LİMAN İNŞAATINI DURDURUN!


Mersin Limanında, deniz kazı sahasındaki kanserojen mineral asbestle yüklü milyonlarca tonluk hafriyat bertaraf edilmek yerine tekrar denize döküldüğü iddialarıyla ilgili konuşan ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, “Halen bugüne kadar süren liman genişleme inşaatı sırasında çıkan başta asbest olmak üzere ÇED raporunda açıkça belirtilen tehlikeli atıkların akıbeti hakkında, MIP, Mersinlilere herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu durum anayasal güvence altına alınmış, sağlıklı yaşam hakkımız konusunda kuşkularımızı artırmaktadır. Atatürk Parkı liman inşaatında çıkarılan tehlikeli atıklar ne oldu? Mersin Valiliği Liman inşaatını derhal durdurmalıdır” dedi.

 

Tarih : 4 Ocak 2025 Cumartesi 13:51

Necdet TAŞ

MIP, ÇED olumlu kararına rağmen kiracısı olduğu limanda Atatürk Parkı önündeki rıhtımın uzatılması projesini hızla tamamlarken, limanın doğusunda kalan 20 ve 21 nolu rıhtımların uzatılması projesini durdurdu. Durdurma kararı Mersin Çevre Müdürlüğünce yayınlanan 'halkı bilgilendirme' ilanıyla duyuruldu.  Konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan şu açıklama yapıldı; “Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Tarafından Yapılması Planlanan Mersin Limanı 20 ve 21 No’lu Rıhtımların Uzatılması Projesine İlişkin Duyuru Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Mersin Uluslararası Limanı içerisinde Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Mersin Limanı 20 ve 21 No’lu Rıhtımların Uzatılması Projesi” ile ilgili olarak Bakanlığımızdan ÇED Olumlu Belgesi alınmıştır ancak gelinen süreçte yatırımcı şirketin programının değişmesi sebebi ile bahse konu proje kapsamındaki yapıların inşaatının başlamadan projenin iptal edilmesi talebi sebebiyle söz konusu ÇED Olumlu kararının iptali gerçekleştirilmiş ve bu karara istinaden Proje İlerleme Raporu yükümlülüğü ortadan kaldırılmıştır. Tüm halkımıza duyurulur.”

“TEHLİKELİ ATIKLARA NE OLDU?”

Mersin Oteli karşısında bulunan Atatürk Parkı içerisinde bir araya gelen Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Mersin Çevre Platformu ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi üyeleri, Atatürk Parkı önüne yapılan liman inşaatında çıkan 6 milyon ton tehlikeli atığın akıbeti konusunda limanı işleten Mersin International Port (MIP) hakkında suç duyurusunda bulundu. ‘Mersin Valiliği liman inşaatını durdursun’ pankartı açan çevreciler, “Mersinliler Mersine ve sağlığınıza sahip çıkınız. Atatürk Parkı liman inşaatında çıkarılan tehlikeli atıklar ne oldu?” diye sordu. Burada çevreciler adına bir açıklama yapan ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, “Mersinlilerin tüm yasal yasal itirazlarına rağmen ÇED toplantısı Mersinlilerin katılımından ve dikkatlerden kaçırılarak yapılan Atatürk Parkı önüne liman genişleme inşaatı, Mersinlilerin sağlığına aykırı olarak ve  tüm yasal itirazlarına rağmen sürdürülmektedir. Atatürk parkında liman genişleme projesi için hazırlanan ÇED olumlu raporunda, belirtilen 176 bin metrekarelik dolgu alanı için 2.120.000m2 lik alanda yapılacak, derinleştirme çalışmaları için yapılan dip taraması (Deniz dibi kazısı) ile toplam 3.283.046 metreküplük malzeme çıkacağı ve dip taraması malzemesinin, çoğunun asbestli ve ağır metal içerdiği açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle Atatürk Parkı önünde asbest uzmanları derneğinin hesaplarına göre dip taraması sonucu çıkacak olan yaklaşık 6 milyon ton asbestle (toprakla bulaşık olan tehlikeli atık malzemesinin Mersin açıklarında bilinmeyen bir yerde denize döküldüğü ya da döküleceği anlaşılmaktadır. Aslında tüm tehlikeli atıklar tehlikeli atık yönetmeliği-ne göre uygun bir şekilde atık bertaraf tesislerinde bertaraf edilmesi gerektiği yasal bir porunluluktur” şeklinde konuştu.

“MERSİNLİLER MERSİN’E SAHİP ÇIKIN”

Asbestin doğada asla kaybolmayan suda erimeyen inert bir malzeme olduğunun altını çizen Erkan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu nedenle açıkta deniz tabanına döküldüğü zaman hem deniz eko sistemine plankton ve su yosunlarını olumsuz etkileme gibi zarar verme ve bir gün dip akıntıları ve dalgalarla olasılığının bir gün mutlaka denizden karaya ve kumsala taşınma ve havayla temas etme riski vardır. Eğer bu olasılıklar dikkate alınmadan rastgele Mersin sahillerine dağılıp kuruyarak karaya ulaştığı ve havaya karıştığı takdirde rüzgarla havaya karışarak biz Mersinlilerin gelecekte sağlığını kitlesel olarak çok olumsuz etkileme riski vardır. Halen bugüne kadar süren liman genişleme inşaatı sırasında çıkan başta asbest olmak üzere ÇED raporunda açıkça belirtilen tehlikeli atıkların akıbeti hakkında, MIP, Mersinlilere herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu durum anayasal güvence altına alınmış, sağlıklı yaşam hakkımız konusunda kuşkularımızı artırmaktadır. Şayet öngörüldüğü gibi bu atıklar bir gün havaya karışırsa,  gelecekte Mersin’de kanser vakalarının çok sayıda artması anlamına gelmektedir. Bu nedenle bizlerin ve gelecek nesillerin sağlığı tehlikede olacaktır. Bu nedenle MIP yetkililerini Mersin kamuoyuna resmi açıklama yapmaya ve resmi kurumları bu konunun takipçisi olmaya davet ediyoruz. Yapılmadığı takdirde, ADD Mersin Şubesi olarak bizde önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunacağız. Bu nedenle tüm Mersinlileri ve İlgili kurumları duyarlı olmaya ve Mersinliler olarak Mersin’e çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!








 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA