Haber Merkezi
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda söz alarak çocuk yardımları hakkında yapılan yasal düzenleme hakkında konuştu. Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında konuşan Ekmen, “Bu düzenlemeyle birlikte aile yılı kapsamında çocuk doğurmayı teşvik edecek birtakım teşvikler getiriliyor. Önemli alt yapı ve üst yapı yatırımları hayata geçirildi ama değerler alanında âdeta bir çöküşün içerisindeyiz. 22 yılın ardından AK Parti döneminde eğitim sisteminden geçmiş gençlerin durumu, kültürel iktidar tartışmalarında Kültür ve Turizm Bakanlığının performansı ortada. Türkiye'nin son 40 yıldaki en başarısız olimpiyatını nasıl yaşadığını geçen yıl gördük. Bu vesileyle de aile kurumundaki çöküşe ilişkin olarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Emrah Akbaş'ın bu ay yayımlanmış bir araştırmasından birkaç veriye dikkatinizi çekmek istiyorum” dedi.
TÜRK TOPLUMUNUN AİLEYLE KURDUĞU BAĞ, BÜTÜN SIKINTILARA RAĞMEN HÂLÂ ÇOK GÜÇLÜ
Araştırmadaki verileri paylaşan Ekmen, “Araştırma sonucuna göre Türkiye toplumu aileye inanıyor. ‘Geleneksel aile değerleri korunmalıdır.’ diyenlerin oranı %90'ın üstünde; en düşük oran %72’nin üstü ile liberallerde, kendine ‘sosyalist’ diyenlerde %74, ‘Atatürkçü’ diyenlerde %83. Yani Türk toplumunun aileyle kurduğu bağ, bütün sıkıntılara rağmen hâlâ çok güçlü. Ancak aile değerlerine inanan insanların %83'ü ‘Ailenin geleceği konusunda endişeliyim.’ diyor ve kadınlarda %83 olan bu oran, erkeklerde %77 olarak gözüküyor. Yine soruluyor: ‘Türkiye'de aileyi korumaya yönelik politikalar yeterli midir?’ diye. Bu soruya cevap olarak AK Parti'lilerin %56'sı, MHP'lilerin %76'sı ‘yetersizdir’ diyor. Karşımızda kendi seçmenini bile ikna edemeyen bir aile politikasızlığı var. Diğer taraftan, ‘Gençler evlenmeyi düşünüyor mu?’ diye soruluyor, gençlerin %47'si evlenmeyi düşünmüyor ve bu %47'ye ‘Niçin evlenmeyi düşünmüyorsun?’ diye sorulduğunda %91'i ‘ekonomik zorluklar sebebiyle’ diyor. Geldiğimiz tablo şu ki: Gençler ‘ekonomik zorluklar’ diyor ve gençlerin %40'ı evlenmek istemediğini belirtiyor” açıklamasında bulundu.
BİRİNCİ ÇOCUĞA DESTEK VERİLMEMESİ YANLIŞ
Aile yılı kapsamını ilgilendiren düzenleme hakkında konuşan Ekmen, “Önergede 2'nci ve 3'üncü çocuğa güzel teşvik var. Diyelim 1'inci çocuk doğdu, Kur'an-ı Kerim'deki süt emzirme süresini bile baz alsak 2'nci çocuğun en erken 25 ay sonra olması gerekir. Devlet olarak bırakın 25 ayı birinci çocuğa hiç düzenli destek vermiyorsun. 1'inci çocuğun da bir desteği olacak ki aileler 2'nci çocuğu yapabilsin, orada da bir destek görecek ki 3'üncü çocuğu yapabilsin. Hükümet en büyük desteği 3'üncü çocuğa koymuş ancak çocuk sahibi olanların %79'u ‘Yeni bir çocuk yapmak istemiyorum.’ diyor.” ifadelerini kullandı. Doğurganlık oranının azalmasına değinen Ekmen, “Hukuku yok sayıp, olmadık ekonomik deneyler yapmanın sonucu ülke ekonomisinin geldiği bu noktanın aileler üzerindeki tahribatı ortada. 3 çocuk dediler, 22 yıl sonra doğurganlık oranı %1.5'a düştü. Bugün, Türkiye için en büyük tehdit doğurganlık hızıdır desek yeridir. Aile Yılı münasebetiyle başta gündüz kuşağı programları olmak üzere bu mesele üzerinde daha ciddi politikaların üretilmesi gerekiyor” dedi.