Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, 100 üreticiye toplam 10 bin adet kaz dağıtımı ile 50 ton yem desteğini içeren “Kazanç Projesi”ni başlattı. ‘Kazlar Büyükşehir’den, Kazanmak Yetiştiriciden’ sloganıyla hayata geçirilen, 100 dar gelirli üreticiye 70 dişi, 30 erkek olmak üzere 100’er adet kaz ve yem desteğinin sağlandığı projenin ilk etap dağıtımı Tarsus’ta yapıldı. İlçedeki 50 üretici kazlarına kavuşmaya başladı.
KADIN ÜRETİCİLER ‘KAZ’ANÇ PROJESİ’NDE SÖZ SAHİBİ
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde sağlanan pozitif ayrımcılıkla bir kez daha kadınlar, yürütülen projede ön planda tutuluyor. Kaz dağıtımı ile yem desteğinden yararlanacak olan 100 üreticinin 76’sını kadınlar oluşturuyor. Her üreticinin, projeye devam etmesi halinde aylık ortalama 1875 lira kazanabileceğinin hesaplandığı uygulamadan faydalanan kadınlar, hem kazlarına kavuşmaktan hem de elde edecekleri gelirden dolayı büyük mutluluk yaşıyor. Kadın üreticilerin kimi çocuklarının eğitimine destek verebilecek olmanın kimisi de torunlarına hediye alabileceği duruma gelmenin mutluluğunu ifade ediyor.
KARS KAZINA RAKIP OLACAK
Kazların üreticisi kadınlar bir taraftan kazları kucaklarına alıp severken, bir taraftan da onları besliyor. Bereketli topraklar üzerinde yetiştirecekleri kazlarla, Kars’ın kaz üreticilerine rakip olacaklarını dile getiriyor. Proje kapsamında üretilen kaz ve yumurtaların Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alınacağını, projenin en ince ayrıntısına kadar düşünülüp, hesaplamaların yapıldığını ifade eden Başkan Seçer, “Üreticilerimize helali hoş olsun. Bu yıl sonunda 100 üreticimize 10 bin adet kaz dağıtmış olacağız. Bir yıllık projede 50 ton da yem desteği sağlamış olacağız. Proje sonunda 30 bin adet kaz popülasyonu da gerçekleşmiş olacak” dedi.
“ERKEKLERIMIZE MUHTAÇ OLMAYIZ, KENDI AYAKLARIMIZIN ÜZERINDE DURURUZ”
Aliefendioğlu Mahallesi’nde biri 9 aylık, 4 çocuğu ile yaşayan Hülya Gezen, kazları aldığı için çok mutlu olduğunu ve Kars’ta kaz üreticiliği yapan kadınlara Çukurova’dan rakip olmak istediklerini ifade etti. Gezen, projeye dahil olmadan önce Başkan Seçer’in kendilerini yüreklendirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Gerçekten dedik yani demek ki bizde yapabiliriz. Kadın olarak yaparız da. Bunları büyütürüz, çoğaltırız dedik, Çocuklarımıza da sahip çıkarız, ekonomi olur, evin desteği olur dedik. Erkeklerimize muhtaç olmayız yani dedik, biz kendi ayaklarımız üzerinde dururuz. Gerçekten Kars’a rakip oluruz buradan. Yani biz de Çukurova’dan kadın olarak kendimizi gösteririz artık. Rakip olarak buradan sesleniyorum Kars’a; yapabiliriz diyorum, bunları da bayağı çoğaltırız diyorum. Daha da güzel elde ederiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyoruz öncelikle. Bunları bize uyguladığı ve önerdiği için. Hiç olmazsa evimizde oturmuyoruz. Bir de bu pandemiden dolayı yani zaten iş de yapamıyoruz, bir de çocuklarımız var. Hiç olmazsa hor da görünmeyiz. Yaparız yani diyorum.”
“BUNDAN GELEN EKONOMIYLE ÇOCUĞUMA, TORUNLARIMA KATKI SAĞLAMAK ISTIYORUM”
Tarsus’a bağlı ovada yer alan Egemen Mahallesi’nde yaşayan, eşiyle birlikte tarlalarda yevmiye usulü çalışarak ve küçükbaş hayvan yetiştirerek geçinmeye çalıştıklarını ifade eden Songül Boz, “Sağ olsun Vahap Başkanımız bize böyle bir destek yaptı. Şansımı denedim ve oldu Allah’a bin şükür. Şimdi ben de kendi işimi yapmaktan gurur duyacağım. Yani bundan gelen ekonomiyle çocuğuma, torunlarıma, katkı sağlamak istiyorum. Bizim gibi emekçilere böyle fırsat tanıdığı için Vahap Başkanımız’a teşekkür ederiz. Biz de kendi işimizi yapmak istiyoruz. Bizim gibi kadınlara destek olduğu için, projeler ürettiği için çok teşekkür ederiz” dedi.
“ÇOCUKLARIMI OKUTMAK IÇIN BU MÜCADELEYI VERIYORUM”
Tarsus’a bağlı Simithacılı Mahallesi’nde eşi ve 4 çocuğu ile birlikte, çiftlikte bekçilik ve tarla işleri yaparak hayatlarını idame ettiren Şerife Karabacak, kazlardan elde edeceği gelirle çocuklarının eğitim hayatına destek olmak istediğini ifade etti. Karabacak, “Çocuklarım var, onları okutmak için bu mücadeleyi veriyorum. Destek verenlerden Allah razı olsun. Karslılar yaptı, biz de yapacağız. Ve biz Çukurova olarak Karslı kadınlara rakibiz. Sayın Başkanımız’a çok teşekkür ederim bu projeleri sunduğu için. Bir sürü proje yaptı onları duyduk, hepsini takip ediyorduk. Ama kaz projesi daha iyi oldu. Ben de bir kadın olarak şanslıyım, bana da çıktı, bakıyorum. Çok iyi de yetiştirmeye çalışıyorum. Bir evlat gibiler, çocuklarım gibi oldular. Onlarla konuşuyorum, onları yetiştirmeye çalışıyorum. Elimden geldikçe yapıyorum. Becereceğim de. Kendime de güveniyorum” dedi. Şerife Karabacak’ın kızı Asmin ise “Anneme Büyükşehir’den kaz geldi. Ben kazları besliyorum, yemlerini veriyorum, sularını veriyorum. Anneme yardım ediyorum, teşekkür ederim” diye konuştu. Kazları teslim alan bir başka kadın üretici olan Çöplü Mahallesi’nden Hikmet Yılan, “Bütün kadınlarımıza destek verdi, biz de eşimize destek çıkmak için, çoluk çocuğumuzu okutmak için. Sadece Kars’ta kaz yetişmez, burada da yetişir inşallah. Yani yaparız Allah’ın izniyle” dedi.
“KAZ ETI KALITELI PROTEIN IÇERIYOR”
Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görevli Diyetisyen Müge Kinaş, bir kümes hayvanı olan kazın besleyici olmasından dolayı etinin tüketimde tercih edildiğini belirtti. Kaz etinin büyükbaş hayvanlara göre daha fazla kaliteli protein içerdiğini vurgulayan Kinaş, “Kaz eti A, B, E vitaminleri ve demir, çinko, selenyum gibi mineraller bakımından zengindir. Hücre yenilenmesine öncülük ederek diş sağlığımızı korur. B12 eksikliği olanlar ve kansızlığı olan bireyler için tüketilmesi tavsiye edilmektedir.Aynı zamanda kas gevşemesine yardımcı olarak kas ağrılarının şiddetini hafifletir ve kemik erimesi riskini azaltarak daha güçlü kas ve kemik yapısına sahip olmamıza neden olur. Kaz eti çeşitli vitamin, mineral kaynağı olmasının yanı sıra bir antioksidan güce sahiptir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve sindirim sistemimizi destekler. Aynı zamanda kanserle savaşarak serbest radikallerin dokulara hasar vermesini önler” dedi. Kaz etinin tüketimiyle ilgili de tavsiyelerde bulunan Kinaş, “Kaz etini kendi yağında pişirmeye özen gösteriniz. Porsiyon miktarına dikkat ederek haftada bir veya iki defa beslenmenizde yer verebilirsiniz” diye konuştu.