Neşet TORUN
Mersin Tarım Fuarı kapılarını açtı. Yenişehir Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarın açılışına; Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Uyan, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu ve iş insanları katıldı. Fuarda tarımsal ürünlerin son teknoloji halleri üreticilerle buluşturuldu. Tarımsal üretim ve teknolojilerindeki son yeniliklerin yer aldığı fuarda; tohumdan fideye, sulama teknolojilerinden bahçeciliğe kadar tarımın birçok alanına hitap eden ürünler, 15 Aralık tarihine kadar ziyaretçilere sergileniyor. Yerli ve yabancı birçok firma ile ziyaretçileri de ağırlayan fuarın açılış töreni, narenciye defilesi ve kurdele kesimi ile başladı.
ÖZDEMİR; “TARIMDA HOLLANDA MODELİNİ ÖRNEK ALMALIYIZ”
Açılış töreninde konuşan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, fuarların, sektördeki tüm paydaşları bir araya getiren, fikirlerin paylaşıldığı, bilgi alışverişinin yapıldığı ve işbirliğinin temellerinin atıldığı çok önemli etkinlikler olduğunu belirtti. Mersin’in tarımda Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birisi olduğunu ve yüksek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, Mersin’in ekonomik gelişimine yön verilebileceğine dikkat çekerek tarım ve tarıma dayalı gıda sanayinin lokomotif rolü oynayabileceğine inandığını belirtti. Bu konuda Hollanda’nın tarım dayalı sanayi ve ticaret modelinin örnek alınabileceğini söyledi. Bu modelin hayata geçirilmesi için devletin desteğine ihtiyaç duyulduğunu ve bu anlamda Mersin’in pilot il seçilebileceğini ifade etti.
UYAN: “TÜRKİYE TARIMDA BÜYÜK BİR GÜCE SAHİPTİR”
Açılışta konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Uyan, “Tarım, insanlığın temel ihtiyaçlarını karşılayan ve ekonomilerimizi ayakta tutan en önemli sektörlerden biridir. Gıda üretiminden istihdama, doğal kaynakların korunmasından ekonomik kalkınmaya kadar hayatımızın her alanında tarımın etkisini görürüz” dedi. Türkiye’nin verimli toprakları ve uygun iklimi olduğuna değinen Uyan, “Türkiye tarımda büyük bir güce sahiptir. Bu gücün en güzel örneklerinden biri olan Mersin; narenciye, meyve ve sebze üretiminde ülkemizin önde gelen şehirlerinden biridir. İşte bu yüzden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’in liderliğinde; tarımı sadece bir üretim faaliyeti olarak değil, kalkınmanın ve toplumsal refahın temel taşı olarak gören bir vizyonla ilerliyoruz. Büyükşehir olarak yerel üreticilere çeşitli destekler veriyoruz. Modern tekniklerin teşviki ve kooperatifleşme çalışmaları, güçlü tarım potansiyelimizi daha da ileri taşımaktadır. Bugün burada düzenlenen Mersin Tarım Fuarı, tarım sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri keşfetmek için önemli bir fırsat sunmaktadır. Fuar; tarımsal yeniliklerin, modern teknolojilerin ve iş birliklerinin buluşma noktasıdır. Bu etkinlik üreticilerimiz için yeni fırsatlar yaratırken, Mersin’i tarımda öncü bir şehir olarak konumlandırmaya devam edecektir. Hepimizin ortak amacı, tarımın gücünü korumak ve gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir sektör bırakmaktır” ifadelerini kullandı.
ŞAHUTOĞLU: “MERSİN TARIM FUARI’NI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Fuarın açılışına katılan Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları tarımsal destekleri hem vatandaşlara hem üreticilere anlatmak için hazırlık yaptıklarını ve Mersin Tarım Fuarı’nı çok önemsediklerini anlattı. Şahutoğlu, “Kooperatifçiliği destekleyen bir belediye olarak, stantlarımızda 6 kooperatifimize yer verdik. Amacımız kooperatiflerimizin kendi ürünlerini anlatabilmesi, tanıtabilmesi ve aynı zamanda da ürün gamlarını geliştirebilmeleri adına yapmış oldukları çalışmaları halka anlatabilmeleri. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak fuarda yaptığımız çalışmaları anlatıyor ve aynı zamanda üreticilerimizin taleplerini dinliyoruz. Sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve üretici birlikleriyle yakın çalışma içerisindeyiz. Burada bizi ziyaret ettiklerinde yeni proje fikirleri ile beraber geliyorlar. 2025 yılında yapacağımız çalışmaları üreticilerimize anlatıyor, onların sorunlarını dinliyoruz. Mersin, deniz seviyesinden 3 bin rakıma kadar tarımın yapıldığı, 86 çeşit ürünün yetiştiği bir tarım kenti. Tarım sektörü hem Mersin ekonomisine, hem de Türkiye ekonomisine katkıların olduğu bir sektör. Bizler yaptığımız işin sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Tarladan sofraya kadar olan süreçte tarımın her koluna, bölge ve yöreye uygun projeler geliştirerek üreticilerimizi destekliyoruz. Tarım Fuarı’nda en kalabalık stant Mersin Büyükşehir standı. Çünkü doğrudan üreticilerle temas halindeyiz. Onların ekimden hasada kadar makine ekipman, sulama borusu, fidele fidanlarına desteklerde bulunuyoruz. Ekipman destekleriyle beraber o ürünleri katma değerli hale getirmiştik. Aynı zamanda da bu ürünlerin tanıtılması için coğrafi işaretler alıyoruz. Mini şenliklerle beraber de aslında bunu öncelikle Mersin’e, sonra da tüm ülke geneline yayıyoruz. Bizler 15 Aralık Pazar gününe kadar buradayız. Katılımcıların Tarım Fuarı’nı ziyaret etmelerini istiyoruz. Tarımla ilgili her alan fuarımızda mevcut. Herkesi bekliyoruz” dedi. Fuarın açılış konuşmaların ardından Narenciye temalı defile gerçekleştirildi.
OBM, TARIM FUARINDA FİDAN DAĞITTI
Öte yandan fuarda stant açan, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ziyaretçilere bin keçi boynuzu, defne ve fıstık çamı fidanı dağıttı. Mersin Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş’ın katılımıyla fuara gelen ziyaretçilere ‘Orman yangınları gönüllülüğü, ORKÖY kredileri, özel ağaçlandırma, ekosistem ürün ve hizmetleri’ konularında görsel materyaller eşliğinde tanıtım ve bilgilendirmeler yapıldı. Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Bölge Müdürlüğünün standını ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Etkinlik boyunca vatandaşlar ve öğrencilerle sohbet edilerek, çevre bilincinin artırılması amacıyla bin keçi boynuzu, defne ve fıstık çamı fıdanı ile broşür dağıtımları gerçekleştirildi.