Suriyeliler, ‘Herkese Umut’ projesiyle istihdam ediliyor


Uluslararası Gençlik Dayanışma Derneği (UGDD)’nin Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ)’nın finansal desteği ile yürüttüğü "Herkese Umut" Projesiyle Suriyeli Mülteciler Mersin, Konya ve Kilis’te kamu ve özel sektörde istihdam ediliyorlar.

 

Tarih : 29 Kasım 2019 Cuma 13:43

Haber Merkezi

Edinilen bilgilere göre UGDD tarafından Konya, Mersin ve Kilis illerinde "Türkiye’deki Mülteciler ve Ev Sahibi Toplum için Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Projesi” (PEP), adı altında, Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) finansal desteği doğrultusunda Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) ile yapılan iş birliği  kapsamında yürütülen "Herkese Umut" Projesiyle Suriyeli mülteciler istihdam ediliyorlar. Projeyle Türk vatandaşları da istihdam edilerek Suriyeliler ve Türklerin kaynaşması amaçlanıyor. Proje kapsamında faydalanıcılara ulaşılması için duyurular yapılıyor ve projede yer alabilmek için belli kriterler aranıyor.

PROJE KAPSAMINDA 2018’DE 587 SURİYELİ İSTİHDAM EDİLDİ

Konuyla ilgili konuşan UGDD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Korkutata, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin maddi desteğiyle Suriyelilerle Türk vatandaşlarının kaynaşması için bu projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:" Derneğimiz 2011 yılında beri faaliyet yürütüyor. Sosyal Sorumluluk ve insani yardım çalışmalarımız birçok kez olmuş. Geçtiğimiz yıl Konya, Mersin ve Kilis illerinde yürütülen "Emeğe Destek" programıyla yarısı Suriyeli olmak üzere 587 yararlanıcı kamu ve özel sektörde istihdam edildi. " Türkiye'deki mülteciler ve ev sahibi toplum için Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi" adı altında Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) finansal desteği doğrultusunda Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) ile yapılan iş birliği  kapsamında yürütülen "Herkese Umut" Projesi ile 150 Suriyeli ve 150 Türk vatandaşı 6 aylığına kamu ve özel sektörde istihdam ediliyor. Bu 300 yararlanıcıda yüzde 40 kadın ve yüzde 10 engelli kotası uygulanıyor. Refakatsiz kadın ve genç kızlara öncelik veriliyor. İstihdam öncesi 150 Suriyeliye 136 saat Türkçe dilini öğrenmeleri için dil kursu desteği sağlanıyor. Kursa katıldıkları için de ayrıca asgari ücretin yarısı oranında maddi destek veriliyor. 300 yararlanıcı kamu kuruşları ile 55 firmada çeşitli alanlarda yeteneklerine göre farklı iş pozisyonlarında istihdam ediliyor. Maaşları ve sigortaları proje kapsamında karşılanıyor. Suriyelilerin çalışma izinleri de alınarak kayıt dışı istihdamla mücadele ediliyor. 55 firmaya ve protokol imzaladığımız kurumlara belli zamanlarda giderek ziyaretlerde bulunuyoruz. Oralarda istihdam ettiğimiz 300 kişinin hangi koşullarda çalıştıklarını ve bir sorunun olup olmadığını takip ediyoruz. Projeden dolayı çok olumlu tepkiler alıyoruz.“

“BU PROJE BİZE ÇOK FAYDALI OLDU”

Proje kapsamında istihdam edilen Suriyeli ve Türk vatandaşlar da projeden memnun kalırken, projeden faydalananlar proje sayesinde ailelerini geçindiriyor. Proje sayesinde iş sahibi olduğunu ve projenin kendisine her anlamda katkısının olduğunu belirten 52 yaşındaki 5 çocuk babası Cihad Muhamed, şöyle aktardı: Projeyi internetten duydum. Başvuru yaptım. Başvuru koşullarını sağladığım için kabul edildim ve şimdi bir camide işe başladım. Çalıştığım yere UGDD derneğinin yetkilileri ziyaretlerde bulunuyor ve projeyle ilgili bizlere destek oluyorlar. Biz bu projelerin 6 aylık değil de en az bir yıl olmasını istiyoruz. Bu proje bize çok faydalı oldu. Suriyeli mülteci olduğumuz için kolay iş bulamıyorduk. " Proje sayesinde bir manavda istihdam edilen 3 çocuk annesi 33 yaşındaki Suriyeli Emel Ammar  adlı kadın ise projeyi ilk önce oturduğu mahalle muhtarlığında asılan ilanda gördüğünü kaydederek, şöyle devam etti:" Suriyelilerin Türkiye'de iş bulması çok zor oluyor. Hele de Suriyeli kadınların bulması daha çok zor oluyor. Bu proje sayesinde iş sahibi oldum ve 3 çocuğumu yaşatabiliyorum. Bu proje sayesinde çocuklarımı da okutabiliyorum. " Projeyle iş sahibi olan Türk vatandaşı Aygül Yıldız ise şöyle konuştu; Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden geçen sene mezun oldum ama iş bulamıyordum. Uzun bir süre işsiz kaldım. UGDD'den bir arkadaşla tanıştım ve benle ilgilendiler. Kendi mesleğimi yapmak istediğimi söyledim. Bana yerel bir kanalda iş buldular. Bu projeye başvuru yaparak iş sahibi oldum. UGDD zaman zaman iş yerimize gelerek bizleri ziyaret ediyor, bir sorunumuzun olup olmadığına bakıyor ve bize yardımcı oluyor. "

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA