Afet anında siyaset olmaz!


Orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, "Yangınlar konusunda maalesef büyük bir bilgi kirliliği var. Devletimiz, yangının ilk gününden itibaren tüm imkanlarını seferber etmesine rağmen, bazı kesimler çamur at izi kalsın mantığıyla yaşanan olayları siyasete dahil etmeye çalışıyor. Bu zamanlar siyaset yapma zamanları değil birlik olma, beraber hareket etme zamanları. Böyle durumlarda siyaset yapılmaz. Bu çok ayıp" dedi.

 

Tarih : 7 Ağustos 2021 Cumartesi 15:40

Necdet TAŞ


Orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmeler bulunan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Türkiye'de yangın, sel, ve deprem gibi afet konularında birçok bilgi kirliliği olduğuna dikkat çekerek, "Dünyada süper güç olan ülkelerde bile yangınlar sürüyor. Söndüremiyorlar. 80 kilometre hızla rüzgar esen bir ortamda yangını söndürmeniz imkansız. Muhalefet, çamur at izi kalsın mantığıyla siyaset yapıyor. Böyle durumlarda siyaset yapılmaz. Bu çok ayıp" ifadelerini kullandı. 


"DEVLET KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYECEK"


Türkiye Cumhuriyeti'nin kurumları, birçok bakanın bölgeden ayrılmaması ve bölgelerde ivedi çalışmaların başlatılması neticesinde 100’ün üzerindeki aynı anda yanan bölgeden bir operasyondan bahsedildiğine dikkat çeken Başkan Gültak, “Bu yangınların hepsine müdahale edildi. Çok şükür Mersin’de, Aydıncık’tan başlayan, Silifke ilçemize yansıyan yangınları, insani bir can kaybı olmadan atlattık. Çeşitli kademelerdeki bakan yardımcılarımız, Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan, kentimize hızlı bir şekilde geldi ve devletimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan vasıtasıyla şu açıklamayı yaptı; ‘Biz yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde mağduriyetlerini gidereceğiz. Yanan yıkılan evler varsa yenisi yapılacak, bu süreçte kira bedelleri ödenecek. Kısa sürede gerek nakdi gerekse de eşya olarak karşılanacak. Küçükbaş, büyükbaş hayvanları kısa sürede teslim edilecek.’ Mersin özelinde de valimiz aldığı talimatlar doğrultusunda bölgedeki birçok ihtiyacı gerçekleştirdi” dedi.  Yangından bir gün sonra bölgeye gittiğini belirten Gültak, “Belediye olarak 3 arasöz, 14 personel, çift kabinli araçlarımızı bölgeye sevk ettik. Doğa hayvanları ve şehir hayvanları, insanlar için yeme, içme gibi birçok hizmet gerçekleştirdik. Pazar günü Genç Kızılay ekibimiz gidecek. Ben bölgeye gittiğimde anafor yapan çok sert esen rüzgarlar gördüm. 80 kilometre hızı bulan rüzgardan bahsediliyor. Bugün Amerika’nın yaşadığı, Kanada’nın yaşadığı, İspanya’nın yaşadığı yangınlar neden söndürülemiyor. Bunlar da büyük devletler. Avustralya 8 ay uğraştı. Neden söndüremedi. Çünkü bu kadar güçlü esen bir rüzgara ne yaparsanız yapın kontrol altına alamazsınız” şeklinde konuştu.


“TÜRKİYE’DE ÇOK FAZLA BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR”


AK Parti İl Başkanı olduğu dönemde Gülnar’da büyük bir yangının meydana geldiğini hatırlatan Başkan Gültak, “Yıllardır muhalefetin ‘çamur at izi kalsın’ siyaseti devam ediyor. Şuan yaşadıklarımız da beni bir anda o yıllara geri döndürdü. O yıllarda biz yaraları hızlı bir şekilde sarmıştık. O dönemin muhalif milletvekilleri, yangına geç müdahale edildi, söndürülmedi gibi yaygaralar kopardı. Bende o zaman dünyada olan bütün yangınların kronolojik sıralamasını çıkarttım ve canlı yayında açıkladım. Ben şuna üzülüyorum. Türkiye’de çok fazla bilgi kirliliği var. Böyle afetlerde böyle durumlarda herkesin el birliği ile acısını paylaşmak gerekir. Bu günlerde siyaset olmaz. İnsanların canı yanmış bizim ciğerimiz yanmış.  Bölgede gezdiğimiz esnada evi yanan bir vatandaş normal şartlarda tepki gösterir değil mi? Bizim vatandaşlarımız o kadar devletine güveniyor ki, sakince derdini anlattı, ‘bakanımıza Allah sizden razı olsun’ dedi. Çünkü biliyor mağduriyetleri giderilecek, daha önce devlet kim mağdur olduysa giderdi, bundan sonra da giderecek. İnsanlar emin bundan" şeklinde konuştu.

 
3 İLÇEDE AYNI GÜN YANGINLAR BAŞLAMIŞTI


Mersin'de Aydıncık, Bozyazı ve Silifke ilçelerinde son çıkan 8 orman yangınının tamamı günler sonra kontrol altına alınmıştı. Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik Mahallesi'nde 28 Temmuz günü öğle saatlerinde çıkan orman yangını, poyrazın da etkisiyle hızla yayılmış ve alevler, ilçe merkezine ve Duruhan Mahallesi'ne de sıçramıştı. Yerleşim yerleri tahliye edilmişti. Bu yangınlar, yangın söndürme ekiplerinin havadan ve karadan müdahaleleriyle kontrol altına alınmıştı. Bozyazı ilçesine bağlı Gözce Mahallesi'nde de 28 Temmuz'da çıkan orman yangını da 29 Temmuz'da kontrol altına alınmıştı. Silifke ilçesine bağlı İmamuşağı Mahallesi'nde ise 29 Temmuz'da orman yangını çıkmış ve geniş araziye yayılan yangın, Akdere ve Yeşilovacık mahallelerine de sıçramıştı. Bölgedeki kamp yerleri ve 2 otel boşaltılmış, alevler, bazı evlere de zarar vermiş ve çok sayıda hayvan ölmüştü. 30 Temmuz günü Silifke, Aydıncık ve Gülnar ilçelerinin sınırında yer alan Dedeler Mahallesi'nde de yangın çıkmış ve bölgedeki yangınların tamamı kontrol altına alınmıştı. yangında binlerce dönüm ormanlık alan kül olurken, kesin hasar tespiti çalışmaları halen sürüyor. 


VERGİ, PRİM VE KREDİ BORÇLARI ERTELENMİŞTİ


Yangının ardından bölgeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Silifke ve Aydıncık ilçelerimiz bu yangınlardan önemli ölçüde etkilendi. Şu anda bu iki ilçemizdeki yangınlar tamamıyla kontrol altına alınmış durumda. 150'nin üzerinde vatandaşımız bu yangından etkilenmiş durumdaydı. Bunların tüm tedavileri, hastane işlemleri tamamlandı ve tamamı taburcu oldu. Burada şunu özellikle ifade etmek istiyorum; Cumhurbaşkanımız yakınen bu yangınlar konusunda gerekli tüm hassasiyeti gösteriyor ve devletimizin, hükümetimizin imkanları ne ise bu imkanlar nispetinde milletimize gerekli her türlü desteği vereceğimizi de bizzat kendisi ifade etti. Bu çerçevede Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle yangın yaşayan bölgelerimiz afet bölgesi olarak ilan edildi. Yine Cumhurbaşkanımız, yangından zarar gören vatandaşlarımızın tamamının zararlarının bir bütün olarak karşılanacağını ifade etti. Bu çerçevede vergi, SGK primleri, esnaf kredilerinin ertelenmesi, kooperatif kredilerinin ertelenmesi noktasında gerekli adımlar atıldı. Devletimiz, hükümetimiz tüm imkanlarıyla milletimizin hizmetindedir, hizmetinde olmaya devam edecektir" ifadelerini kullanmıştı. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA