Necdet TAŞ
Mersin Üniversitesi (MEÜ) 2022-2023 akademik yılı açılış töreni, gerçekleştirildi. Törenin ilk bölümünde Çiftlikköy Kampüsü Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtına, Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Açılış töreni daha sonra Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde devam etti. Törene, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Adli Yargı Komisyon Başkanı Mustafa Kahveci, Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Duman, Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Mesut Öztürk, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Erol Yaşar, MEÜ Genel Sekreteri İsa Değirmenci, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Murat Yakar ve Prof. Dr. Erdal Baykan ile öğretim elemanları, idari personel ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende ilk olarak MEÜ Akademik Oda Orkestrası tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Öğr. Gör. Şef Münif Akalın yönetiminde sahne alan orkestra, ulusal ve uluslararası eserleri seslendirdi. Daha sonrasında katılımcılara Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan “30. Yılında Mersin Üniversitesi Tanıtım Filmi” izletildi. Müzik dinletisi ve tanıtım filminin ardından tören, açış konuşmaları ile devam etti.
VALİ PEHLİVAN: “MERSİN ÜNİVERSİTESİ ÇOK ÖNEMLİ HİZMETLER YAPIYOR”
Törende konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana gerek akademik gerekse topluma yönelik sosyo ekonomik projelere dahil olmak suretiyle çok önemli hizmetleri Mersin’e ve Türkiye’ye kazandırmaya devam ettiğinin altını çizerek, “Mersin Üniversitemizin 2022-2023 akademik yılının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Sözlerimin başında, Bartın İlimizde maden ocağında yaşanan patlama neticesinde hayatını kaybeden maden Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, bütün milletimize sabır ve baş sağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza, kardeşlerimize de acil şifalar temenni ediyorum. Mersin Üniversitemizin kuruluşunun 30’uncu yılını tebrik ediyorum. Nice 30 yıllar hem Mersin İlimize hem de ülkemize hatta bütün insanlığa üniversitemizin daha nice başarılı hizmetler yapmasını diliyorum. Geçen bu süre içerisinde üniversitemiz sürekli gelişmiş, hem kampüs yapılanması hem de akademik çalışmaları itibariyle başarılı neticeler elde etmiş. Üniversitemiz, bugün itibariyle 1800’ün üzerindeki kıymetli akademisyenlerimizle birlikte, 17 fakültesiyle, 7 yüksek okuluyla, 11 meslek yüksek okuluyla, 5 enstitüsüyle ve rektörlüğe bağlı da 4 bölümüyle gerçekten çok kapsamlı bir eğitim öğretim faaliyeti yürütüyor. Bu yıl itibariyle 44 bin bandına ulaşmış bir öğrenci sayısı söz konusu. İlimizde malumunuz 4 üniversitemiz var. Toplamda da ilimizde üniversite öğrencisi sayısı 57-58 bin bandına ulaştı. Tabii bu yıl kontenjanlarla ilgili düzenlemeler ve Mersin Üniversitemize de öğrencilerin giderek ilgisinin artıyor olması sebebiyle yurtlar konusunda belli çalışmaları yürütmemizi ve daha yakından bu süreci takip etmemizi gerektirdi” dedi.
“ÖĞRENCİ YURTLARINDA SORUN YOK”
“Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleri, Gençlik ve Spor Bakanımızın bizatihi ilimize de gelmek suretiyle yurt konusundaki çalışmalara vermiş olduğu destekler ve ilimizde de Valiliğimiz himayesinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ve Üniversitelerimizin Rektörleriyle iş birliği içerisinde çok önemli çalışmalar yürüttük ve eğitim öğretim sezonunun başladığı tarihe bütün yurtlarımızı hazır hale getirdik” şeklinde konuşan Vali Pehlivan, “Geçtiğimiz yıl 8 öğrenci yurdumuzda, yaklaşık 6 bin 500 öğrenci barındırma kapasitemiz varken bu yıl yurt sayımızı 15’e, barınma kapasitemizi de 13 bine çıkardık. Bu yıl yurtlara başvuran 7 bin 500 öğrencimizin tamamını ve yedeklerden de bin öğrencimizi yurtlarımıza yerleştirdik. Yeni kurduğumuz 7 yurdumuzun beşini kiralama, birini tahsis, birini de bakım onarım yöntemiyle öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Metrekaresi, fiziki şartları müsait olan yurtlarımızda da kapasite artışları gerçekleştirdik. Üniversite kampüsümüzün içerisinde 2500 öğrenci kapasiteli yurdumuzun inşaatı da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu konuda sağ olsun başta Sayın Rektörümüz olmak üzere üniversite yönetimi, bina inşaatı için yer temini konusunda, öğrencilerimizin herhangi bir barınma sıkıntısı yaşamamaları adına gerekli tahsisleri yapıyor. Üniversitelerimiz hem ülke kalkınması açısından hem de bulundukları yerde kalkınma ve gelişmenin sağlanması açısından çok büyük fonksiyonlar üstleniyor. Biraz önce Berra Nisa öğrencimiz, iklim elçisi olarak çok güzel konulara değindi kendisine teşekkür ediyorum. Aslında bizim kampüsümüz çevre dostu bir kampüs. Çünkü 4500 dekar toplam yüz ölçümünün büyük bir bölümü yeşil alandan oluşuyor. Binaların yanında, büyük ölçüde yeşil alanların bulunması üniversitemize ve ilimize ayrı bir görünüm, ayrı bir değer katmış ve aslında çevre dostu olma özelliğini bu uygulamayla ortaya koymuş durumda. Biz Mersin'imiz için sadece Akdeniz'in değil Türkiye'nin inci ve öncü şehri diyebiliyorsak işte burada üniversitemizin de payı büyüktür. Üniversitemizin bugünlere gelmesi ve şehrimize yapmış olduğu katkılar konusunda emeklerinden dolayı, son 8 yıldır görevde olan Sayın Rektörümüze ve şahsında katkısı ve emeği olan bütün yöneticilere, rektör yardımcılarımıza, dekanlarımıza ve akademisyenlerimize bu vesileyle Mersinli hemşerilerimiz adına teşekkür ediyorum. İlimizin gelişim sürecinde, gerek akademik çalışmalarıyla, gerek toplum yararına olan sosyo ekonomik projelerdeki paydaşlıklarıyla ve müstakilen yürüttüğü projeleriyle üniversitemizin elbette ki önemli katkıları olmuştur” ifadelerini kullandı.
30 YIL İÇİNDE 106 BİN MEZUN VERDİ
Mersin Üniversitesi’nin yıllar içinde giderek kapsam ve kapasitesinin gelişmesi, daha profesyonel bir yapıya bürünmesiyle tercih edilen üniversite haline de geldiği vurgulayan Vali Pehlivan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversitemiz ve bölümleri yüzde 99 nispetinde bir doluluk oranına sahip olmadı öğrenciler tarafından tercih ediliyor olduğunu gösteriyor. Tabii burada elde edilen başarılarda akademisyenlerimizin katkısı, emeği çok fazla. Bu vesileyle kıymetli hocalarımıza, burada bulunan siz değerli akademisyenlerimizin şahsında teşekkür ediyorum. Üniversitemiz bugüne kadar geçen 30 yıl içerisinde 106 binin üzerinde mezun vermiş. Kim bilir içlerinden nice doktorlar, nice mühendisler, değişik mesleklere sahip nice insanlar çıktı ve bugün belki de aramızda bu okulun mezunu olup bu üniversitede hizmet edenler de var. Eğitim, büyüklerimizin tabiriyle beşikten mezara kadar devam eden bir süreç. Aileyle, anne babanın rehberliğinde başlayıp; okulda ana sınıfı, ilkokul, ortaokul, liseyle devam eden üniversiteyle de taçlanan bir süreç. Üniversiteler; meslek sahibi olma konusunda uzmanlaşmanın, profesyonel bir anlayışla kendini yetiştirmenin, hem akademik teorik manada hem de pratik manada bu yetilerin öğrencilerimize kazandırıldığı kurumlardır. Üniversitelerimizdeki çalışmaları toplumumuza, İlimize ne kadar çok yansıtabilirsek, ne kadar çok vatandaşımızı, gençlerimizi, yeni nesilleri, bu bilgilerden, fikirlerden, projelerden faydalandırabilirsek ilimizin gelişim sürecine de o nispette katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Yeni akademik yılımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyor, tüm öğrencilerimize ve siz değerli akademisyenlerimize yeni akademik yılda başarılar diliyorum.”
REKTÖR ÇAMSARI: “30 YILDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ”
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise, bu yıl 30. yılını kutladıklarını ve bunun da gururunu yaşadıklarını belirterek, “30 yılda çok şey değişti. Üniversitemiz her geçen yıl kendisini geliştirdi, büyüttü. Bu yıl kontenjanlarımızın yüzde 100’e yakını doldu. Yaklaşık 8 bin öğrencimiz kayıt yaptırdı. Toplamda 45 bine yakın öğrencimiz var. Artık büyük bir aile konumundayız. Birçok sistemimiz oturmuş halde ve güzel şeyler başardık. Aldığımız ödüller ve sıralamalardaki başarımız bizler için gurur vesilesi. Bu akademik yılda da başarılarımızı daha da artıracağımıza inanıyorum. Bu vesileyle, 2022-2023 yılı akademik açılışına katılarak bizleri onurlandıran başta Mersin Valimiz Ali Hamza Pehlivan olmak üzere değerli protokol üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. Törende öğrenciler adına söz alan Mersin Üniversitesi İklim Elçisi ve Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencisi Berra Nisa Bayram da küresel ısınma ve iklim krizi ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tarafından verilen 2022-2023 akademik yılı açılış dersine geçildi. Açılış dersinde Rektör Çamsarı görev yaptığı 8 yıl boyunca üniversitedeki akademik ve idari gelişmeleri konu edinen bir sunum gerçekleştirdi. MEÜ’nün son 8 yılda çok önemli yatırımları tamamladığını belirten Prof. Dr. Çamsarı, “Onkoloji Hastanesi ve Misafirhane, Yeni Eğitim Fakültesi Binası, Diş Hekimliği Hastanesi, Denizcilik Fakültesi, Mersin’in en büyük kültür merkezi olan Akdeniz Kültür Merkezi, Gençlik Akademisi, Genç Girişimci Merkezi, Aydıncık Kampüsü, Merkez Derslikler gibi çok önemli fiziki yatırımları tamamladık. Enerji Tasarrufuna Yönelik Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesine (KABEV) kabul edilen ilk üniversite olduk. Üniversitemiz eğitim ve araştırma kalitesiyle her geçen gün büyüyor. Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi, yılın üniversitesi ve yılın turizm projesi ödülleri, 2022 YÖK raporunda elde edilen dereceler, engelsiz bayrak ödüllerindeki başarılarımız, ulusal ve uluslararası kurumlardan elde ettiğimiz hibeler ve bu hibeler sonucunda gerçekleştirdiğimiz yatırımlar bizler için gurur vesilesi oldu. Sekizinci yılımızın sonundayız ve burası bizim yuvamız. Varımızla yoğumuzla Üniversitemizin iyiliği için çalışmaya devam edeceğiz. Bütün bu yaptıklarımız için hakkım varsa herkese helal olsun, sizler de hakkınızı helal edin. İnşallah ilerleyen günlerde daha güzel ve gelişmiş bir üniversitede çalışmak ümidiyle herkese saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Yeni akademik yılımız hayırlara vesile olsun” dedi.
Buradaki törenin ardından Mersin Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, fuayede gerçekleştirilen kokteyl programı ile sona erdi.