Deltada doğal tarıma geçilmeli!


Mersin Çevre Platformu Temsilcileri ve üyeleri olarak Silifke’nin kuş cenneti olarak bilinen Göksu Deltası yangını ile ilgili yerinde inceleme yaptı. Burada bir açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Göksu Deltası korunması gereken ve ekosistemde çok önemli yeri olan Dünya Mirası olan bir bölgedir. Göksu Deltasının zarar görmesi sonucu insan ve çevre sağlığı da bozulur. Göksu deltasının korunması için bölgede turizm, hayvancılık, avcılık ve diğer insan faaliyetlerinin baskısı kontrol altına alınmalı, deltada acilen doğal tarıma geçilmelidir” dedi.

 

Tarih : 2 Mart 2025 Pazar 13:57

Necdet TAŞ

Mersin Çevre Platformu Temsilcileri ve üyeleri olarak Silifke'nin kuş cenneti olarak bilinen Göksu Deltası yangını ile ilgili yerinde inceleme yaptı. Burada bir açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi, Uluslararası Ramsar sözleşmesiyle korunan, doğal sit statüsünde olup, önemli doğa alanı içerisinde yer almaktadır. Delta Göksu nehrinin Akdeniz’e döküldüğü yerde oluşmuş bir sulak alandır. Göksu Deltasında tarım, hayvancılık ve balıkçılık faaliyetlerin yapıldığı bölgeler, sulak alanlar, göller, sazlık alanlar, kumul ve çeltik alanlarla birlikte kaplumbağa yumurtlama alanları vardır. Deltada 330’un üzerinde kuş türünün yaşam alanları ve 352 tür bitki türünün yetiştiği alanlar mevcuttur. Göksu deltası, Göksu nehrinden beslenmektedir. Göksu nehri üzerinde yapılan barajlar ve HES’ler yüzünden, sulak alanlardaki suyun azalmasına, bölgede yapılan endüstriyel tarımda kullanılan aşırı ve yanlış tarımsal ilaç ve gübre kullanımı yüzünden tarımsal topraklarda, sularda kirlenme ve deltada yaşayan hayvan ve bitki türlerinde her yıl azalma meydana geldiği gözlenmiştir” ifadelerini kullandı.

“BÖLGENİN EKOSİSTEMİ GÜN GEÇTİKÇE BOZULUYOR”

Göksu Deltasının yıllarca insan faaliyetleri nedeniyle çok zarar gördüğünün altını çizen Aslan, “Bölgenin ekosistemi gün geçtikçe bozuluyor. Delta, koruma önlemlerinin yetersizliği nedeniyle her yıl meydana gelen yangınlardan da çok zarar görmüştür ve halen meydana gelen yangınlardan da zarar görmeye devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen yangında telafisi mümkün olmayan zararlar oluşmuştur. Göksu Deltası korunması gereken ve ekosistemde çok önemli yeri olan Dünya Mirası olan bir bölgedir. Göksu Deltasının zarar görmesi sonucu insan ve çevre sağlığı da bozulur. Göksu deltasının korunması için bölgede turizm, hayvancılık, avcılık ve diğer insan faaliyetlerinin baskısı kontrol altına alınmalı, deltada acilen doğal tarıma geçilmelidir. Göksu Deltasını koruyan uluslararası Ramsar sözleşmesinin ve Özel Çevre koruma bölgesinin şartlarının yerine getirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA