Yıktırmayız demekle olmaz!


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri Zafer Çarşısı için esnafın mağdur edilmemesi için Başkan Seçer’e orta yol bulması çağrısında bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “İmkanınız var ise yeni yer göstereceksiniz yoksa mali yardım yapıp başka bir yere taşıyacaksınız. Benim merkezde çarşı yapacak bir yerim yok. Benim çarşı esnafı için yeni bir yer bulup, alıp üst yapısını tamamlamak için 300 milyon TL ayıracak kaynağım yok. Bunun dışında bizden başka bir çözüm beklemeyin. Bir sefer mahsus taşınma veya kira yardımı yapayım. Yıktırmayız demekle olmaz, o çarşı o şekilde merkezde kalmaz” dedi.

 

Tarih : 10 Temmuz 2023 Pazartesi 17:10

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Zafer Çarşısının yıkım çalışmaları damga vurdu. AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri, esnafın mağdur edilmemesi için orta yol bulunması çağrısında bulunurken, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, yeni bir yer yapmak için 300 milyon TL gibi bir kaynak gerektiğini bunun mümkün olmadığının altını çizdi.  

MHP’Lİ TAT; “ESNAF MAĞDUR EDİLMEDEN SORUN ÇÖZÜLMELİ”

Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Sözcüsü Mahmut Tat, çarşı esnafı mağdur edilmeden sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bayram öncesi ve süresince kent kamuoyuna ve meclisimizde de tartışılan Zafer Çarşısı ile ilgili nasıl bir karar verildi? Esnaflar ile sizde görüşmüşsünüzdür, biz de görüşüyoruz. Burada 3-5 tane değil yüzlerce esnaf var. Orada teknik boyutun getirdiği kararlara bir şey demiyoruz. Siz de bir esnaf çocuğu ve esnafsınız, esnaflarımız için çözüm üretilmeli. Son durum nedir? MHP olarak buradaki esnaflarımızın sokağa atılarak ‘başınızın çaresine bakın’ değil de, ne yapılabilir sorusuna yanıt arıyoruz. Yıkım sonrası orada küçük alanlarda veya başka yerde bir şeyler yapılabilir mi? Belediyenin bir yer bulma görev yok resmiyette ama gerek vicdan gerek kentin hamisi adına esnafların mağduriyete düşmemesi için köklü bir çözüme kavuşturulma formülü bulunmalı. Esnaflar iki bayramdır mal dahi alamadığını söylüyor” ifadelerini kullandı.

“MERSİN, GÜREŞ SPORUNA DA ÖNEM VERMELİ”

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’inde Başpehlivan Zeybek'i örnek göstererek güreş sporunun Mersin’de de dikkate alınması ve destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Tat; "Bu turnuvada şampiyon olan gerçekten genç, pırıl pırıl bir sporcu kardeşimiz; Antalya bölgesinden Yusuf Can Zeybek'i kutluyoruz. Bu münasebetle Mersin'i de ele almamız gerektiğine bir kez daha parmak basalım diyoruz. Belediyemizin de destekleriyle; zannedersem amatör sporlarla ilgili 20'ye yakın branşta biz sporcularımıza destek veriyoruz. Güreş; insanları kırmayan, dökmeyen, zarar vermeyen tam tersine ferdi kabiliyetleri geliştiren, ferdi disiplini olan bir spordur. Toplumumuzda ayrı bir yeri vardır, ayrı bir kitlesi vardır. Bunu da genç nesillere unutturmamak adına özellikle Mersin'de dünya ve ülke çapında muazzam şampiyonlar yetiştirmiş bir iliz" ifadelerini kullandı. Başkan Seçer ise; "Güreş sporu, biz katılıyoruz; ata sporumuz. Bölgede de ilginin yoğun olduğu bir spor dalımız. Zaten genelde Büyükşehir olarak da birçok ilçe belediyesinde de görüyorum; bütün disiplinlere, amatör spor kulüplerini ve sporculara destek oluyoruz. Daha geçtiğimiz hafta başarılı sporculara ödül verdik. Yine sonbaharda amatör spor kulüplerine makul bir şekilde katkı yapacağız. Bunun dışında sadece bu değil, farklı alanlarda dönemsel katkıları da biz esirgemiyoruz. Güreş sporu için de yapılması gerekenler mutlaka yapılıyordur, yapılacaktır" şeklinde yanıt verdi.

AK PARTİLİ TÜRÜT; “ORTAK YOL BULMALIYIZ”

Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Sadık Türüt ise, “Zafer Çarşısı ile alakalı temennimizi size iletmiştik. İnsanların mağdur edilmeyeceği bir ortak yol bulacağınız kanaatindeyiz. Biz üzerimize düşen bir şey var ise milletimiz için yapmaya hazırız” dedi. Araya giren Başkan Seçer ise “Hep söylüyorsunuz ama yaptığınız bir şey yok, katkı bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Türüt ise “Yapıyoruz, siz endişe etmeyin” yanıtı verdi. AK Partili Zafer Şahin Özturan da, “Zafer Çarşısı inatlaşma ile olmuyor. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Topu bizim üzerimize atarak değil de oturup ortak bir akılla bu işin çözülebileceğine inanıyorum” dedi.

BAŞKAN SEÇER; “300 MİLYON TL AYIRACAK KAYNAĞIM YOK”

Bu konuda çok polemik yaratmak istemediğini ifade eden Başkan Seçer, “Çarşı esnafı bu konuyla ilgili benimle görüştü ben gittim görüştüm. Orada durum net. İki bina var. İkinci depreminden sonra endişeye kapıldık ve kapattık. Oranın yıkılması lazım. Zafer Çarşısı eski kent merkezi projemizin içinde 4.9 hektarlık alanda ve belediyeye ait. Oranda olması gereken kent meydanı haline gelmesi. Bir başka belediye başkanı oraya tekrar apartman dikebilir ama bizim kafamızda özellikle eski kent merkezinin tarihi eser niteliği taşımayan binaları yıkıp, açık alanı meydan alarak düzenleyerek, kentin nefse almasını sağlamak. Ancak Kırmızı Lacivert İş Hanı’nda sadece belediye birimleri yok aşağıda esnaflar var. bunların mutlaka orayı boşaltması gerekiyor. Yasal olarak ben orayı yıkmadığım takdirde bir sorun meydana gelirse sorumlusu ben oluyorum. Afet durumunda kendiliğinden yıkılması, can kayba olması beni bağlıyor. Böyle bir durumda ilçe belediyesi de sorumludur. Bizim eninde sonunda burayı yıkmamız lazım. Burada şu kadar işlevsel, şu kadar işlevsel olmayan esnaf var. Bunlar belediyenin kiracısı. Belediyenin işlevi her halde mülk, dükkan yapıp halkı bunları kiraya vermek değil. Geriden gelen bir çarşı burası ve biz de kiraya vermişiz. Ama ekonomik ömrü dolmuş bir bina. Altyapılar açısından da sıkıntılı bir çarşı. Oradaki özellikle şuanda aktif faaliyet gösteren esnaflarımızı tahliye edelim ama bunları da ‘çat kapı çıkın buradan’ demek doğru olmaz. İmkanınız var ise yeni yer göstereceksiniz yoksa mali yardım yapıp başka bir yere taşıyacaksınız. Benim merkezde çarşı yapacak bir yerim yok. Eğer ki çarşı yapacağım yer şehirden 5 kilometre uzakta olacaksa olur. Merkezde bir yer bulduk. Öğretmen Evi’ni yerini AK Partili arkadaşlar önerdi. Milli Emlak’tan buranın tahsisini bana sağlayın üst yapıyı yapmak bana kalsın. Benim çarşı esnafı için yeni bir yer bulup, alıp üst yapısını tamamlamak için 300 milyon TL ayıracak kaynağım yok. Bunun dışında bizden başka bir çözüm beklemeyin. Bir sefer mahsus taşınma veya kira yardımı yapayım. Yıktırmayız demekle olmaz, o çarşı o şekilde merkezde kalmaz. Bırakın can güvenliğini orası zaten elden geçmesi gereken bir yer. Tek çözüm pratik olarak görülen Öğretmen Evi’nin yerinin belediyeye tahsisidir. Akdeniz Belediyesi’nin böyle bir arazisi var ise Büyükşehir’e tahsis etsin hemen yapalım” şeklinde konuştu.

TANRIVERDİ; “MERSİN SAHİLLERİ ÇÖPLÜĞE DÖNER”

Çevre kirliliği oluşturduğu ve turizmi olumsuz etkilediği için Muğla Balıkesir’den kovulan balık çiftliklerinin Aydıncık ilçesinin kuşatmasına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. İlçedeki balık çiftliği sayısını 12’ye çıkartacak yeni yatırımlar için bugün yapılacak ÇED toplantısı öncesi bölge halkı ve STK’lar birleşti. Bugün yapılacak ÇED toplantısı öncesi Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında konuşan HDP’li meclis üyeli Ali Tanrıverdi balık çiftlikleri konusunu gündeme getirdi. Balıkesir’in Edremit ilçesinde iki balık çiftliğinin turizmi etkilediği ve verimli üretim gerçekleşmediği için bu balık çiftliklerinin sökülerek Mersin’in Aydıncık ilçesine getirilmek istendiğine dikkat çeken Tanrıverdi; “Düşünün gerekçe, burada kirlilik yaratılıyor, burada turizm etkileniyor. Üretim düşüklüğü için bunlar buradan sökülüp Aydıncık ilçemize taşınmak isteniyor. Ve bu konuda da ÇED Raporunun alınması konusunda Aydıncık Müftülüğünde, ÇED Raporunun Tanıtımı ile ilgili bir toplantı yapılacak. Halkın yerelin, örgütlerin iradesi dışında Mersinimize bu çiftliklerin gelmesi bilimsellikten uzaktır. Balık çiftlikleri ile ilgili ÇED Raporları halka danışılmadan açıklanıyor. Balık çiftliklerinin yarattığı çevresel kirlilikler bilinen bir durumdur ve bu kirlilik ekosistemi ve doğal hayatı etkiliyor. Bu konuda yerel yöneticilerin Mersin’e sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Yapılacak olan ÇED toplantısında Mersinlilerin bunu engellemesi konusunda girişimlerde bulunması gerekiyor. Özellikle Aydıncık ve o yöredeki insanların bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor. Eğer bu böyle devam ederse Mersin sahilleri, bir çöplüğe dönüşecektir. Buna meydan verilmemesi ve belediyelerinde duyarlı olması gerektiğine inanıyorum” ifadelerinde bulundu.

BAŞKANLARDAN ‘ÇED’ ÇAĞRISI

Konuyla ilgili konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, ““Balık çiftlikleri kentimizde 20 yıl kadar önce kurulurken ilk Ege’den bizim bölgemize taşınma girişiminde daha önce o bölgede görev yapan ve çevreye yaptığı tahribatı gören dönemin Valisi Hüseyin Aksoy’un uyarısıyla kentte bir dinamizm oluşmuş, kentin ileri gelen kurumları, kuruluşları bir kamuoyu oluşturarak bu konuda belli bir engelleme sağlamışlardı. Görüyoruz ki şimdi yeniden bu konuda bir davranış geliştirme şekli var. Oradaki çiftlikleri bölgemize aktarmak istiyorlar” dedi. ÇED toplantısının bugün saat 14.00’da Aydıncık Müftülük toplantı salonunda yapılacağını belirten Özyiğit, “Buradaki proje sahibi firma bir İzmir firması. Ege’den Mersin’imize doğru Soğuksu mevkiinde yapılacak bu girişimle alakalı çevreye duyarlı vatandaşlarımızın Aydıncık Belediyemizin ve özellikle bölgede yaşayan insanlarımızın konuya duyarlı olması gerekiyor. Balık çiftlikleri bu bölgede faaliyet gösterirse insanlar denizlerden yararlanamayacak. Dolayısıyla bu konuya kentimizin sahip çıkması gerekiyor” dedi. Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Tanrıverdi ve Başkan Özyiğit’e teşekkürlerini dile getirerek, “Balık çiftlikleri ile ilgili izinlerin 2008’de başladığını biliyorum. Her platformda söylüyorum ben de balık çiftliklerinin konulması ile ilgili halkımızla beraberiz. Balık çiftliklerine karşı olduğumu belirtmek istiyorum. ÇED toplantısına tüm hemşerilerimizi ilgi duyanları inşallah bekliyoruz. Oradaki herkesin fikrini özgürce söylemeleri açısından çok önemli” diye konuştu. Geçmiş yıllardan mecliste olumsuz görüş çıktığını söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “ÇED görüşlerimizi de bize sordukları zaman Büyükşehir olarak bizim verdiğimiz yanıt olumsuz oluyor. Zaten ruhsat verme yetkisi bizde değil Tarım İl Müdürlüğü’nde” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA