Mersin’de Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, 2022 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesine yapılan 29,30’luk zammın beklentilerinin çok altında kaldığını öne sürerek tepki gösterdi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanları, haklarının korunması için meslek kanunu çıkarılmasını talep etti.
“EKONOMİK OLARAK ZORDAYIZ”
Uzmanlar adına açıklama yapan Gülçin Barbaros Ak, “Bizler, Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak üniversitelerin 4 yıllık fakültelerinden mezun olup üzerine Sermaye Piyasası Kurulu’nun zorlu sınavlarında başarılı olmuş ve en az 3 yıllık deneyim şartlarını sağlamış lisanslı uzman kişileriz. Sektör gereği özel şirketlerde kadrolu veya çözüm ortağı olarak işleri yürütmekte ve bu konuda inşaat sektörüne, bankaların kredi tahsis birimlerine, kamunun çeşitli kurumlarına hizmet vererek kişi, kurum ve kamunun olası hak kayıplarını önleme amaçlı gayrimenkul değerleme (ekspertiz) hizmeti sunmaktayız. Kısaca bizler ismimizde gayrimenkul geçtiği nedeniyle sanıldığı gibi emlakçı ya da komisyoncu değiliz. Bankalar ve vatandaşlar arasında kredi kullanımı, ticari işlerle ilgili tarafların hakkını gözeterek rapor düzenleyen halk arasında eksper olarak adlandırılan emekçi çalışanlarız. Eksperler olarak piyasada çeşitli özel, tüzel ve kamusal alanlarda iş yükümüz bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak bankacılık sektöründe ekspertiz aşamasında görev aldığımız aşikardır. Mesleğimiz gereği kişi, kurum ve kuruluşların teminatları, alım satımları gibi alanlarında değer konusunda bağımsız olarak tarafların güvenliğini sağlamaktayız. İşimizi seviyoruz. İşimizi her zaman bağımsız, tarafsız ve objektif olarak icra ettik ve edeceğiz. Ancak bugünkü toplanma nedenimiz olan ekonomik koşullar başarımızı olumsuz etkilemektedir. 23 Temmuz’da Resmî Gazetede açıklanan Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesindeki artış, ülkemizdeki yükselen enflasyon koşullarının çok altında kalarak biz Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarını ekonomik olarak zor durumda bırakmıştır. Mevcut piyasada akaryakıt, gıda ve kira fiyatlarında yaşanan artışlar dikkate alındığında belirlenen asgari ücret yol, yemek ve diğer masraflarımızı karşılamamaktadır. Bu nedenle sektörümüzde uzun yıllar çalışmış birçok uzman arkadaşımız geçimini sağlamak için başka sektörlere yönelmekte olup sektörde gerekli yeterliliği sağlayacak uzmanlarda yetersizlik yaşanmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.
“ÇALIŞMA SAATİMİZ YOK”
Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak, iklim ve arazi koşulları yanı sıra zaman zaman tehdit-taciz olayları ve çalışma saatlerinin de artırılması gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarından dert yanan Ak, “Yaşadığımız ekonomik sıkıntı ile beraber meslekte çalışanlarımızın huzuru, motivasyonu ve sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Biz gayrimenkul ve finans sisteminin içerisinde kilit rol almaktayız. Bizim düzenlendiğimiz raporlara göre kredi kullanımı, gayrimenkul teminatı ve değer tespiti yapılmakta olup bu durum bankalar, resmî kurumlar, firmalar ve şahıslar arasında güvenli bir köprü oluşturmaktadır. Ama son dönemlerde yaşadığımız olumsuz gelişmeler, Gayrimenkul ve finans sistemindeki önemimizi kaybetmemize sebep olmaktadır. 2022 Ocak Ayı için belirlenen Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesindeki bedel, temmuz ayı sonu itibariyle revize edilerek yüzde 29.3 oranında artırılması ilgili kurum ve makamlarca belirlenmiştir. Ancak, son 1 yıl içerisinde asgari ücrete yüzde 92, akaryakıt ve kira giderlerine yaklaşık yüzde 300 oranında zam yapılmış olup güncel enflasyon oranı yüzde 79.89 olarak açıklanmıştır. Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesine yapılan zam bu oranların çok altında kaldığı görülmektedir. Bu hesaplamada yapılan hataların en kısa sürede giderilmesi yönünde adımların atılmasını beklemekte ve aleyhimize olan mevcut bedel oranının ivedilikle revize edilmesini talep etmekteyiz” dedi.
“ZAM ORANINI KABUL ETMİYORUZ”
Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak tarifeye yapılan zam oranını kabul etmediklerinin altını çizen Ak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu nedenle Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak; Sektörde yoğun olarak iş aldığımız en düşük Konut Değerleme Bedelinin yenilenmesini, diğer kalemlerde de düzenlemeye gidilmesini ve enflasyon artışı ile uyumlu hale getirilmesini, Yol ücretlerinin eksperlerin gideri olmamasının sağlanması, yani il ve mesafe kısıtlaması olmaksızın, rapor ücretine ek olarak 0,15 x Km x Benzin litre ücreti olarak belirlenmesini, Çalışma ve mesai saatleri gibi Özlük haklarımızın insani koşullar göz önünde bulundurularak belirli bir standarda bağlanmasını, bütün haklarımızın korunmasına yönelik meslek kanununun çıkarılmasını talep ediyoruz. Bunlar acil ve öncelikli taleplerimiz olup, sistemde emeğimizin sömürülmesine hizmet eden ve bunu sistematik hale getiren tüm uygulamalara karşı mücadele etme kararlılığındayız. Başta Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nden ve Gayrimenkul Değerleme Şirketleri’nden taleplerimiz konusunda duyarlılık ve destek bekliyoruz. Bu konuda ilgili makam ve bakanlıklara da duyurumuzu ilan edeceğimizi belirterek yukarıda beyan ettiğimiz taleplerimize sahip çıkacağımızı ve haklarımızdan ödün vermeyeceğimizi ilan ediyoruz.”