Mehmet SELVİ
Geçtiğimiz günlerde Mezitli’de yaşanan orman katliamı ile gündeme gelen orman arazilerinin katledilmesi ve talana maruz kalması Türkiye’de de ses getirdi. Konu ile ilgili Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan kentte gerekli kamuoyunun oluşması için konuya ciddiyetle yaklaşırken sorunun yerel olarak bakılmaması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’de yıllardır orman ve hazine arazilerinin talan edilerek yağmalandığına dikkat çeken Başkan Tarhan, Bu sorun Türkiye’nin sorunu. Yasalarda ciddi boşluklar var. Caydırıcı cezalar yok. Gerekli kamuoyu baskısı oluşursa bu talanların önüne geçilebilir” dedi.
YOL HARİTAMIZ GÜNDEM
OLUŞTURMAK OLACAK
Orman arazilerinin yağmalanması ile ilgili kamuoyu oluşturmak gerektiğine de dikkat çeken Başkan Tarhan, “ Ben olaya yerel bazda bakmıyorum. Orman Bölge Müdürlüğü olarak da bakmıyorum. Bu yıllardır Türkiye’deki hazine arazilerinin ve orman arazilerinin talan edilmesi meselesi. Bu araziler haksız yere vatandaşlar tarafından gerek konut yapımı, gerek bahçe yapımı şeklinde kullanımı vardı. Her yerde var bu sorun. Bizim farkımız gündeme getirmiş olmamız. Bütün illerde gündeme gelmesini istiyoruz. Bundan sonraki yol haritamız da bu yönde olacak. Orman Bölge ile görüş birliğindeyiz. Bizlere teşekkür ettiler. Ben hatta son günlerde yaptığı çalışmalardan dolayı da kendilerine teşekkür ediyorum.
İMAR AFFI SAKINCALI BİR DURUM
İmar affının orman ve hazine arazileri üzerinde ciddi sakıncalarının olduğuna da dikkat çeken Başkan Tarhan, “Türkiye’deki 81 milyonun hakkı olan araziler bunlar. Ama malesef vatandaşlar imar affı ile yasal olmayan bir şekilde yapı kayıt belgesi alıyor. Üzerinde durulması gerken bir konu bu. Hayali olan, üzerinde yapı olmayan yerlere yapı kayıt belgesi alanlar var malesef. Orman arazisi ile hazine arazisi üzerine bu belgeleri alanlar var. Yasa diyor ki alabilir. Hukuksuz bir şekilde ise geri alınabilir de diyor ama bunun bu şekilde olmaması gerek. İmar affı denilen bu olayın orman ve hazine arazileri üzerinde ciddi sakıncaları var. Bizleri de zor durumda bırakmakta. Çünkü biz Belediyeler olarak bu imar affının dışında kalıyoruz. Orman arazileri ve 2 B ile vatandaş alıyor bu durumdaki yerleri. Bu tümden ele alınması gereken bir konu. Bunun 2. Ayağı da yasalarda bir boşluk var. Bunu avukatlar da ifade ediyor. Gerçekten yasaların caydırıcı olması gerekir” ifadelerini kullandı.
YASALAR VE CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
Yasaların ve cezaların caydırıcı özelliklerde olmadığına da dikkat çeken Tarhan, “Görüyorsunuz adam cezaevinden çıkıyor ve karısını ailesini katlediyor. Demek ki caydırıcı bir durum yok. Ancak Orman Bölge Müdürlüğünün şuanki uygulaması bir caydırıcılıktır. Mezitli’de uygulanan bu yaptırımlar sonrasında inanıyorum ki artık insanlar ormanı kesemeyecektir. Bu Mersin’de ve diğer illerde de uygulanırsa bu talanın önüne geçilecektir. Bu mevcut sorunun teknik tarafı tabi. Siyaset üstü olan tarafı da var. Hazine ve Orman arazilerinin işgali ve talanının siyaset üstü değerlendirilmesi de gerekir. Bu konuda STK ve Siyasi Parti yöneticileri ile de görüşeceğim. İsterim ki Mersin’de tüm il başkanları ve vekiller ortak yapıda birleşsin” diye konuştu.
KAMUOYU BASKISI ÖNEMLİ
Gerekli kamuoyu oluşturulması halinde sorunun çözülebileceğini de ifade eden Tarhan, “Gerekli kamuoyu oluşmalı. Son zamanlarda mahkemelerdeki yargı kararlarına kamuoyu baskısının çok önemli olduğunu görüyoruz. Kamuoyu yaratılan davalarda mahkemeler daha ince eleyip sık dokuyor ve hassas oluyor. Burada da mahkemelerin önünü açabilmek için kamuoyu baskısının önemli olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte benim hedefim kamuoyu oluşturmak olacak” dedi.
SİYASİLERİ HAREKETE GEÇİRECEĞİZ
Yerel anlamda tüm siyasilerin ortaklaşa birleşerek yasa değişikliği konusunda ortak hareket edip ve bunun Mersin’den başlatmak için emek sarfedeceğini de ifade eden Tarhan, “Bu sadece Mersin ile alakalı da kalmamalı. Türkiye’nin her yerinde bu durumla karşı karşıya kalıyoruz. Buna dur demek gerekiyor. Yasalar caydırıcı olmayınca vatandaş bu yönteme yönelebiliyor. Bir yandan özendiriliyor diyebiliriz. Caydırma yoluna gitmek gerek. Belediyelerin 1. Görevi değil ama bu konuda biz sorumluluğu üzerimize aldık. Nasıl 100. Yıl tabiat parkında konuyu gündemde tuttuysak, burada da aynı hassasiyeti göstereceğiz ve bunu yayacağız. Türkiye’ye duyuracağız” şeklinde konuştu.
MEZİTLİ’YE DEĞER KATIYORUZ
Mezitli’ye değer katmak için göreve geldiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Tarhan, “Mezitli’ye değer katacağız demiştik. Ekonomik kriz sebebiyle tabiki şuan biraz gecikmeye uğradı. Yoksa 6 yıllık süreçte ilk 5 yılımızda Mezitli’ye değer kattığımıza inanıyorum. Bir de mutlu insanların olduğu bir kent olsun dedik. Bu kolay değil Türkiye ortamında. Türkiye malesef mutsuz insanların yaşadığı bir ülke haline geldi. Mersin’de bu bağlamda il bazında çok olumlu bir göstergeye sahip değil. Ancak Mezitli’de insanlar mutlu olmaya başladı. Bu konuda emin adımlarla yürüyoruz. Mezitli halkı belediyenin çalışmalarından memnun. İnsanlar artık daha mutlu olmaya başladı Mezitli’de. Benim tek amacım görevi bırakırken iz bırakmak ve mutlu insanların olduğu bir ilçe bırakmak” ifadelerini kullandı.