O müdüre ’Nutuk’ soruşturması


Milli Eğitim Bakanlığı, Mersin’in Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün sosyal medyaya yansıyan ’Nutuk’ eseriyle ilgili yazışmaları konusunda soruşturma başlatıldığını duyurdu. Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca da konuya ilişkin soruşturma başlatıldığını söyledi.

 

Tarih : 21 Nisan 2021 Çarşamba 12:19

Hüseyin KIRKGÖZ


Türkiye Cumhuriyeti kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük yazılı eseri olan Nutuk'u öğrencilere dağıtılmasını sakıncalı bulan Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında soruşturma başlatıldı. Konuyla ilgili bir müfettiş gönderildi. Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, “İlimiz, Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nutuk” isimli kitabının okullarda dağıtımıyla ilgili medyaya da yansıyan yazışmasına ilişkin olarak valiliğimizce konuyu incelemek/soruşturmak üzere iki maarif müfettişi görevlendirilmiştir” dedi.


MEB 'NUTUK' ESERININ DAĞITIMIYLA ILGILI SORUŞTURMA BAŞLATTI


Milli Eğitim Bakanlığı, Mersin'in Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün sosyal medyaya yansıyan 'Nutuk' eseriyle ilgili yazışmaları konusunda soruşturma başlatıldığını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Mersin ili Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Nutuk' eserinin okullarda dağıtımıyla ilgili medyaya da yansıyan yazışmasına ilişkin olarak bakanlığımız maarif müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmış olup, süreç devam etmektedir" denildi.


BİR TEPKİ DE TÜRK EĞİTİM-SEN'DEN


TÜRK Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Yaşar Yılmaz, Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Ülkü Ocakları tarafından okullara dağıtılmak istenen “Mustafa Kemal Atatürk ve Gençler İçin Nutuk” adlı kitabın dağıtılmasına izin vermemesine sert tepki gösterdi.  Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürüne sert tepki gösteren Yılmaz, “Nutuk’un dağıtımına onay verilmemesi tam bir garabettir. Nutuk ; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat kaleme aldığı, "1919 yılının Mayıs ayının 19.günü Samsun'a çıktım" cümlesiyle söze başladığı, milli mücadele yıllarını ve devletimizin kuruluş yıllarını anlatan, her Türk evladının mutlaka okuması gereken bir başucu kitabıdır. Baştan sona örnek alınacak söz, davranış ve uygulamaları ihtiva eden bir eserin, öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek ifade ve ögelere yer verdiğinden bahisle dağıtımına onay verilmemesi tam bir garabettir. Resmi yazıda geçen ifadeler, bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün kendisine aittir. Kitabın dağıtımına onay vermeyenler, bu ifadelerin kime ait olduğunu bilmeden mi bu yazıyı kaleme aldılar? Çocuklarımızın ve gençlerimizin nutuk okuması mı, yoksa kitabın Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından dağıtılmak istenmesi mi uygun görülmedi? Gerçekten izaha muhtaç bir konu. Konunun tam anlamıyla açıklığa kavuşturulması konusunda ilgili makamların gereğini yapmasını bekliyoruz” dedi.

NUTUK SKANDALI MECLİS GÜNDEMİNDE


Öte yandan CHP, Nutuk skandalını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Mersin Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Atatürk'ün Nutuk'unu öğrencilerin okumasını yasakladı. İngilizleri yenip bağımsızlığımızı kazanan Atatürk yerine; İngiliz zırhlısı ile kaçan Vahdettin'i savunan bu müdüre 'yerli ve milli' iktidar ve ortağı ne diyecek?” dedi. Antmen, Çamlıyayla Milli Eğitim Müdürlüğünün dilekçesinde Vahdettin’in korunarak Atatürk’ün sansürlendiğinin açıkça ortada olduğunu belirterek “Bir eğitim müdürü Atatürk’ün sözlerinden rahatsız oluyorsa o kişi bir dakika dahi görevde kalamaz. Atatürk’ün büyük eseri ve bir halkın kurtuluş ve kuruluş tarihi olan Nutuk’tan rahatsız olan birisi hiçbir kamu kurumunda görev almamalıdır. Tam bağımsız Türkiye’nin nasıl zorluklarla kurulduğunun anlatıldığı Nutuk; halkın kendini nasıl özgürleştirdiğini, çağdaş yaşama geçmede nasıl zorlu süreçler yaşandığını, gericiliğin ve karanlığın nasıl her zaman ülkemizin üzerinde olabileceğini anlatmaktadır. Nutuk’un sonunda olan Gençliğe Hitabe tam da bu gibi zihniyetlere karşı bizleri uyarıyor, aydınlatıyor” ifadelerini kullandı.


HERHANGİ BİR TARİKAT VE CEMAAT İLE BİR BAĞI VAR MI?


 Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde; "Nutuk’u yasaklayan Mersin Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal ne zaman görevden alınacaktır? Bu kişiye halen çocuklarımız nasıl emanet edilebilmektedir? Bu kişiyi kim ya da kimler korumaktadır? Türkiye’nin kurtuluş ve kuruluş tarihi olan ve MEB'in 100 temel eseri arasında olan Nutuk'u yasaklayan Mersin Çamlıyayla Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal hangi tarihte ilçe milli eğitim müdürü olarak atanmıştır? Bugüne kadar hakkında başlatılan soruşturma bulunmakta mıdır? Bahsi geçen kişinin herhangi bir tarikat ve cemaat ile bir bağı bulunmakta mıdır? Milli Eğitim Bakanlığına tarikatlar ve tarikat zihniyeti mi egemen olmuştur? Nutuk’u ve Atatürk’ün eserlerini başka yasaklayan herhangi bir milli eğitim müdürü veya Milli Eğitim Bakanlığı görevlisi bulunmakta mıdır? Varsa bunlar kimlerdir ve haklarında ne tür idari soruşturmalar açılmıştır?


NE OLMUŞTU?


Çamlıyayla İlçe Milli Müdürlüğü, Çamlıyayla da Ülkü Ocakları tarafından gençlere dağıtılmak istenen NUTUK kitabına ‘Atatürk'ün gençlere kötü örnek olacak resmi ve dönemin Osmanlı Padişahları hakkında söylediği sözleri’ gerekçe göstererek izin vermemişti. Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal imzasıyla Çamlıyayla Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’na gönderilen yazıda şu ifadeler kullanılmıştı: “Mavi Çatı Yayınlarına ait basım yılı Haziran 2020 olan ‘Mustafa Kemal Atatürk Gençler için NUTUK’ isimli kitap müdürlüğümüz Eser İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş olup; kitabın 25. Sayfasında Osmanlı Padişahı Vahdettin’e yönelik ‘Soysuzlaşmış, Alçak’ ve dönemin Osmanlı Hükümetine yönelik ‘Aciz, haysiyetsiz ve korkak’ ifadeleri kullanıldığından kitabın 5. Sayfasında ‘Öğretmen sopayla vurmuştur’ denilerek öğrencileri olumsuz etkileyebilecek şiddet ve yine kitabın 24. Sayfasında yer alan görselde  ‘Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün elinde sigara gösterilerek öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek ögelere yer verildiğinden söz konusu kitabın öğrencilere dağıtılması uygun görülmemiştir.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA