Necdet TAŞ
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündem dışı söz alan MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal, Mersin’in son beş yılda aldığı yatırımları ve devam eden projeleri sıralarken, yaşanan zirai don afetinin ardından zor durumda kalan çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Uysal, Mersin’in Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını hatırlatarak, hedeflerinin üretimi 1 trilyon liraya çıkarmak olduğunu söyledi.
“30 BİN AİLE ZİRAİ DON NEDENİYLE ZARAR GÖRDÜ”
Mersin’in stratejik yatırımlarla güçlendirildiğini ifade eden Uysal, son beş yılda 80 milyar liralık yatırım yapıldığını, Pamukluk ve Sorgun Barajları, Çukurova Havalimanı, Tarsus Devlet Hastanesi, öğrenci yurtları gibi birçok önemli projenin tamamlandığını belirtti. Ayrıca 180 milyar liralık yatırımın halen sürdüğünü söyleyen Uysal, “Güçlü devlet, aziz milletinin hep yanındadır” dedi. Mersin’de yaşanan zirai donun etkilerine de dikkat çeken Uysal, 30 bin ailenin ve 300 bin dönüm tarım arazisinin ciddi şekilde zarar gördüğünü belirterek, “Çiftçilerimiz şu an tarım yapamayacak durumda,” dedi. Tarım borçlarının faizsiz ertelenmesini ve üreticilere üç yıl süreyle hibe ile faizsiz kredi desteği verilmesini talep etti. Mersin’in Türkiye ekonomisine yıllık 600 milyar liralık katkı sağladığını dile getiren Uysal, bu katkıyı 1 trilyon liraya çıkarmak için üreticinin desteklenmesi, altyapının güçlendirilmesi ve kamu-yerel iş birliğinin artırılması gerektiğini ifade etti.
MERSİN’İN SESİ TBMM’DE YANKILANDI
Konuşmasında Mersin’in farklı ilçelerinden vatandaşların sorunlarına da yer veren Uysal, köylülerden gelen talepleri tek tek Meclis kürsüsünden dile getirdi: Tarsus Hacıhamzalı’dan Selda teyze, “Günde 20 ton süt üretiyoruz; sulama altyapısı güçlensin, 40 ton olur,” derken; Kazanlı’dan Gökhan muhtar, “5 bin çiftçi yazın elektriksiz kalıyor, 50 trafo şart,” dedi. Erdemli’den Mustafa başkan, Tırtar’da 120 evin yıkılmaması için otoban projesinin yeniden incelenmesini istedi. Çamlıyayla’dan Canan başkan, “İğne oyam var ama tanıtım desteğine ihtiyacım var,” çağrısında bulundu. Gülnar’dan Muhammed dayı, “Bademi 50 bin tona çıkarırız, yeter ki gölet yapılsın,” dedi. Bozyazı ve Anamur’dan kadın üreticiler tapu sorunlarının çözülmesini isterken; Toroslar’dan Ferhat, internet eksikliğinden dolayı çocukların ders çalışamadığını aktardı. Silifke’den Selahattin muhtar ise “Mara yolu açılsın, 20 mahallemiz rahatlasın” dedi. Uysal, bu ihtiyaçların 806 muhtar, 21 bin vatandaş ve 35 sivil toplum kuruluşu ile yapılan ortak çalışmalar sonucu belirlendiğini belirterek, Tarım ve Orman, Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ile DSİ, TEDAŞ, Karayolları ve Türk Telekom’dan destek beklediklerini söyledi.