KUŞ CENNETİ BİR KEZ DAHA YANDI


Mersin’in Silifke ilçesinde, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan Dünyanın en önemli kuş göç yolları üzerinde yer alan, Türkiye’de ki 450 kuş türünden 328 türüne ev sahipliği yapan Göksu Deltası Kuş Cenneti’nde son 5 yılda çıkan 27’nci kez yandı. Yangında yaklaşık 100 dönüm sazlık arazi yandı. Yine yangında koruma altında ve nesli tükenmekte olan “Saz Horozları”nın yumurtalarının da yandığı belirtildi.

 

Tarih : 30 Mart 2020 Pazartesi 14:16

Mersin'in Silifke ilçesinde, edinilen bilgiye göre, Göksu Deltası Bataklık mevkiinde bulunan sazlıkta, gece henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangının çıktığı yere gelen Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, arazi şartlarının uygun olmaması nedeniyle yangına müdahale edemedi. 300’ün üzerinde kuş türü ve çok sayıda bitki türünün bulunduğu Göksu Deltası’ndaki yangında yaklaşık 100 dönüm sazlık arazi yandı. Bataklık içerisindeki yangının sabah saatlerinde kendiliğinden sönmesinin beklendiği belirtildi. Çıkan yangın nedeniyle kuşların barınma ve yumurtlama alanlarının yok olduğu belirtilirken, 300’ün üzerinde kuş ve çok sayıda bitki türünün bulunduğu, turizm için de önemli olan koruma altındaki Göksu Deltası’nda Türkiye’de koruma altında ve nesli tükenmekte olan “Saz Horozları”nın yumurtalarının da yandığı belirtildi. Özellikle su kuşlarının aralık, ocak, şubat ve mart aylarının yumurtlama döneminde olduğu bildirildi.

5 YILDA 27 DEFA YANDI

Öte yandan, yetkililerden alınan bilgiye göre son 5 yılda son çıkan yangın ile birlikte sayı 27’e ulaştı. Her defasında çok sayıda kuşun telef olduğu ifade edilen ve sabotaj kuşkusu bulunan yangınların fail yâda faillerinin bulunmaması, nedeniyle de kayıtlara ‘Faili meçhul’ olarak geçtiği ifade edildi. Bölgede bulunan jandarma ekibi çıkan yangınla ilgili araştırma başlattı.

GÖKSU DELTASI

Dünyanın sayılı göç yollarından birisi olan Göksu Deltası, nadir görülen ve nesli yok olma tehlikesi altındaki kuş türlerinin yaşama, üreme, beslenme ve konaklamalarını imkân sağlayan önemli bir yer. Uluslararası öneme sahip bu sulak alan, birçok endemik bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Toplam alanı 15 bin hektar olan ve Türkiye’de yaşayan 450 kuş türünün 334’ünün yaşadığı Göksu Deltası, Orta Toroslar eteğinde yer alan Silifke’nin güney ucunda, Göksu Irmağının oluşturduğu kıyı ovası üzerinde bulunuyor. Göksu Irmağı’nın Silifke-Taşucu arasında denize açıldığı bölgedeki delta, 10 bin km karelik bir havzaya sahip. Özel Çevre Koruma sınırları içerisinde 10 adet yerleşim yeri bulunuyor ve koruma altındaki toplam alanıyla 226 km kare alana yayılıyor. Türkiye’nin diğer bölgelerinde nadir görülen göçmen, kışlayan ve kuluçkaya yatan birçok kuş türü burada daha sık görüldüğünden, delta kuş gözlemciliği ve kuşbilimciler (Ornitolog) için çekim merkezi konumunda yer alıyor. Kuş türlerinin bazıları deltayı sadece göç yolu olarak kullanırken, bazılarıysa deltada ürüyor veya kışı burada geçiriyor. Dünya çapında nesli tehlikede olan küçük karabatak, tepeli pelikan, yaz ördeği, dikkuyruk, akkuyruktu kartal, şah kartalı, küçük kerkenez ve ada martısı Göksu Deltası’nın ağırladığı kuş türlerinden bazıları. Türkiye’nin en önemli kuş göç yollarından birisi olan ve birçok endemik türü bünyesinde barındıran Göksu Deltası, Silifke ilçesine bağlı 4 belde ve 7 köyden oluşuyor. Sabah saatlerine kadar devam eden yangın kendiliğinden söndü. Yangın yaklaşık 80 dönümde etkili olurken, yüzlerce kuşun ve sürüngen canlının telef olduğu ifade ediliyor.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA