Haber Merkezi
2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul görüşmelerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alan Partisinin adına konuşan MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, “Türkiye son yıllarda ulaştırma ve altyapıya ilişkin olarak dünya çapındaki büyük projeleri hayata geçirmiştir; Avrasya Tüneli, Marmaray, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı bunlardan bazılarıdır. Kuzey Marmara Otoyolu tamamlanarak kısa mesafeli giriş-çıkış ve gişelere farklı çözümler üretilmeli, ulaşım kesintisiz devam ettirilmelidir. 1915 Çanakkale 18 Mart Köprüsü ve yol bağlantıları sağlandığında Türkiye önemli hedeflerinden birine daha ulaşmış olacaktır, Türkiye’nin batısında otoyolu entegrasyonu tamamlanacak, İstanbul Boğazı geçişine yeni bir alternatif oluşturulacaktır. İzmir-Aydın-Denizli Otoyolu, Antalya’ya kadar bitirilmeli. Ankara çıkışı, Gölbaşı içerisindeki alt geçit ve üst geçit çalışmaları yıllardır devam ediyor, buraya öncelik verilmelidir Sayın Bakanım ve Ankara’ya yakışan bir yol burada bir an önce milletimizin hizmetine sunulmalıdır; ulaştırma, altyapı sistemlerinin birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olmasına önem verilmelidir. Deniz yolu-kara yolu, deniz yolu-demir yolu kombine taşımacılığını geliştirecek projelere öncelik verilmeli, deniz ulaşımı imkânlarının olmadığı durumlarda ise demir yolu-kara yolu kombine taşımacılık sistemlerine yönlendirilmelidir. Kombine yük taşımacılığı hizmetleriyle, kombine yük terminalleri ve aktarma merkezlerinin idari ve mali teşvikine yönelik program hazırlanmalıdır. Edirne’den Şanlıurfa’ya kadar kesintisiz bir otoyol bağlantısı sağlayacak olan ve Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısının kullanacağı Ankara-Niğde-Mersin-Adana Otoyolu için milletim adına teşekkür ediyorum ancak burada otoyol ücreti biraz daha makul seviyelere çekilerek, vatandaşlarımızın bu otoyolu daha çok kullanmaları sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
“MERSİN İÇİN GAYRET GÖSTERİN”
Mersin’in, Türkiye'nin nüfus olarak 6’ncı sırasında yer alan, Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı limanlarına sahip; 320 kilometrelik sahili, eşsiz doğası, tarihî ve kültürel değerleriyle dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin kesiştiği bir noktada bulunduğuna dikkat çeken Şimşek, “Ulaşımla ilgili sorunları çözüldüğünde turizmle de şahlanacak; tarım, ticaret, turizm ve taşımacılıkla beraber Türkiye ekonomisine daha büyük katma değer katacaktır. Özellikle, seçim bölgem olan Mersin’de şehir içi ve şehirler arası yolların bir an önce tamamlanmasını talep ediyor, Mersin’in ulaştırmayla ilgili projelerine sahip çıkılmasını sizlerden bekliyorum. Mersin-Antalya yoluyla ilgili biraz daha gayret istiyoruz Sayın Bakanım. Özellikle, Anamur-Gazipaşa arasındaki tünel ve yolların bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Mersin ile Antalya, Türkiye’de birbirine komşu olup en uzak olan iki ilimizdir. Bu yolun bitmesiyle beraber Mersin-Antalya arası üç saate düşecek, hem ticaret hem turizm canlanacaktır. Bizim en önemli yollarımız: Mersin-Antalya, Silifke-Mut-Karaman yollarıdır. Mersin’e ayrılan ödeneklerden en önemli payın bu iki yola, iki ana artere ayrılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Çeşmeli-Taşucu Otoyol Projesi’ne başlanması gerekmektedir. Yazın, Çeşmeli-Taşucu arasındaki yirmi dakikalık yol üç dört saati bulabiliyor. Aynı şekilde, 30 kilometresi tamamlanan Çamlıyayla yolunun Tarsus-Ulaş ve Sarıkoyak-Çamlıyayla kısımlarının tamamlanıp hayata geçirilmesini bekliyoruz. Gülnar-Aydıncık yolunun kalan kısmının da hizmete açılmasını bekliyoruz. Silifke-Gülnar yolunun da tamamlanması Silifkeli hemşehrilerimin beklentisidir” diye konuştu.
“HASTANEYE OTOBANDAN GİRİŞ ÇIKIŞ SAĞLANSIN”
Akkuyu Santrali’yle ilgili dev projenin devam ettiğini ifade eden Şimşek, “Akkuyu bölgesinde, Büyükeceli bölgesinde ve yine Taşucu bölgesinde binlerce çalışan yaşamakta ve hayatlarını burada devam ettirmektedir. Bu uzun yıllar sürecektir ve belki de bu insanların birçoğu bu bölgeye yerleşecektir. Bu bölgenin yol ve altyapı çalışmalarıyla ilgili, kanalizasyon çalışmalarıyla ilgili hem Gülnar’ımıza hem Akkuyu’nun, santralin bulunduğu civar beldelerimize Bakanlığınızdan destek bekliyoruz. Bu bölgedeki altyapı projelerinin tamamlanması, bölgenin kalkınmasına katkı sunacaktır. Mersin’in içerisinden geçmekte olan 15 tane alt geçit ve köprülü kavşak projesi vardır. Bunlardan 2 tanesi Karayolları tarafından, 3 tanesi de geçtiğimiz dönem MHP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır ama en az 10 tane daha köprülü kavşak ve alt geçit yapılması gerekmektedir. Mersin’de en çok kullanılan yollardan bir tanesi olan Adana-Mersin arası yol mutlaka 8 şeride çıkarılarak trafik rahatlatılmalıdır. Bu projelerin, öncelik sırasına göre, Karayolları tarafından desteklenip Mersin şehir içi trafiğinin rahatlatılmasını, gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Mersin Şehir Hastanesine mutlaka otoyoldan direkt bir çıkış istiyoruz. Burada, biz yetkililerle görüştüğümüz zaman, ara mesafenin çıkışlar arası kilometreyi kurtarmadığı söyleniyor -1.800-2.000 metre civarı bir mesafe- ama burada bir esneklik gösterilebilir çünkü Mersin Şehir Hastanesi bölgenin en büyük hastanesi, çok kullanılan bir hastane. Gerek Tarsus’tan gerek diğer ilçelerden buraya mutlaka otoyoldan bir çıkış istiyoruz Sayın Bakanım. Otoyol-Tarsus-OSB bağlantısı mutlaka bitirilmelidir. Pandemiden dolayı kapatılan Adana-Mersin tren seferlerinin tekrar başlatılmasını talep ediyoruz. Tekir-Tarsus-Damlama otoyolunda gün geçmiyor ki bir trafik kazası olmasın. Bu yolun adı bölgede “ölüm yolu” olarak adlandırılıyor, “kara nokta” olarak adlandırılıyor. Bu otoyolda bir hata varsa bu hatanın giderilerek daha sıkı tedbirler alınmasını ve bu yoldaki kazaların azaltılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
“TARSUS-MERSİN ARASI OTOBAN ÜCRETSİZ OLMALI”
Tarsus-Mersin arası otobanın mutlaka ücretsiz hâle getirilmesini talep eden MHP’li Şimşek, “Baktığımız zaman Adana şehir içi ücretsiz, Dörtyol-İskenderun ücretsiz ama Tarsus-Mersin ücretli. 350 bin nüfuslu Tarsus’ta araç muayene istasyonu yok. Tarsus’a mutlaka bir araç muayene istasyonunun kurulması Tarsuslu hemşehrilerimizin beklentisidir. Biz bunu belirttiğimiz zaman, Tarsus-Mersin arasında Huzurkent’te bulunan araç muayene istasyonunun Tarsus’un talebini karşılayacağı söyleniyor. Orası hem otopark olarak hem trafik olarak... Hem araçlarda küçük bir arıza çıktığı zaman -sanayisi olmadığı için- insanlar yeniden Tarsus’a ya da Mersin’e gitmek zorunda kalıyorlar. Türkiye’de 54 ilden büyük olan bir ilçede mutlaka araç muayene istasyonunun bulunması gerekiyor Sayın Bakanım, bununla ilgili de adım atmanızı bekliyoruz” dedi.
“HAVALİMANI BİRAN ÖNCE TAMAMLANMALI”
Çukurova Havalimanının hem yolcu kapasitesiyle hem de Çukurova’da yetişen ürünlerin dünyaya pazarlanmasıyla ilgili kullanılacağını, hem bölgeye hem de ülkeye katma değer sunacağını kaydeden Şimşek, “Ülkeye ekonomik katkı sunacak olan dev bir proje. Ülkemizde 300-500 bin yolcuya hitap edecek havalimanları tamamlanırken Çukurova Havalimanı’nın bir an önce tamamlanmasını heyecanla bekliyoruz Sayın Bakan. Sayın Bakanımızdan Çukurova Havalimanı’yla ilgili bir açılış tarihi bugün istiyoruz. Ayrıca Erdemli-Ayrancı arası yolun büyük bir kısmı tamamlanmış, kalan kısmının da hizmete açılmasını hem Erdemli hem Ayrancılı hemşehrilerimiz beklemektedir. Bu yol bittiği zaman Mut-Silifke-Karaman yolunda da trafik rahatlayacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Arkadaşlar, Toros Dağlarına gidip bakınız, bir tek Yörük çadırı varsa ve dumanı tütüyorsa bu ülkeyi hiç kimse yıkamaz.” dediği Yörükler, Torosların bekçiliğini yapmakta ve yaz aylarında Toros Dağlarında binlerce Yörük kardeşimiz yaşamaktadır. Burada kışın çok kar yağdığı için sabit cep telefonu sinyal istasyonu kurulamamaktır. Yaz aylarında Bakanlığımızın burada kuracağı mobil araçlarla cep telefonu vericileri kurmasını ve burada yaşayan binlerce Yörük kardeşimize bu hizmetin sunulmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“YATIRIMLAR MERSİN’E KAYDIRILMALI”
Mersin-Adana-Konya-Aksaray-Niğde bölgesinin yeni bir Marmara olmaya adayı olduğunu vurgulayan Şimşek, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “İstanbul, gerek nüfus yoğunluğu gerek trafik olarak artık yaşanılamaz bir hâle gelmiştir. Yeni yapılacak olan yatırımların, yeni organize sanayi bölgelerinin bu bölgeye kaydırılması Akdeniz’den ve Anadolu’dan İstanbul’a göçü durduracaktır. Marmara, nüfus yoğunluğu olarak artık aşırı bir duruma gelmiş; ne kadar yol, ne kadar otoyol, ne kadar köprü yapsak bu göç devam ettiği süre içerisinde Marmara Bölgesi’ndeki trafik yoğunluğunu azaltamayız. Mutlaka tersine bir göçü başlatacak yatırımlardan Orta Anadolu ve Akdeniz’e kaydırılarak bu problem kökünden çözülmelidir. Ankara, Karaman, Ulukışla, Mersin, Adana hızlı tren projelerinin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Çukurova havaalanı ve organize sanayi bölgelerine ve Tarsus Gıda OSB Bölgesi’ne demir yolu bağlantısı mutlaka yapılmalıdır; çok yakındır demir yolu güzergâhına ve buradaki ticareti canlandıracaktır. Taşımacılıkta demir yoluna daha çok önem verilmelidir.”