Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, merkezde ve 7 ilçedeki Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri ile üniversite hayali kuran gençlerin yolunu açıyor. Özellikle ekonomik açıdan dezavantajlı gençlere yönelerek, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde toplam 4 bin 200 gence ücretsiz kurs imkanı sağlıyor. Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kursları’nda öğrenim gören 4 bin 200 gencin 2 bin 261’i kızlardan oluşuyor. Büyükşehir’in “kardelenleri” hem zorlu yaşam mücadelesi karşısında hayata, hem de üniversite hayali için derslerine sıkı sıkı tutunuyor. O kardelenlerden iki tanesi Nesrin Ayan ve Merve Sungur.
NESRİN’İN HAYALİ HEMŞİRE OLMAK
20 yaşındaki Nesrin Ayan, liseyi bitirdikten sonra yakınlarıyla bir bayram gezmesindeyken Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarında kursların afişine rastlamış. Başvurusunu yaptıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin merkezdeki kurslarında öğrenim görmeye başlayan Nesrin’in annesi ev hanımı, babası ise kahvede çaycılık yapıyor. Kendisiyle beraber 6 kardeş olan Nesrin, üniversite sınavlarına 5 ay kala çalışma temposunu hızlandırdı. Ailesine yük olmamak için hafta sonları bir narenciye fabrikasında çalıştığını söyleyen Nesrin, hayalinin hemşirelik olduğunu dile getirdi.
HAFTA SONU İŞ, HAFTA İÇİ DERSLERİNİN BAŞINA GEÇİYOR
Üniversite hayalini yitirmek üzereyken karşısına çıkan fırsata tutunduğunu ifade eden Nesrin, şöyle dedi: “2016’da sınava girdim. 2 yıllık bölümler geldi, ailem istemedi, ‘4 yıllık bölümler olsun’ dedi. 2017’de sınava girmedim. Ailem sıkıntıdaydı. Ben de derslere çalışamadım. Bir sene fabrikada çalıştım, onlara destek oldum. Annem ev hanımı, babam da bir kahvede çaycılık yapıyor. Ben de hafta sonları ona yük olmamak için buradaki giderlerimi, ihtiyaçlarımı karşılamak için narenciye fabrikasında çalışıyorum. Hafta sonu gittiğim için biraz zorlanıyorum tabii. Hem yoruluyorum hem de biraz derslerden geri kalıyorum ama yapacak bir şey yok. Kendimi geliştiriyorum. Buradan bayağı faydalanıyorum. Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyorum.” 18 yaşındaki Merve Sungur ise babasıyla ilgili özel nedenlerden dolayı zorlu bir yaşam karşısında direniyor. 3 kardeş olan Merve’nin bütün kardeşleri güzel bir gelecek kurma umuduyla öğrenimlerini sürdürüyor. Üniversite sınavına ikinci girişi olacağını dile getiren Merve, ilk sene beklediği sonucu elde edemediğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz kurslarıyla tanışma sürecinden söz eden Merve, “Arkadaşlarım konuşurken duydum. Ben de nasıl bir yer diye araştırdım. Buraya ilk geldiğimde bu kadar iyi bir kurum olduğunu bilmiyordum. Ama zaman geçtikçe hocaların çok donanımlı olduğunun farkına vardım. Bizimle de çok ilgileniyorlar. Rehberlik servis hocalarımız da bireysel olarak üstümüzde çok duruyor. Ders konusunda çok güzel bir tempomuz var. Hocalarla güzel bir iletişimimiz var” diye konuştu.
“HEDEFİM OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ”
Kurs merkezlerinde derslerin yanı sıra sosyal faaliyetlere de ağırlık verildiğini belirten Merve, sunulan imkanlardan memnun kaldığını vurgulayarak, “1 Ekmek 1 Çorba Projesi ile her sabah buraya çorba getiriyorlar. O çok hoşumuza gitti. Kitap fuarları oluyor, bizi kitap fuarlarına götürüyorlar. Fidan dikme etkinliğimiz olmuştu. Seminerler, tiyatrolar düzenleniyor ve sürekli bu etkinliklere gidiyoruz. Sosyal yönden güzel bir kurum” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin kurslarıyla karşılaşmasaydı evde çalışmak zorunda kalacağını ifade eden Merve, kurslarla başarısının artış gösterdiğini belirterek, “Başlamadan önceki başarım yüzde 20’lik bir dilimdeydi ama başladıktan sonra başarım yüzde 50’ye kadar çıktı ve yüzde 100’e kadar çıkacağını umuyorum. Hedefim okul öncesi öğretmenliği” ifadelerine yer verdi.