Necdet TAŞ
Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin, 2 Mayıs 2024'ten itibaren İsrail ile ithalat ve ihracat işlemlerini tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurduğunu açıkladı. Bakanlığın açıklamasına tepki gösteren ve İsrail ile ticaretin durdurulduğunun gerçeği yansıtmadığını iddia eden İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Uzun süredir ülkemizde, İsrail’in Filistin’de uyguladığı insanlık dışı soykırım ve bölgede oluşturduğu dehşet nedeniyle, Türkiye’nin İsrail’e karşı sadece sözle değil, fiili olarak da bir tavır sergilemesini, bazı yaptırımlar uygulamasını ve en başta İsrail’le yapılan ticaretin durdurulması gerektiği şeklinde tartışmalar var. Bu konuda Hükümet ısrarla İsrail ile ticaretin durdurulduğunu söylüyor. Bizler de, Muhalefet Partileri olarak, Hükümetin bu konuda samimi davranmadığını, gerçekleri gizlediğini ve doğruları söylemediğini, ticaretin de hala devam ettiğini belirtiyoruz. Bu konuda benimde Meclis’te yaptığım konuşmalar, Hükümete sorduğum sorular ve cevabını alamadığım konular var. Sevgili Dostlar; Atalarımız ne güzel söylemiş; “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar!” diyerek. Ben iki gün önce yani geçen Cuma günü akşam bir paylaşım yaptım ve dedim ki, aldığımız bir duyuma göre, İsrail’in Haifa Limanı’ndan şu anda Kamerun bandıralı bir gemi kalktı. Geminin ismi Altay. Rotası Mersin Limanı. Ve yarın saat 15:00 gibi Mersin Limanında olacak demiş ve “Hani siz İsral’le ticareti durdurmuştunuz!” diye de sormuştum. Nihayet o gemi geldi. Mersin Limanı’nın 6 mil açığında iki gündür bu gemi bekletiliyor. Büyük ihtimalle de bugün Mersin Limanı’na giriş yapacak. Bekleyelim görelim. Ben bugün daha önce yaptığım paylaşımları ve görselleri yeniden paylaşıyorum. Kaldı ki, şu anda Haifa Limanından yola çıkmış, seyir halinde ve rotası Türkiye olan başka Limanlarımıza gelecek gemilerde var. Biz, İYİ Partililer olarak, Türk Milleti adına, Hükümetten bu konunun aydınlığa kavuşturulması için bir açıklama yapmasını beklediğimizi ifade ediyoruz” dedi.
“HANGİSİNE İNANACAĞIZ”
Türkiye’de bulunan mültecilerle resmi kurumlardan yapılan çelişkili ve birbirini tutmayan rakamlara da değinen Kocamaz, ““Türkiye'deki kaçak göçmen ve sığınmacı sayısı dünyadaki birçok ülkenin nüfusunu aşmıştır. Göçmenlerin kesin sayısını şu anda devlet dahi bilmemektedir. Sayın Cumhurbaşkanı en son yaptığı açıklamada "4,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptık." şeklinde açıklama yaparken Göç İdaresi Başkanlığının kayıtlarında bu rakam 2 milyon 935 bin 742 olarak yer almaktadır. Biz bu rakamlardan hangisine inanacak, hangisine itibar edeceğiz?” diye sordu.
“DİNLEDİKLERİMİZ ADETA, LAFONTEN’DEN MASALARI”
Bütçe görüşmelerinde bakanların yaptıkları değerlendirme ve açıklamalara da tepki gösteren Kocamaz, “Yılın tamamlanmasına 15 gün kaldı. TBMM’de de dün İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçeleri görüşüldü. Sayın Bakanları dinlerken sanki bizlerde aynı Ülkede yaşamıyor gibiydik. Onların anlattıkları ile halkın, yani işçinin, emeklinin, çiftçinin, hayvancının, esnafın asgari ücretlilerin yaşadıkları arasında dağlar kadar fark vardı. Onların anlattıklarına göre Türkiye uçmuş, rekor üstüne rekorlar kırmış, tüm vatandaşlar hayatından memnun imiş. Hiç kimsenin çözülmedik sorunu kalmamış. Hayat pahalılığı ve enflasyon altında inim inim inleyen, aldıkları düşük maaşlar nedeniyle pazardan filesi boş olarak eve dönen, ya da pazara akşam üzerleri giderek, dökülen sebze ve meyvelerden az çürümüşlerini toplamaya çalışan bizim vatandaşlarımız değil. Ya da, her yıl ürettiği ürünlerin karşılığını alamadığı için zarara uğrayan, borcunu ödeyemediği için tarlası, traktörü hatta oturduğu evi haczedilen benim çiftçim değil. Yem fiyatları ile başa çıkamadığı için sağılan ineklerini kestiren, hayvancılığı terk eden benim üreticim değil. Peki sizin bu dedikleriniz doğru ise, neden milyarlarca dolar döviz ödeyerek yurt dışından hayvan ithal ediyorsunuz. Peki sizin söyledikleriniz doğru ise, benim vatandaşım ete neden ulaşamıyor? Ve ancak Kurban’dan Kurban’a et yiyebiliyor? Türkiye’de et neden tüm Ülkelerden çok daha pahalı? Dün bunları Meclis’te dinlerken bizler sessiz kalmakta, söylenen gerçek dışı olaylara, açıklanan alakasız rakamlara karşı kendimizi tutmakta zorlandık. Dinlediklerimiz adeta, Lafonten’den masalar idi” ifadelerini kullandı.
“TÜRK MİLLETİYLE DALGA GEÇTİLER”
“Bu kadar yalana hiç kimse tahammül edemez. Bu kadar yalana, insan Peygamber olsa dayanamaz! Sessiz kalamaz. Bir yalan Milletin gözlerinin içine baka baka ancak bu kadar güzel söylenebilir. Dün Meclis’te resmen, Milletvekilleriyle ve koskoca Türk Milleti’yle dalga geçtiler. Halktan o kadar kopmuşlar ki, kendilerinden ve Ülkeyi getirdikleri durumdan, vatandaşın çektiği sıkıntılardan, vatandaşa yaşattıkları zulümden bihaberler” ifadelerini kullanan Kocamaz, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Aslında bu adamlara sormak gerek. Hatta ne içiyorlarsa, ondan çilekeş vatandaşlarımıza da içirmek gerek ki yaşadığı sıkıntıları bir nebze unutabilsin. Acaba ne içiyorlar da Ülkeyi bu kadar güllük gülistanlık görebiliyorlar. Ya da halkla dalga geçebiliyorlar. Beyler; sizler hayal dünyalarındasınız. Bu işin şakası bile kötü ve bir halka bu kadar zulüm yapılmaz. Bu halkın suçu, size sınırsız yetki vermesi ve sizi 22 yıldır iktidarda tutması mı? Artık, o sırça köşklerde sürdürdüğünüz şatafatlı hayatı biraz terk edin de, halkın arasına girin ve halka yaşattığınız zulmü görün. Göremiyorsanız da bu halkın yakasından düşün. Siz halkın yakasından düşmezseniz, ilk sandıkta vatandaş sizi yakasından atacak bilesiniz. Zira vatandaşın sabrı tükendi, dayanacak gücü, alabilecek nefesi kalmadı” dedi.
TİCARET BAKANLIĞI; “İSRAİL İLE TİCARET DURDU”
Ticaret Bakanlığı, İsrail limanlarından veya bu ülke menşesi taşıyan, Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasına dahil olmayan hiçbir yükün Türkiye limanlarına indirilmesine veya limanlardan İsrail'e gitmek üzere herhangi bir malın yüklenmesine müsaade edilmediğini bildirdi. Bakanlık tarafından hazırlanan "Türkiye'nin İsrail ile Ticareti Durdurma Süreci Hakkında Bilgi Notu"nda, sürecin başından bu yana atılan adımlara ilişkin bilgi verildi. İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları dolayısıyla alınan kararlara dikkati çekilen notta, merak edilen 15 soruya dair yanıtlar yer aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre İsrail ile toplam ticaret 7 Ekim 2023 ile 2 Mayıs 2024 arasında yaklaşık yüzde 32 oranında azaldı. Bu dönemde Türkiye'nin İsrail'e ihracatı yüzde 30 azalış, İsrail'den ithalatı ise yüzde 43,4 azalış kaydedildi. İsrail'e hiçbir savunma ürünü, askeri amaçlı ürün ticareti ve eğitim işbirliği yapılmadı. 9 Nisan 2024 itibarıyla 54 ürün grubundaki 1019 ürünün İsrail'e ihracatı kısıtlandı. İsrail'in ateşkese yanaşmaması, Birleşmiş Milletler kararlarını dikkate almaması ve sivillere yardımları engellemesi karşısında, 2 Mayıs 2024'ten itibaren İsrail ile ithalat ve ihracat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durduruldu. İsrail’in Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması'ndan faydalanmadığının altı çizilen açıklamada, İsrail ile ticaret tamamen durdurulduğundan dolayı anlaşma fiilen yürürlükte olmadığı ifade edildi.
TÜRKİYE'DEN ÇIKAN GEMİLER İSRAİL LİMANLARINA YANAŞIYOR MU?
Filistin devletinin kıyı kentlerinin İsrail tarafından işgal edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı; “Bu sebeple Türkiye'den Filistin'e gönderilen malların yüzde 98'i İsrail kontrolündeki Hayfa ve Aşdod limanlarından Filistin'e ulaştırılmak zorundadır. Filistin hükümeti ve Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının ikili resmi toplantıdaki ısrarlı talebi üzerine, Hayfa Limanı'ndaki İsrail tehlikesini göz önünde bulundurarak, Filistin ile özgün ticaret mekanizması geliştirilmiştir. İthalatçının ve varış destinasyonunun Filistin olmadığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığınca teyit edilmeyen hiçbir malın Türkiye'den çıkışına izin verilmemektedir. Filistin'in 6 milyona yakın nüfusunun temizlik ürünleri ile inşaat malzemelerine ihtiyacı vardır. Filistin ile dış ticaret işlemleri sadece Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının teyidi ve izniyle yapılmaktadır. İsrail limanlarından veya İsrail menşesi taşıyan, Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasına dahil olmayan hiçbir yükün Türkiye limanlarına indirilmesine, limanlardan İsrail'e gitmek üzere herhangi bir malın da yüklenmesine müsaade edilmemektedir.” Türkiye'nin ticareti Filistin ile devam ettiğini belirtilen açıklamada İsrail ile Filistin'in mevcut protokolleri doğrultusunda gümrük işlemleri İsrail gümrük otoritelerince yapıldığını ve TÜİK rakamlarına itibar edilmesi gerektiğini ifade edildi. Türkiye üzerinden İsrail'e petrol gidiyor mu? Sorusunu da yanıtlayan bakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ceyhan üzerinden İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye'nin buna izin verdiği yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunu belirttiği ifade edildi. İşte bakanlığın konuyla merak edilen cevapları; “Filistin, yaklaşık 6 milyonluk nüfusu ile zor şartlar altında olsa da dünyadan birçok ürün tedarik etmektedir. Artış, ticareti durdurma kararından sonra, önceki dönemle mukayesede oluşan baz etkisinden dolayı yüksek görünmektedir. Buna rağmen ticaret geçmiş dönemin gerisindedir. Türkiye, İsrail'e hiçbir şekilde jet yakıtı göndermemiştir. Manipülatif şekilde dolaşıma sokulan iddiaya konu yakıt, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze'ye yönelik başlayan saldırılardan önce, Türkiye'ye turist getiren İsrail yolcu uçaklarına verilen 641 bin dolarlık dönüş yakıtından ibarettir. Türkiye, 7 Ekim 2023'te başlayan katliamdan sonra değil, çok daha öncesinde İsrail'e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına izin vermemiştir. Ayrıca, savunma ürünleri ihracatı Milli Savunma Bakanlığının izni alınmadan yapılamamaktadır. İsrail, üçüncü ülkelerin Filistin ile yaptığı ticareti yalnız Gazze özelinde, savaş gerekçesiyle yasaklamıştır. Bugün itibarıyla, Batı Şeria'ya mal tedariki uluslararası anlaşmalar altında mümkün olabilmektedir.”