Haber Merkezi
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Sayılarla Türkiye Sunumunda yer alan verileri Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Gökçel, Mersin’in sağlık alanında ihmal edilmişliğini gözleri önüne seren verilere göre Mersin’de 691 hastaya bir doktor düştüğünü aktardı. Türkiye ortalamasında 547 hastaya bir hekim olduğunu belirten CHP’li Gökçel buna göre Mersin’deki hekimlerin, diğer illerdeki meslektaşlarına kıyasla fazladan 150 hastanın sorumluluğunu üstlenmiş olduğunu ifade etti. Benzer oranların hemşireler için de geçerli olduğunun altını çizen Cengiz Gökçel, Türkiye genelinde 494 kişiye bir hemşire düşerken Mersin’de bu oranın 541 kişiye bir hemşire olarak gerçekleştiğini söyledi.
MERSİN SAĞLIKTA DA ÜVEY EVLAT
TÜİK’in yayınladığı verilerle Mersin’in yatak kapasitesi bakımından da Türkiye ortalamasının altında olduğu anlaşıldı. TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde Türkiye genelinde sağlık kurumlarında 381 kişiye bir yatak düştüğünü belirten CHP’li Vekil, Mersin’de sağlık kurumlarında 466 kişiye bir yatak düştüğünü aktardı. 1,8 milyon nüfusuyla nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük onuncu ili olan Mersin’in, sakinlerine sunduğu imkânlar nedeniyle yoğun göç aldığını ve nüfus artış hızının Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini belirten Cengiz Gökçel, “Mersin’in bu kadar ihmal edilmesi kabul edilemez. Kamu yatırımları konusunda eksiklerimiz vardı. Bu durum sağlık alanında da değişmedi. Mersin sağlıkta da üvey evlat.” şeklinde konuştu.
İLÇELER KÖTÜ DURUMDA
Daha önce verdiği soru önergeleri ve Meclis’te yaptığı konuşmalarla Mersin’in ilçelerindeki sağlık çalışanı ve yatak sayısındaki yetersizlikleri gündeme getiren CHP Milletvekili Gökçel, Mersin’in merkeze uzak ilçeleri olan Mut, Gülnar, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur başta olmak üzere tüm ilçelerinde sağlık hizmetinin vatandaşlar için çileye dönüştüğünü belirtti. Yeterli sayıda sağlık personeli ve tıbbi cihaz olmadığı için Mersinlilerin onlarca kilometre uzaktaki hastanelere gitmek zorunda kaldığını söyleyen Gökçel, bu durumun Mersinlilerin sık sık “Mersin üvey evlat mı?” sorusunu gündeme getirmelerine neden olduğunu ifade etti.
EKSİKLER HASTA GARANTİSİ İÇİN Mİ?
Mersin’in sağlıkta sınıfta kaldığını gösteren TÜİK sunumu, sağlık yatırımlarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. CHP’li Gökçel, soru önergesinde Mersin Şehir Hastanesinin hasta garantisini sağlamak için kapatılan sağlık kuruluşlarının yatak kapasitesi ve sağlık çalışanı sayısını sordu. Bu durum akıllara, “Mersinlilerin sağlığı ranta kurban mı edildi?” sorusunu getirdi. Gökçel’in soruları şu şekilde: Mersin Şehir Hastanesi’nin “hasta garantisini” karşılayabilmesi için kapatılan sağlık kuruluşlarının yatak kapasitesi ne kadardı, burada hekim ve kaç hemşire çalışmaktaydı? Mersin’de bulunan sağlık kuruluşlarının yatak kapasitelerini artırmaya ve hekim/hemşire başına düşen kişi sayısını azaltmaya yönelik bir çalışmanız mevcut mudur? Mersin’deki sağlık kuruluşlarının uzman hekimler ve hemşireler başta olmak üzere sağlık çalışanı eksiklerini kapatmak için alım yapmayı planlamakta mısınız? Mersin’e yönelik sağlık kurumu yatırımı planınız bulunmakta mıdır? Varsa bunlar nelerdir? İlçelere göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Mersin’de kaç uzman hekim bulunmaktadır?”