Necdet TAŞ
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 10 aydır komisyonlarda bekletilen kadın ve çocuklara yönelik çalışmalar yapmak için Mersin Barosu ile işbirliği protokolü teklifini meclis gündemine getirdi. Konuyla ilgili meclis üyelerine bilgi veren Başkan Seçer, “Şubat ayından beri komisyonda bekliyor. Burada baroyla bizim yapacağımız protokol maddi bir işbirliği protokolü değil. Kadın ve çocuk konusunda ortak çalışma yürütmek istiyoruz. Baro da bir sivil toplum kuruluşları. Toplumun hassasiyetlerine duyarlı olan bir yapı. Sadece kadın ve çocuk alanında değil birçok alanda çalışmalar yapıyor. Temel amacı toplumsal sorunların çözümüne katkı sunmak. Bizlerle de yapılan görüşmelerde bir işbirliği çağrısı oldu. Biz üniversitelerle, kadın örgütleriyle işbirliği zaten yapıyoruz. Baro ile birlikte okullarda eğitimler vereceğiz. Bakanlık ile her ay düzenli toplantılar yapıyoruz. Bu alandaki çalışmaları sadece birkaç kurumla yapmıyoruz, kamu kurumlarıyla da çalışıyoruz” dedi. Madde üzerine söz alan meclis üyesi Ünzile Kuru da, “Kadın ve çocuk sorunu ülkemizin önemli sorunlarından birisi. Mersin kapsamında en etkin ve yetkin kurum Mersin Barosu. Baro haricinde bir kurumun bu konuda bilgilendirme yapması mümkün değil. Kadınların ve çocukların zarar görmesinin engellenmesinde katkımız olur birlikte çalışırsak” dedi.
CHP’Lİ KURU: “BARO İLE ÇALIŞMALAR FAYDALI OLACAK”
CHP Meclis Üyesi Ünzile Kuru, kadın sorunları ve çocuk sorunları konusunda Türkiye’nin şu anda büyük sorunları olduğuna değinerek, “Gün geçmiyor ki bir kadının öldürüldüğünü, şiddete uğradığına, medyadan veya çevremizden şahit olmayalım. Mersin kapsamında bu bilgilendirmeyi yapacak olan en etkin ve en yetkin kurum da baro. Tamamen gönüllülük üzerine çalışıyor. Baro’nun kadın aile birimimiz ile yapacakları çalışmanın çok faydalı olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
AK PARTİLİ YEŞİL: “PSİKOLOJİK VE SOSYOLOJİK DESTEK DAHA ÖNEMLİ”
AK Partili Meclis Üyesi Hüseyin Yeşil, kadınla ilgili konulara karşı çıkmalarının mümkün olmadığını ancak protokol ayrıntılı incelendiğinde kadın ve çocuk hakları anlamında haktan önce kişisel eğitim ve gelişimin daha önemli olduğunu belirterek, “Faydalı, özellikle psikolojik, sosyolojik ve ekonomik desteği de birlikte değerlendirmek istediğimizde, protokoldeki amaç ve kapsamın sonuç olarak yüzde 100 sonucun elde edilebilmesi için, barodan önce üniversite, İl Milli Eğitim Müdürlüğü gibi özellikle adliyeye gelmeden önceki süreçte barodan önce saydığımız psikolojik, sosyolojik, ekonomik destek gelişim ve fayda sağlaması adına bu protokole dahil edilmesi, ben de bir öneride bulunmak istiyorum. Ya tekrar komisyona havale ya da burada tekrar değerlendirilmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
CHP’Lİ TARHAN: “BU ORTAKLIK BU YÜZDEN GEREKLİ”
CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise, baro ile protokol yapılmasının kadın ve çocuk konusunda psikolog gibi alanlarda katkı sunacaklarsa gönüllü olarak yapılmasının ve iş birliği yapılması gerektiğini ifade ederek, “Biz Mezitli Belediyesi olarak, Kadın Danışma Merkezi açtık. Baro ile de protokol yaptık. Mağdur olan kadınların ekonomik gücü yok fakat baronun sağladığı bu destek ile o kadınlara büyük destek veriliyor. Bütçeden herhangi bir kaynak transferi olmayacak, zaten bu hukukçular ile bitecek bir konu değil. Bir sosyoloğun orada olması gerekir, psikoloğun orada olması gerekir. Çok disiplinli bir çalışma olacak. Bu nedenle hukukçularımıza güvenmemiz gerekir ki zaten gönüllü yapıyor arkadaşlar. Bu nedenle bu protokolü yapmak gerekir” ifadelerini kullandı.
HDP’Lİ KUŞ: MECLİSİ TERK ETMEMEK İÇİN KENDİMİ ZOR TUTTUM”
HDP’li Meclis Üyesi Bedriye Kuş ise, “Meclisi terk etmemek için kendimi zor tuttum. Konuşmaları dinlerken içim acıdı. Bu kadar kadın cinayeti oluyorken, yüzlerce çocuk istismara maruz kalırken bu gündemin 10 komisyonlarda bekletilmesi, bugün meclise gelip tekrar komisyona gönderilmesi iç acıtıcı. Bu meclisin bir ayıbıdır. Bir de kadınların tartışılması ayıptır. Kadınlar öldürülürken, çocuklar istismara maruz kalırken kalkıp burada ekonomiyi tartışmak, bu işin maliyeti var mıdır yok mudur diye tartışmak ayıptır. Bu meclise yakışmıyor. Yarın öbür gün bu kadınlardan hangi yüzle oy isteyeceksiniz? Bu kadınların başvurabileceği bir mekanizma yok. Hala gelip bunların burada tartışılmasından ben kadınların adına utandım” dedi.
MHP’Lİ TOPKARA: “BU KONUYU TEK BAŞINA MERSİN BAROSU ÇÖZEMEZ”
MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara da Cumhur İttifakı’na yönelik ‘siyasi’ karar verme eleştirilerine tepki göstererek, “Kadın ve çocuğumu tartışıyoruz. Protokol mü tartışıyoruz. Kadın, çocuk baş tacı. 24 saat iç içe yaşıyor, omzumuzda taşıyor, her türlü yol arkadaşlığını birlikte yapıyoruz. Gerektiğinde işleri paylaşıyor, bulaşık yıkıyoruz. Kadın ve çocuk anlamında bu mecliste ayrı düşünün olmadığı kanaatindeyim. Gelen konu nedir? Dünya, Türkiye şartlarından bahsederek bir konuya kilitlenirsek sonuç alamayız. Elimizde bir veri var, bu protokol geçmiş belediyeler tarafından da yapılmış. Baro içerisinde çalışma grupları oluşmuş, çeşitli avukatlar görev almış ama bu tip çalışmalar sorunların çözümünde yeterli yolu alammış. Demek ki; bir yerde bir eksik var. Barolardaki arkadaşlarımızın hepsi aydın insanlar peki neden çözüm bulamadılar? Taraftarları tam olarak bu işin içine katamıyoruz. Kadın da çocuk da bu işin içinde yok, bunlara hizmet veren kurum-kuruluşlar var. Şuanda siyaset yapıyoruz. Konuşmacı arkadaşlar siyaset yapıyor. Bu konunun çözülebilmesi için çözüm ortakları ile değerlendirilip, meclisin karar vereceği bir protokol haline getirilmesi gerekiyor. Yoksa biz protokole, çözüme karşı değiliz. Burada hissi davranıyor arkadaşlar. Konuşmacı arkadaşlar bizim fikrimiz nereden biliyorlar? Biz bu yaşamın içinde değil miyiz? Biz aile reisi değil miyiz? Baro konusunda eksiklikler, kaygılar varsa, bir tane Mersin Barosu bu işi çözemez diyorsak burada siyaset, art niyet aramanın gereği yok” dedi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada, kadın ve çocuklara ilişkin madde oy çokluğuyla reddedildi.