Türkiye’de 3 milyon çocuk işçi var


Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün araştırmasına göre; dünya üzerindeki her 10 çocuktan birinin oyun oynaması ve okula gitmesi gereken zamanlarda çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken İHD Mersin Şubesi Çocuk Komisyonu Sözcüsü Zeynep Kaya, “Uluslararası sözleşmelere atılan imzalara göre koruyucu yasalar çıkarılmadığı müddetçe çocuk işçiliği artarak devam edecektir. çocuk işçiliği resmi olmayan kayıtlara göre Türkiye’de 3 milyonu geçmiştir. Sanayide, tarlada ve madenlerde çalıştırılan bu çocuklar raporlara yansımamaktadır. Bunun sonucu olarak da, Çocuklar giderek daha güvencesiz ve daha kötü koşullarda çalışmaya zorlanırken, çocuk işçiliği daha tehlikeli iş gruplarına kayıyor ve çocuk iş cinayetleri artmaya devam ediyor” dedi.

 

Tarih : 11 Haziran 2022 Cumartesi 14:19

Neşet TORUN

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi tarafından 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü nedeniyle Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. “Çocuk cezaevleri kapatılsın”, “Çocuklar arasında ayrımcılık yapılamaz”, “Çocuklara karşı işkence, kötü muamele ve her türlü şiddet yasaktır” pankartlarının açıldığı basın açıklamasını İHD Mersin Şubesi Çocuk Komisyonu Sözcüsü Zeynep Kaya yaptı. Dünyada ve Türkiye'de artarak devam eden çocuk işçiliğine yönelik devlet kurumları etkin ve etkili adımlar atmak yerine pembe tablolar çizmeye devam edildiğini ifade eden Kaya, “Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla, 2002 Yılından itibaren 12 Haziran tarihini "Dünya çocuk işçiliği ile mücadele günü" olarak ilan etmiştir” dedi.

“KORUYUCU YASAL ÇIKARILMALI”

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün araştırmasına göre; dünya üzerindeki her 10 çocuktan birinin oyun oynaması ve okula gitmesi gereken zamanlarda çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken Kaya, “Yaşamın her alanda çocuklara özgü düzenleme ve çocukluk çağına uygun yaşam koşullarının sağlanmasında, aileler kadar devletlerde sorumluluk düşmektedir. 12 Haziran Çocuk İşçiliği Mücadele Günü olarak kabul edilmesine rağmen, bizler biliyoruz ki, Uluslararası sözleşmelere atılan imzalara göre koruyucu yasalar çıkarılmadığı müddetçe çocuk işçiliği artarak devam edecektir. 2018 yılında Türkiye'de "çocuk işçiliği ile mücadele yılı" olarak ilan edilmesine rağmen bunun önüne geçmek ve duyarlılığı arttırmaya dönük etkili çalışmalar yürütülmediğini hepimiz biliyoruz. İstismarın diğer bir şekli olan çocuk işçiliği resmi olmayan kayıtlara göre Türkiye'de 3 milyonu geçmiştir. Sanayide, tarlada ve madenlerde çalıştırılan bu çocuklar raporlara yansımamaktadır.  Bunun sonucu olarak da,  Çocuklar giderek daha güvencesiz ve daha kötü koşullarda çalışmaya zorlanırken, çocuk işçiliği daha tehlikeli iş gruplarına kayıyor ve çocuk iş cinayetleri artmaya devam ediyor” diye konuştu.

“İKTİDAR ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ TEŞVİK EDİYOR”

İktidarın kendi varlığına sürdürmek için eğitim sistemindeki yaptığı değişikliklerin çocuk işçiliğini teşvik ettiğini iddia eden Kaya, “Eğitimin kesintili hale getirilmesi ile okuldan itibaren uzaktan -açıktan devam eden eğitim süreçleri milyonlarca çocuğun okul ortamlarından uzaklaşmalarına ve ucuz iş gücü olarak çalışmalarına kapı aralayan bir araca dönüşmektedir. Türkiye'de milyonlarca kişi açlık sınırında yaşamak zorunda bırakılıyor Milyonlarca kişi sosyal yardımla ancak ayakta durabiliyor, haliyle milyonlarca çocuk da açlıkla karşı karşıyadır. Sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşmayan çocuklar ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor, yaşadığı sağlık sorunlarına karşı ise gerekli tedaviye ulaşmakta güçlük çekiyorlar. Milyonlarca çocuk akranları okuldayken çalışmak zorunda bırakılıyor... Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden başka illere giden  ailelerin çocukları eğitimden yoksun kalıyor sağlık problemleri yaşıyor ve  karın tokluğuna çalışıp çadırlarda yaşıyorlar. Sanayi bölgelerindeki atölyelerde küçük çocuklar çıraklık adı altın düşük ücretle saatlerce çalıştırılıyor. Şiddete ve istismara maruz kalıyorlar” şeklinde konuştu.

“SAVAŞLAR ÇOCUKLARI VURUYOR”

Savaşlardan dolayı göç eden mültecilerin sorunlarını bildiklerini ifade eden Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan mülteci sığınmacıların hayatlarını sürdürmek için yaşadıkları raporlara yansımamaktadır Ailesiyle göç yollarına düşen binlerce çocuk yaşamını yitiriyor. Gittikleri topraklarda çocukların çoğu ucuz iş gücü olarak merdiven altında güvencesiz olarak çalıştırılıyor, dilencilik yaptırılıyor ve kiralık iş gücü olarak başka ailelere veriliyor. Tüm veriler bize bilimsel ve teknolojik gelişmenin üretim tüketim ve paylaşım süreçlerinde en üst düzeyde kullanıldığı günümüzde çocukların çalışma yaşamına dahil edilmelerinin bir zorunluluk değil bir tercih olduğunu göstermektedir. Bizler tekrar hatırlatıyoruz, Çocuk üzerinde ağır tahribatlara yol açan çocuk işçiliği, çocuğun fiziksel bilişsel ve duygusal alanlarına doğrudan zarar vermektedir. Bundan dolayı , Çocukların Temel sağlık eğitim ve barınma ihtiyaçları devlet tarafından ücretsiz bir şekilde karşılanması gerekmektedir. Eğitim sistemi yeniden tüm toplumsal kesimlerin katılımı ile ele alınmalı demokratik kamusal eşit ücretsiz ulaşılabilir ve Ana dilde sunulacak şekilde nitelikli hale getirilerek ailelerin eğitim kurumlarından beklentileri arttırılarak çocukların iş yerlerine değil okullara gönderilmeleri teşvik edecek yol ve yöntemler bulunmalıdır. Derhal Uluslararası sözleşmelerde yer alan hükümler uygulanmalı ve tabana yayılmış herkese hitap edebilecek ciddi sosyal politikalar üretilmeli. Ve yine hatırlatıyoruz: İnsanlık çocuklara elindekinin en iyisini vermekle yükümlüdür.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA