Yangınların faturası ağır!


Mersin’in Aydıncık ilçesindeki yangın ilçeye kabus yaşattı. Yangınla ilgili konuşan Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, "Ciğerlerimiz yanıyor. Dün manzarayı görünce ağladık resmen. Çok üzücü ve acı bir durum. Can kaybımız yok. Evlerimizi kurtardık. Evi yanan vatandaşlarımız yaraları sarılacak. Düne bakınca durumumuza şükür. Vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Çevremize sahip çıkacağız. İhbarları bildirmelerini istiyoruz. Soğutma çalışmalarımız sürüyor. Dağın öbür tarafı ile ilgili endişelerimiz var. Kenarlara doğru alevler yayılıyor. Poyrazın önüne geçemiyorsunuz" dedi.

 

Tarih : 31 Temmuz 2021 Cumartesi 17:20

Necdet TAŞ


Mersin'in Aydıncık ve Silifke ilçelerinde günlerdir süren yangın adeta kabus yaşattı. Yangın nedeni ile AFAD tarafından Aydıncık ilçesi Duruhan, Yenikaş, Karaseki ve Karadere mahalleleri ile Silifke ilçesi İmamuşagı, Yeşilovacık, Işıklı, Hırmanlı mahallelerinden toplam 3 bin 466 hane, 6 bin 386 kişi güvenli bölgelere tahliye edildi. Barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak Aydıncık’ta 135, Gülnar’da 668, Bozyazı’da 60 ve Silifke’de 762 kişilik olmak üzere toplamda bin 625 kişilik kapasite hazırlandı. Aydıncık’ta 35, Silifke’de 306 olmak üzere toplam 341 vatandaşa barınma imkanı sağlanıyor.  Hasar tespit çalışmaları amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 14 personel ve 7 araç görevlendirildi. Yangınlar nedeni ile 272 trafoda elektrik kesintisi meydana geldi. 


PİKNİKÇİLERE UYARI 


Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan, ilçelerinde meydana gelen orman yangının ilçe merkezine sıçraması nedeniyle adeta 2 gün kabus yaşadıklarını söyledi. Yangının kısmen kontrol altına aldındığını ifade eden Aktan, "Yangında zarar gören vatandaşlarla görüştük. Çok şükür ki bunları aşacak güçteyiz. Devletimizin imkanlarını, bütün imkanları seferler edeceğiz. Yaraları mümkün mertebe saracağız. Hayvanları telef olan insanlar var. Onlar da canlı. Çok üzüldük. Bundan sonraki süreçte yaraları sarma noktasında devlet millet elbirliği ile bunu aşacağız. Yangınları çıkaranların mutlaka cezalarını çekmesi lazım. Tüm vatandaşlarımızı ve özellikle piknikçilerimiz uyarıyorum. Sigaralarını söndürüp atsınlar. Çöplerini çöpe atsınlar. Özellikle yaz ayındayız. Her taraf kuru. Bir anda alevlenebiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımıza büyük görev düşüyor. Vatandaşlarımız duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi. 


“RESMEN AĞLADIK”


Kara bir manzara ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Başkan Aktan, "Ciğerlerimiz yanıyor. Dün manzarayı görünce ağladık resmen. Çok üzücü ve acı bir durum. Görmek istediğimiz en son durum ama maalesef karşı karşıya kaldık. İnşallah bundan sonra böyle bir manzara ile karşılaşmayız. Herkes yardım için seferber oldu. Bizi yardım için arayan insanlar var. Onlar bize güç verdi. Kriz masası oluşturuldu. Herkese teşekkür ediyoruz. Vatandaşlar evlerini açtı. Can kaybımız yok. Evlerimizi kurtardık. Evi yanan vatandaşlarımız yaraları sarılacak. Düne bakınca durumumuza şükür. Vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Çevremize sahip çıkacağız. İhbarları bildirmelerini istiyoruz. Soğutma çalışmalarımız sürüyor. Dağın öbür tarafı ile ilgili endişelerimiz var. Kenarlara doğru alevler yayılıyor. Poyrazın önüne geçemiyorsunuz. Güç kuvvet yetmiyor. Sürekli çeviriyor ve yönünü değiştiriyor" ifadelerini kullandı. 


ÜNÜVAR: "YANGININ FATURASI ÇOK AĞIR"


Yangının merkezi Aydıncık'a giden Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar ise, "Yangın çok büyük bir afet. Poyrazlı bir memlekette yaşıyoruz. 2 Hafta önce yine bu bölgede yangın çıkmış ve rüzgarın da etkisiyle Gülnar ilçe sınırlarına kadar gelmişti. O zaman aynı anda 20 yerde yangın çıkmıştı ama bu sefer 50 yerde aynı anda yangın çıktı. Dolayısıyla yangınlar çok olunca güçler ayrıldı. İlk yangında Tarım ve Orman Bakanımız 3 gün burada kaldı ve yangını yerinden takip etti. Mücadeleyi gördük. İtfaiyelerimiz canları pahasına mücadele veriyor. Gülnar yangınları hep tehlikeli oluyor. Helikopter pilotları bu rüzgara rağmen denize inip su alıyor. Ama ne yapalım afet işte. Bizlere yardımlaşmak düşer. Bu yangını el birliğiyle söndürmeliyiz. Yangının faturası çok ağır. Ciğerlerimiz yanıyor. Ormanlarımızın içerisinde insanların dışında yaşayan canlılar yok oluyor. Tabiatın dengesi değişiyor. Afeti anlatmak için kelimeler gerçekten yetersiz kalıyor. Gözümüzden yaşlar akıyor. Ama gururlandığımız bir durum var. Tüm belediyeler ve dernekler bizi arayıp yardım etmek istediklerini söylediler. Milli dayanışma gerçekten çok güzel. Bir tek ağacı bu afetten koruyabilirsek, kurtarabilirsek ne mutlu bize" ifadelerini kullandı. 


"PROVOKASYONA GELMEYİN"


Vatandaşlara 'Provokasyona gelmeyin' uyarısında bulunan Başkan Ünüvar, "Buradan vatandaşlarımıza provokasyon uyarısında bulunmak istiyorum. Şahitliğin şartı gözle görüp kulakla duymaktır. Bazı provakatörler olabiliyor. İşte 'Birileri burayı yaktı', 'Şu plakalı araç şüpheli' gibi paylaşımlardan uzak dursunlar. Emniyetimiz ve jandarmamız var. Zaten güvenlik güçlerimiz şüpheli araç ya da şahıs gördükleri zaman gereğini yapıyorlar. Şüpheli bir durum gördüklerinde lütfen önce jandarmaya ve polise haber versinler. İyi bir şey yapalım derken birbirimizi üzecek durumlardan uzak durmalıyız. Hak etmediği halde bazı vatandaşlarımızın hain damgası yemesine sebep olabiliriz. Bu konuda özellikler vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Acımız çok büyük. Ülkemizde yaşanan orman yangınlarıyla geleceğimiz, ciğerlerimiz yanıyor. Bu acıyı tarif etmeye kelimeler yetmiyor. Bu yangın ormanlarımızı, evlerimizi, bahçelerimizi, seralarımızı en önemlisi de yüreklerimizi yaktı, yakmaya da devam ediyor. Bu süreci birlik ve beraberlik içerisinde hep birlikte aşacağız" dedi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA