Mahallelerimizdeki kirli tesisler kapatılsın!


Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Abdullah Şahutoğlu Mahallesi yakınlarında bulunan sanayi tesislerinin yaydığı kötü koku, gaz ve tozdan dolayı mahalle halkı hastalıklarla boğuşuyor. Fabrikaların gece gündüz demeden kömür yakması nedeniyle kömür isi ve kokusundan dolayı mahalle halkı camlarını dahi açamıyor. Mahallede hava kirliliğine bağlı hastalıkların başlamasının ardından harekete geçen mahalle halkı fabrikalar hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Tarih : 17 Eylül 2024 Salı 14:01

Necdet TAŞ

Abdullah Şahutoğlu Çevre İnsiyatifi ve Mersin Çevre Platformu üyeleri Mersin'in Akdeniz İlçesi Abdullah Şahutoğlu Mahallesinde bulunan sanayi tesislerinin yaydığı kötü koku, gaz ve toza karşı basın açıklaması yapıp, ardından kötü koku yapan firmalar hakkında suç duyurusunda bulundu. Mersin Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına; DEM Parti Mersin Milletvekilleri Perihan Koca, Ali Bozan, Mersin Çevre Platformu Başkanı Semra Kabasakal, Mersin Çevre Derneği Başkanı Sabahat Aslan ve mahalle halkı katıldı.

“KİRLİ RANT HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

Mahalle halkı adına burada bir açıklama yapan Mersin Çevre Platformu Başkanı Semra Kabasakal, “Kentimizde yanlış planlamalar ve rant yüzünden kirletici sanayi kuruluşları ve konutlar aynı bölgelerde yer almaktadır. Kirletici Sanayi kuruluşların yaşam alanlarında yer almaları toprak su ve hava kirliliğine neden olmaktadır. Bugün Mersinde de son zamanlarda kirli üretim yapan tesislerin kurulumu çok yaygınlaşmaya başlanmıştır. Akdeniz ilçemiz de çalışan kirli ve kontrolsüz üretimin sonucunda oluşan hava, su ve toprak kirlilikleri dünya standartlarının çok üstünde olup insan sağlığını çok olumsuz etkilemektedir. İklim krizinin risklerini azaltmak için dünya ülkeleri birçok önlem almaktadır. Havanın suyun ve toprağın temiz kalması için kirletici teknolojilerin kullanımını yasaklayarak, havanın temiz kalması için daha çok yeşil alanlar oluşturmakta, tarımda kimyasal kullanımlarını çok azaltmaktadır. Ülkemizde iklim krizini azaltma önlemleri yerine daha çok havayı, suyu ve toprağı kirletecek tesislerin kurulumuna izin vererek insanların temiz hava solumasını, temiz su içmesini, güvenilir gıda tüketmesini zorlaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İNSAN SAĞLIĞI KİRLİ ÜRETİMDEN ÜSTÜNDÜR”

Akdeniz ilçesi’nde bulunan Abdullah Şahutoğlu, Kazanlı, Karaduvar, Karacailyas mahallelerinde bulunan kirli sanayi tesislerinde yapılan üretimin sonucunda hava, su ve toprağın kirlendiğine dikkat çeken Kabasakal, “Özellikle hava kirliliğinden kaynaklı insanların yaşamı zehirli hale gelmiştir. Sosyal ve çevresel olarak bölgeye zara veren bu kirletici tesislerin çalıştırılması; “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ve Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ödevi olan  Anayasanın 56 maddesine “ aykırıdır. Abdullah Şahutoğlu Mahallesinde çalışan fabrikalar gece gündüz çok yoğun kömür yakıyor. Mahalleli kömür isinden, kömür kokusundan yazboyu cam açamadı. Hava kirliliğine bağlı mahallede hastalıklar başladı. Bugün İnsan ve Çevre sağlığının bozulmasına neden olan tesislerden Başhan Agro Gıda Bakliyat Üreticisi, Çimko beton Santrali ve kirletici diğer işletmeler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Başta Abdullah Şahutoğlu mahallesi olmak üzere, Akdeniz İlçesindeki hava su ve toprak kirliliğini oluşturan bütün tesislerin temiz üretim yapmaları için gerekli önlemlerin aldırılmasını ,temiz üretim yapmayan tesislerin kapatılmasını sağlamalarını talep ediyoruz. İnsan sağlığı kirli üretimden üstündür” şeklinde konuştu.

DEM PARTİLİ KOCA; “BU SÜRECİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca ise, “Bu sürecin peşini bırakmayacağız. Mahalle halkıyla toplantılar yapacağız. Konuyu meclis gündemine taşıyacağız. Sermaye politikaları öncelenip, çevre ve halk sağlığı yok sayılıyor. Mahalle halkı artık camlarını açamıyor. Kapitalizm öldürüp hasta ediyor. Kent hakkımızı tahrip ediyor. Bu suça ortak olanlara sesleniyoruz: gelin halk sağlığından yana olun. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Açıklamanın ardından temiz üretim yapmayan ve çevre kirliliğine neden olan tesisler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA