Kadın kooperatiflerinin sorunları ele alındı


Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi öncülüğünde Mersin’de faaliyet gösteren kadın kooperatifleri yöneticileriyle bir toplantı düzenlendi. Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Mersin Ticaret İl Müdürlüğü’nden de temsilcilerin katıldığı toplantıda, kadın kooperatiflerinin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kadın kooperatiflerinin yürürlükteki mevzuatlarla ilgili yaşadığı sıkıntılar konusunda, “Kanunlar çerçevesinde en doğruyu yapalım ki, sonradan olumsuz sonuçlarla karşılaşmayalım” dedi.

 

Tarih : 22 Ocak 2020 Çarşamba 12:20

Haber Merkezi

Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (MERSİNDEN KOOP) öncülüğünde Mersin’de faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin yöneticileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda bir araya geldi. Sorunların ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda, ürünlerin değerlendirilmesi, katma değer oluşturacak ürünlerin üretimine ağırlık verilmesi, yürürlükteki mevzuatlardaki sorunlar ve eğitim desteği konuları üzerinde duruldu. Toplantıya, Mersin Kadın Üretimi ve İşletme Kooperatifi Kurucu Başkanı Meral Seçer ve kurucu üyeleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Mersin Ticaret İl Müdürlüğü temsilcileri ve kooperatif yöneticileri katıldı.

SORUNLARIN BELİRLENMESİ VE HIZLICA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI AMAÇLANDI

Mersin’de faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin yöneticilerinin çoğunlukta olduğu toplantıda konuşan Meral Seçer, ortaya konulacak sorunların en kolay ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını amaçladıklarını belirtti. Yaşanan sıkıntıların en önemlisinin eğitim olduğunu dile getiren Meral Seçer, toplantıyla kooperatiflerin ne tür eksikleri olduğunun da belirlenebileceğini söyledi. Toplantıda, kadın kooperatifi yöneticileri tek tek söz alarak, deneyimlerini ve yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Çoğunlukla yürürlükteki mevzuatlarla ilgili sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen yöneticiler, Mersin Ticaret İl Müdürlüğü ile Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü temsilcilerine sorular yöneltti. Sıkıntıların çözümü noktasında izlenmesi gereken yolların konuşulduğu toplantıda, eğitim konusuna da değinildi. Kadın kooperatiflerinin özellikle yasal süreçlerde doğru adımlar atabilmesi için uzman kişilerden eğitimlerin alınması konusunda fikir birliğine varıldı.

“BİZİM YAPACAĞIMIZ, BU SİSTEMDE SAĞLAM YÜRÜMEK”

Kooperatif kurulduktan sonra birçok ayrıntının ortaya çıktığını dile getiren Meral Seçer, sağlam adımlarla yol alınması gerektiğini vurgulayarak, “İşin içine girdiğiniz zaman çok farklı ayrıntılarla karşılaşıyorsunuz, çok farklı sorumluluklar yükleniyorsunuz. Kadın kooperatifçiliği bir trend haline geldi. Sonucunu hesaplayarak, bu işe girilmesi gerekiyor. Çünkü bunun mali ve sosyal sorumluluğu gerçekten çok önemli. Yaptığımız bu toplantının sonucunda arkadaşlarla tüm değerlendirmeleri yapıp, bir WhatsApp grubu kurarak, eğitimlerle ilgili size bilgilendirme yapacağız. Bakanlıklar arasında da tam netleşmeyen sorunlar var, oturacaktır muhakkak. Ama bizim yapacağımız şey, bu sistemde sağlam yürümek. Kanunlar çerçevesinde en doğruyu yapalım ki, sonradan olumsuz sonuçlarla karşılaşmayalım” diye konuştu.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN KOOPERATİFLER KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARI ANLATILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek ise belediye olarak kooperatifleri desteklediklerini söyledi. Özellikle ürünlerin değerlendirilmesi konusunda yürüttükleri çalışmalardan bahseden Gökçek, “Büyükşehir Belediyesi olarak Yenişehir’de üretici pazarı olarak Çarşamba günleri açılan alanın üstünü kapatıp orada haftanın değişik günlerinde kadın kooperatiflerine ve diğer direkt kooperatiflere bir satış imkanı sunacağız. Aynı alanda ambalajlı-paketli yani yasal izinleri alınmış ürünlerle alakalı bir satış marketi kuracağız. Bu çalışma muhtemelen 4-5 ay içerisinde gerçekleşecek. Onun haricinde yine hayvanat bahçesinde bir düzenleme yapıyoruz. Hayvanat bahçemizde yine kadın kooperatiflerimize büfe vereceğiz. Orada yıllık yaklaşık 700 bin-800 bin civarında misafirimiz oluyor. İyi bir alan olarak düşünüyoruz” diye konuştu. Gökçek, ayrıca Tarımsal Hizmetler ve Veterinerlik Hizmetleri Dairesi bünyesinde bir şubenin adını “Tarımsal Hizmetler, Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürlüğü” olarak değiştirdiklerini sözlerine ekledi. Kooperatif yöneticileri, yasal süreçlerle ilgili yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra ürünlerin değerlendirilmesi konusunda da yaşadıkları sorunlardan bahsetti. Finansman destekleri, teşvikler, katma değer oluşturacak ürünlerin üretimine ağırlık verilmesi, eğitimler ve markalaşma konularında önerilerini dile getiren yöneticiler, Mersin’de faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin işbirliğine de dikkat çekti. Yöneticilerin, “Birbirimizin hem üreticisi hem de tüketicisi olalım” sözünü dile getirdiği toplantının sonunda, bir iletişim ağı oluşturarak, işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA