Necdet TAŞ
Mersin’in Toroslar ve Çamlıyayla ilçeleri arasında bulunan ve Cocak Vadisi ve Cehennemdere Milli Parkı ziyaretçi akınına uğruyor. 2 bin 250 metrelik yamaçlarında bulunan Çocak vadisi, ziyaretçilerine, bulutların arasında eşsiz bir doğa manzarası sunuyor - Ulaşım elverişliliği açısından en rahat trekking yapılabilen alanlardan biri olarak öne çıkan Çocak vadisi, hem doğa severlerin, hem de fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Son dönemlerde doğa yürüyüşleri ve bisiklet turlarıyla adından söz ettiren Çocak vadisi, zengin flora ve fauna çeşitliliğiyle de biliniyor. Vadi, hayvan çeşitliliğiyle de bilinirken, kartallar başta olmak üzere çok sayıda kuş türünün yaşam yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ancak yapılan HES yüzünden Irmak o eski canlılığını yitirmiş. Özellikle kamp yapmak için gelmeye değer bir yer olduğu söylenemez. Değişiklik olsun diyenler için tercih edilebilir.
COCAK VADİSİ VE CEHENNEMDERE MİLLİ PARKI
Cehennem deresi, Mersin’in ve Tarsus’un içme suyunu karşılayan Berdan Barajı’nın en önemli kollarındandır. Burayı salt bir su kaynağı olarak görmek, sanırım adının aksine geçtiği yerleri cennete çeviren bu muhteşem dereye yapılmış en büyük haksızlık olur. Çünkü derenin bulunduğu coğrafya bir milli park olmakla birlikte Yaban Hayatı Geliştirme Sahasıdır. Tehdit altında olan yaban keçisi ve kırmızı benekli alabalığın korunmaya çalışıldığı bir yerdir Cehennem deresi. Derenin Yıldız Dağları’ndan doğduğu yer olan batı kısmı “Cocak dere ” diye isimlendirilirken orta bölümüne “Pınarlıbük, alt kısmına da “Pamukdere” denmektedir. Cehennem Deresine iki ayrı yoldan ulaşılabilir. Mersin’in Gözne Yaylası üzerinden Alanya köyünden inilebilir ya da Çamlıyayla üzerinden Sebil köyüne geçip oradan derenin olduğu vadiye inmek de mümkün.
EKOLOJİK, EKONOMİK, SOSYAL VE KÜLTÜREL PEK ÇOK İŞLEVİ BULUNUYOR
Cehennemdere vadisi ile Torosların en geniş yaylalarından olan Dümbelek Yaylası arasındaki yükselti farkı bin 500 metredir. Kısa mesafede bin 500 metrelik fark, özel mikro-klimanın da birleşmesiyle, şüphesiz büyük oranda gen havuzunun şartı olan çeşitliliğe neden olmaktadır. Mersin ili, Tarsus ve Çamlıyayla (Namrun) ilçelerindeki Cehennemdere Vadisi Baraj Havzası; Güney Anadolu’da Orta Torosların doğu kesiminde yer alan ve güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan, uzunluğu yaklaşık 150 km ve genişliği yer yer 40-50 km’yi bulan Bolkar dağları masifi içerisinde yer almaktadır. Havzanın toplam alanı yaklaşık 42 670 hektardır. Bu alan Mersin ili, Tarsus ve Çamlıyayla ilçeleri sınırları içerisinde olup Orman İdaresi açısından Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki Cehennemdere ve Buladan Orman İşletme Şefliklerinin tamamını ve Tarsus ve Namrun Orman İşletme Şefliklerinin ise bir kısmını kapsamaktadır. Havza sınırları içerisinde Belen, Çakırlı, Çavdarlı, Körmenlik, Kisecik, Meşelik, Sarıkavak, Sarıkoyak ve Topaklı köyleri ile Sebil kasabası olmak üzere toplam on adet yerleşim yeri bulunmaktadır. Cehennemdere Vadisinin ekolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel pek çok işlevi bulunmaktadır. Vadide insan ve diğer canlıların biyolojik faaliyetleri bulunmaktadır. Öte yandan vadi, içinde barındırdığı toplum ve toplum üyelerine geçim kaynağı sağlamaktadır.Toplum bireyleri vadide yaşamakta, tarımsal ürünlerini yetiştirmekte, suyu kullanmakta, yakacak ve yapacak odun için orman kaynaklarını kullanmaktadır. Cehennem dere Vadisi aynı zamanda hayvanlar ve diğer türler için doğal yetişme ortamıdır.