Hüseyin KIRKGÖZ
Mersin’in Anamur İlçesi’nde yaşayan ev hanımı bir çocuk annesi İlknur Tezcan, sokaklardan topladığı pet şişeler, gazete kağıtları, su kabakları başta olmak üzere bir çok katı atıktan yaptığı sanatsal çalışmaları satarak hem çevredeki çöpleri toplayarak çevre kirliliğini önlemeye çalışıyor, hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor.
ATIKLARI SANATA DÖNÜŞTÜRÜYOR
10 yıl önce televizyondan bu konuyu ele alan bir program izlediğini ve bu işe önce hobi olarak başladığını ifade eden İlknur Tezcan, daha sonra bu işi profesyonel olarak yapmaya başladığını söyledi. Çalışmalarını atölye haline çevirdiği evinin mutfağından yürüten Tezcan, şimdi de el emeği göz nuru geri hayat verdiği geri dönüşüm maketlerine maske takarak pandemi döneminde uyulması gereken maske, hijyen ve sosyal mesafeye dikkat çekiyor. Bunun için yaptığı tüm insan figürlerine maske takan ve maketlerin boylarına oranlı olarak sosyal mesafe koyan Tezcan, amacının hem çevrenin temiz tutulmasına katkı sağlamak, hem de pandemi dönemine dikkat çekmek olduğunu söyledi. Öncelikle amacının geri dönüşümdeki mücevheri ortaya çıkarmak ve Türkiye de de ilgi görmesini ve tanınmasını sağlamak olduğunu kaydeden Tezcan; “ Benim amacım pandemi döneminde maske mesafe, el yıkama, bunlara dikkat çekmekti. Geri dönüşümle beraber, pandemi sürecindeki zorlukları göz önüne alarak, bu şekilde farkındallık yaratmak istedim. Umarım faydalı olabilmişimdir” şeklinde konuştu.
HER ŞEY İZLEDİĞİ VİDEOYLA BAŞLADI
Çoğu insanın çöp diye kullanmadığı atıkları değerlendirerek sanata dönüştüren Tezcan, “Geri dönüşümden dolayı, atıklar, gazete kağıtları, plastik şişeler özellikle. Bunları değerlendirip, hem hediyelik eşya olarak arkadaşlara hediye ediyorum, hem de bu ürünleri satarak kazanç sağlıyorum. 10 yıldır yapıyorum, izlediğim bir video sonucunda, sadece bir sepetle başladım bu işe, daha sonrasında dediğim gibi hoşuma gitti, arkadaşlardan, çevreden, eşten dosttan küçük küçül parça parça halinde, şişeler olsun, gazete kağıtları olsun, birleştirerek bu duruma geldim. Festivallerde yer aldım, sosyal medya üzerinden satış yapmaya başladım. Atölyemde bu tarz şeyleri yapmaya devam ediyorum ve geliştirmeye de devam edeceğim kendimi. Kendimden örnek vermem gerekirse 2010 yılında izlediğim yabancı bir video sonucu sadece küçük bir sepetle başladığım bu hobi şu an benim asıl mesleğim haline geldi. Neler mi yapıyorum? Retro araba, Motorsiklet, Bisiklet, Resim çerçevesi, Tablo, Duvar saati, Kalemlik, Abajur, Hayvan figürlü sepet, Afrikalı kadın yaptıklarımdan bir kaçı. Hayal gücü zorlanırsa daha birçok şey yapılabilir” dedi.
“ÇEVREYİ KİRLETMEYELİM”
Günlük kullanıp işi biten kağıtları çöpe atılmasının kimseye bir faydası olamayacağını kaydeden Tezcan, “Aksine doğayı kirlettiği için birçok alanda insanlığa zararı dokunuyor. Fakat kağıdı geri dönüşüm olarak biriktirdiğimiz de çöpe atmayıp sanata dönüştürdüğümüzde hem yeni bir ürün elde etmiş oluyoruz hem de ağaçların kesilmesini önlüyoruz. Mesela plastik şişeler. Plastik şişeleri çöpe attığımızda bu şişeler binlerce yıl yok olmayacak. Doğayı kirletecek. Unutmamak gerekir ki plastiğin ham maddesi petroldür. Kullanılan plastik şişelere geri dönüşüm ve sanat gözüyle bakarsak onlardan tekrar yeni ürünler elde etmiş ve kazanç sağlamış oluruz. Biblo, obje, vazo, sepet istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Ben bu bahsettiğim ürünleri yapıyor ve satıyorum. Geri dönüşüme destek veriyor ve yaratıcılığı seviyorum” ifadelerini kullanarak, ‘Küçük Hediye Büyük Mutluluk’ sloganı ile herkesi bu sanata davet ediyor.