Keşif davasında şaibe iddiası


Mersin’de kurulmak istenilen balık çiftlikleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararına ilişkin olarak MERÇED tarafından yürütmenin durdurulması iptali için dava açılmış ve 05 Aralık 2019 günü saat 08:30’dan itibaren, çiftliklerin kurulmak istenilen alanda keşif yapılması yönünde karar alınmıştı. MERÇED Avukatı Semra Kabasakal, keşif heyetinde, yer alan Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşletme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Deniz Ayaş’ın bölgede balık çiftliği kuran bir şirketin kurucusu olduğu gerekçesiyle keşfe şaibe oluşturacağını ve bu nedenle keşif heyetinden çıkarılması gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 29 Kasım 2019 Cuma 13:36

Necdet TAŞ

Mersin’in Anamur, Aydıncık ve Silifke ilçelerine kurulmak istenen 19 balık çiftliğine karşı başlatılan hukuk mücadelesi sürüyor. Mersin’de kurulmak istenilen balık çiftlikleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararına ilişkin olarak MERÇED tarafından yürütmenin durdurulması iptali için dava açılmış ve 05 Aralık 2019 günü saat 08:30’dan itibaren, çiftliklerin kurulmak istenilen alanda keşif yapılması yönünde karar alınmıştı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Mayıs ayında balık çiftliklerinin kurulmasına karşı MERÇED’in açtığı davalara müdahil olacaklarını açıklamasının ardından belediyenin görevlendirdiği avukat, davaya müdahil oldu. Seçer, daha önce konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında yaptığı açıklamada, “Balık çitlikleri konusunda ben emenim ki diğer partilere mensup üyelerin hassasiyetleri de yüksek. İstihdam oluşturalım, milli ekonomiye katkı sunalım ama bunu yaparken kaş yapalım derken göz çıkarmayalım, çevreyi katletmeyelim” demişti.  

RAPOR BİLİMSEL OLMAYACAK

Keşif öncesi Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde keşfe dair basın açıklaması yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri keşfe şaibe bulaştırılacağı iddiasında bulundu. Dernek adına açıklama yapan Av. Semra Kabasakal, 1Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur halkının, meslek odalarının STK’ların tüm itirazlarına rağmen Mersin sahillerinin oldukça yakın deniz alanlarında 20 farklı firma tarafından değişik bölgelerde kurulması planlanan Balık çiftlikleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararlarına karşı Mersin idare Mahkemesinde; ÇED olumlu kararlarının iptali ve yürütmenin durdurulması için derneğimiz MERÇED tarafından açılan davalarda Mahkemece 4-5 .12.2019 tarihlerinde kurulması planlanan alanlarda keşif yapılmasına karar verilmiştir. Ancak keşif için Mahkeme tarafından resen atanan bilirkişilerden Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşletme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Deniz Ayaş dahili davalı şirketlerden Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi ihracaat ve ithalat Şti A.Ş ve Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş’nin de kurucusu olduğu Mersin Kültür Balıkçılığı Derneğinin Denetleme Kurulu üyesi olarak üç yıllığına görev almıştır. Bilahare istifa ettiği belirtilmiş ise de Kültür Balıkçılığını destekleyen açıklamaları basında yer almıştır. Dolayısıyla bu bilirkişinin hazırlayacağı raporun bilimsel olmayacağı ve balık çiftlikleri lehine olacağı aşikardır” dedi.

BALIK ÇİFTLİĞİ ŞİRKETİ KURUCULARINDAN

Bilirkişi seçilen Doç. Dr. Deniz Ayaş'ın, balık çiftliklerinin kurduğu dernekte üye olması ve denetleme kurulunda yer alması, bilahare istifa etmiş olsa dahi o derneklere yol göstermiş olması, balık çiftlikleri konusunda basında defalarca beyanat vermesi, tarafsızlığı konusunda şüpheyi gerektirecek önemli sebeplerin olması gerekçeleri ile itirazlarının ve başka bir bilirkişinin atanması konusunda Mahkemeye sundukları taleplerinin red edildiğini ifade eden Avukat Kabasakal, “Yukarıda sunduğumuz gerekçelerle davamızda tarafsızlığından şüpheye düştüğümüz bilirkişi Doç. Dr. Deniz Ayaş'ın hazırlayacağı rapor tarafsız ve bilimsel olamayacağından bu hususu kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissetimizi bildiririz” şeklinde konuştu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA