Mersin’in parası siyasi ranta kurban ediliyor


Mersinlilerin yıllık 300 bin TL’si siyasi ranta kurban ediliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, aylık 25 bin TL para verdiği ancak hiçbir hizmet almadığı Mahalli İdareler İşverenler Sendikası (MİS)ile önceki yönetim döneminde yapılan anlaşmayı feshetmek istedi ancak Cumhur İttifakı buna engel oldu. Konuyla ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sendikadan yararlanılmadığını ve yararlanılmayan bir sendikaya boş yere para verildiğini ifade ederek, “Tamamı MHP’li belediye başkanlarından oluşmuş sendikaya benim üye kalma zorunluluğum yok. O aidatı o kurumun ihtiyacı varsa siz vermek istiyorsanız Mersin’de de bir hayli MHP’li belediye var. Siz verebilirsiniz, katkı sağlayabilirsiniz. Ama bu işten Büyükşehir’i azat edin. Bana bir fayda sağlamıyor” dedi. Yapılan oylamada MHP ve AKP’li üyelerin ret oylarıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sendikadan ayrılma talebi reddedildi.

 

Tarih : 11 Aralık 2020 Cuma 18:23

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı Aralık Ayı 2. Birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda  Mahalli İdareler İşverenler Sendikası (MİS) maddesi görüşülürken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile MİS Yönetim Kurulu’nda yer alan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu arasında tartışma yaşandı.

MERSİN’İN YILLIK 300 BİN TL’Sİ ÇÖPE GİDİYOR

Daha önce gündeme getirilen ancak aylardır komisyonda bekleyen sendikadan ayrılma konusu meclise gündemine geldi. Konuyla ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye çalışanları ile toplu sözleşmeyi 3 senede bir yaptıklarını söyleyerek bu seneki sözleşmede sendikadan yardım almadan bunu gerçekleştirdiklerini belirtti. Sendikadan talep doğrultusunda destek alındığını vurgulayan Seçer, “Mahalli İdareler İşverenler Sendikasının bize sağladığı katkı, bu çalışmalara bilgi desteği sunmak hukuki, mevzuat desteği gibi destekler sunmak. Bu talep ettiğini zaman gerçekleşiyor. Biz toplu sözleşmede böyle bir yardım almak istemedik. Kendi oluşturduğumuz komisyonla gerçekleştirdik. Ancak bu sendikanın bize mali bir yükü var. Faydalanmadığımız bir sendikanın üyelik aidatını ödemek istemiyoruz ve ayrılmak istiyoruz. Bu sendikaya ben üye olmadım. Benden önceki yönetim daha yönetime gelir gelmez 12 Nisan 2014 Mart sonunda bu üyeliği yapmış. 2015 yılında 141 bin TL, 2016 yılı 177 bin TL, 2017 yılı için 175 bin TL, toplam aidat tutarı 1 milyon 200 bin TL. Şu anda tahakkuku yapılmış 579 bin lira borç var sendikaya. 2018 yılı ikinci taksit, 2019 birinci ve ikinci taksit ve bu yıl taksitleri. Yıllık ödediğimiz aidat 300 bin TL, aylık 25 bin TL sendikaya ödeme yapıyoruz. Gereksiz olarak görüyoruz. Bu parayla farklı hizmetler yapmak istiyoruz. Sendikaların siyasi partilerin arka bahçesi olmaması gerekir. Bu sendikanın belediyeye katkı yok. Bu kuruma kendi cebinizden olsa para verebilirsiniz ama halkın adına ben veremem. Kendi cebimizden veriyorsak kalsın. Halkın cebinden veriyorsak ayrılalım. Bu sendikadan ayrılıp yeni bir sendikayla anlaşma yapmayacağım” şeklinde konuştu.  

MHP’Lİ TOLLU: “BU SENDİKA KÜLFET DEĞİL”

Erdemli Belediye Başkanı ve Mahalli İdareler İşverenler Sendikası yönetim kurulu üyesi olan Mükerrem Tollu ise: “Sendikalarda işçiler haklarını sendikaya devreder, sendika işçilerin haklarını korumak için var. İşveren de bu sendikaya hak ve menfaatlerini devrederek belediyenin hak ve menfaatlerini koruyorlar. Bizim belediyemiz de sendikaya üye. Bize faydası var. Sendika 21 yıllık bir sendika hem işçiyi hem iş vereni karşı karşıya getirmemek adına faydası var. İşvereni yasaya karşı da koruyor. Düne kadar birçok belediye yanlış iş sözleşmesinden dolayı sıkıntı yaşarken, şu anda bu sendikanın sayesinde bizim belediyemizde tıkır tıkır ücretler ödeniyor. Bu sendika külfet değil katkı sağlıyor” diyerek sendikada kalınması gerektiğini söyledi.

“MHP’Lİ BİR SENDİKAYA ÜYE OLMAK İSTEMİYORUM”

Bunun üzerine Tollu’ya cevap veren Seçer, “Saygı duyarım siz üye olabilirsiniz. Ama 2020 yılı içerisinde biz bu sendikanın katkı sunmasını istemedik. İstesem dahi etik olan mart seçimlerinden sonra yüce meclise getirdiğim teklifi belediyede kabul edilmesi. Bu saygıyı da meclisin belediye başkanına göstermesi lazım. Neden? Daha önceki belediye başkanı sendikayla anlaşma yapmış. Yeni belediye başkanı seçilmiş onun tercihlerine saygı duymak değil. Daha önceki belediye başkanın yaptığı protokolün sizin fes etmeniz gerekirdi. Kaldı ki burada daha açık konuşalım. Bir siyasi partinin ağırlığı altında hiçbir sendikaya üye olmak istemiyorum. Tesadüf olamaz. Yönetim kurulu üyelerinin listesi burada. Bir tane AKP’li, CHP’li, HDP’li, İYİ Partili, Saadet Partili belediye gösterin. Tamamı MHP’li belediye başkanlarından oluşmuş sendikaya benim üye kalma zorunluluğum yok. O aidatı o kurumun ihtiyacı varsa siz vermek istiyorsanız Mersin’de de bir hayli MHP’li belediye var. Siz verebilirsiniz, katkı sağlayabilirsiniz. Ama bu işten Büyükşehir’i azat edin. Bana bir fayda sağlamıyor” dedi. Bir kez daha söz alan Başkan Tollu, belediye meclis üyelerinin mali yükümlülük altına girmesinin söz konusu olmayacağını belirterek, “Biz yıllardır bu sendikanın üyesiyiz aidatımızı ödüyoruz. Kanunlar çerçevesinde kurulan bir sendika. Hizmet istediniz de vermedi mi sendika? Siz oraya belli bir dirençle, belli düşünceyle direnç gösterirseniz bunu çözemeyiz. Büyükşehir ilgili sendikadan destek istedi de sendika destek olmadı mı? Belediyeleri birçok maliyetten kurtarır bu sendika” dedi. Başkan Seçer de Tollu’ya “İhtiyacım olmadığı için istemedim. Çalışacağım bürokratları, kurumları, sendikaları müsaade edin ben tercih edeyim. Yönetici benim” şeklinde cevap verdi. Tollu, Seçer’den meclis üyelerinin kararlarına saygılı olmasını isteyerek “Bu konu belediye meclisi kararıyla oluyorsa saygı duyalım” ifadelerini kullandı.

“MECLİS DE ÇOĞUNLUĞUM DİYE HER KARARI ALAMAZ”

Seçer, mecliste çoğunluk olduğu için her kararı alamayacaklarını söyleyerek “İdarenin işlem ve eylemlerine karşı yargı yolu açıktır. Ben de bu belediyeyi kafama göre yürütemem. Meclis de çoğunluğum diye her kararı alamaz. Her şeyin dayandığı bir kanun ve yasa var. Bana kanun yetki vermiş, bunu iade ederim, reddettiniz mahkeme yolu açık mahkemeye giderim onun sonucunu beklerim. Sizin vereceğiniz karara elbette ki saygı duyarım” ifadelerini kullandı. Sendikada büyükşehir olarak yalnızca Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin üye olduğuna dikkat çeken Seçer, AK Partili meclis üyelerine seslenerek, “Manisa Büyükşehir Belediyesi dışında bir tane AK Partili büyükşehir belediyesi bu sendikaya üye mi? Ben AK Partili meclis üyelerine soruyorum. Bana bunu tavsiyede bulunacaksınız buradan çıkar çıkmaz onları da arayıp aynı tavsiyeyi yapmanız lazım. Bu çok deneyimli sendika üye olun diye” ifadelerini kullanarak oylamaya geçti. Büyükşehir’in Mahalli İdareler İşverenler Sendikasından ayrılma talebi Cumhur İttifakı’nın hayır oyu kullanmasıyla reddedildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA