Milyarlık vergiler yabancı şirketlere hediye ediliyor!


Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuşan CHP Mersin Milletvekili Dinçer, hükümetin ekonomik krizi çözme iddiasıyla sürekli ek vergiler ve zamlar getirdiğini ancak aynı zamanda bazı büyük ulusal ve uluslararası firmaların hazineye ödemesi gereken vergi, lisans bedeli ve gelirlerinden vazgeçtiğini iddia etti.

 

Tarih : 17 Ekim 2024 Perşembe 14:25

Haber Merkezi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alan CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “AKP Hükûmeti ülkemizi içine düşürdüğü ekonomik çöküşten kurtarmak adına sürekli ek vergiler ve zamları gündeme getirirken diğer taraftan da bazı kanunları maske yaparak bir kısım ulusal ve uluslararası firmaların Hazineye ödeyeceği vergi, lisans bedeli ve gelirlerinden vazgeçmektedir. Ülkemizde yaşama mücadelesi veren 12 bin 500 TL’yle emekli maaşına mahkûm edilen emeklilerimize aylardır tek kuruş artış yapılmazken, yüksek enflasyon, faiz yükü ve maliyet altında ezilen esnaf, sanatkâr ve küçük işletmeleri desteklemeyip “Vergi kaçırmasınlar.” diye iş yerlerine “hasılat tespiti” adı altında vergi memurları dikerken, çiftçi ve üreticilerimize maliyet desteği veremezken, bordrolu çalışan işçi ve memurlarımızı ek iş yapmaya zorlarken, gençlerimize umut olamazken, okulu yeni bitiren ve iş hayatına henüz başlamayan öğrencilerimizin KYK borcunu ödeyemediği için var olan hesaplarına bloke koyarken hangi mantıkla hazine gelirlerinden vazgeçiyorsunuz?” diye sordu.

“YERLİ FİRMALAR YERİNE KÜRESEL ŞİRKETLER DESTEKLENİYOR”

Diğer taraftan, ülkemizde Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıtlı 35 bin civarında yerli ve millî e-ticaret platformu bulunduğunu kaydeden Dinçer, “Bu yasayla bu firmaları küresel dev platformların kucağına atıyorsunuz ve onlarla rekabete zorluyorsunuz. Neden yerli ve millî firmalarımıza destek olup onları büyütmüyoruz da bu küresel dev firmaları destekleyerek kendi firmalarımızı tek tek yok ediyorsunuz? Küresel firmaların hazineye ödeyeceği milyarlık lisans bedellerinden vazgeçerek ne ekonomiyi düzeltebilirsiniz ne de ülkemizde yaşayan emekliyi, çiftçiyi, esnafı, işçiyi, memuru rahatlatabilirsiniz. Kendi vatandaşına cimri, yabancılara bonkör bir politika izleyen, zannederim, dünyada başka hiçbir hükûmet yoktur. Yerli ve millî firmalarımızın büyük bir bölümü bu yüksek enflasyon, yüksek faiz ve yüksek maliyetlerden dolayı küçülmeye gittiler. Bu durum da işsizliğe ve vergi gelirlerinde düşüşe neden oldu. Bu nedenle, bir an önce bu yanlıştan dönülmeli ve bu yasa teklifi geri çekilmelidir. Milyarlık alacaklarımızdan vazgeçecek kadar zengin bir ülke değiliz. Değerli milletvekilleri, AKP Hükûmeti şimdi olduğu gibi torba yasalarla yasa yapmayı alışkanlık hâline getirdi. Gizli kapaklı yasa yapacaklarına yüce milletimize, Meclisimize ve halkımıza açık olsunlar ve şu sorulara açıklıkla cevap versinler. Bu ihracat ve teşvik düzenlemeleri olmasaydı küresel firmalar 2024’te ne kadar lisans bedeli ödeyeceklerdi? Bu yasa teklifi kanunlaşırsa bakanlık 2024, 25 ve 26’da tahminen ne kadarlık bir gelirden vazgeçti? Bu indirim ve teşvikten kaç firma yararlandı? Hükûmet her kesimden vergi almak için bu kadar çabalarken neden küresel firmaların ödeyeceği milyarlık gelirlerden vazgeçiyor?” dedi.

“KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN NE YAPTINIZ?

Son 10 içerisinde Cengiz İnşaata 30, Kolin İnşaatın 36, Makyol İnşaatın 24, Kalyon İnşaatın 24 ve Limak İnşaatın 19 kez hazineye ödeyecekleri milyarlık vergilerinin silindiğine dikkat çeken Dinçer, “Buna karşılık bu kadar büyük maliyetler altında ezilen, yaşam mücadelesi veren yerli küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz için ne yaptınız? Hiç. Değerli milletvekilleri, her ortamda vergide adaletten, vergiyi tabana yaymaktan ve kayıt dışı kazancı kayıt altına almaktan bahseden Hükûmetin bakanları görüyoruz ki uygulamada tam tersini yapmaktadırlar. Yerli ve millî işletmelerimiz ağır maliyet yüklerinin altında ezilirken mültecilerin kayıt dışı çalışmalarına hesap sormadan göz yumulması bu durumun en bariz örneklerinden biridir. Bu yasa teklifiyle beraber özellikle küresel firmaların hazineye ödeyecekleri birçok milyarlık rakamlardan vazgeçiyoruz, onları rahatlatmak adına ihracatı teşvik edecek diye düşünüyoruz. Acaba bunlara yapılan bu, lisans bedelinin silinmesiyle alakalı yerli firmalarımızın da yerli küçük işletmelerin, esnafın ve KOBİ’lerin de vergi borçlarını da silmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA