Necdet TAŞ
İçel Sanat Kulübü tarafından organize edilen; Mersin Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, MTSO, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından desteklenen 28. Mersin Arkeoloji Günleri, 6-8 Ekim 2023 tarihleri arasında Mersin Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Mersin Arkeoloji Günlerinde, Kent Kültürüne Katkı Ödülleri, Atilla Toroğlu, Vahap Kokulu ve Zuhal Karamehmet’e, Kültürel Mirasa Katkı Ödülü ise Prof. Dr. Bilal Söğüt’e verildi. Arkeoloji Günleri’nin son gününde Uzuncaburç ziyaret edilecek. İçel Sanat Kulübü Arkeoloji Günleri Komitesi, İçel Sanat Kulübü’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya; İSK Başkanı Fatih Alkar, Mersin Üniversitesi(MEÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, Ali Murat Merzeci, Sedat Kutlu katıldı.
ALKAR: “TARİHİ ZENGİNLİKLERİMİZİ TANITACAĞIZ”
Arkeoloji Günleri ile ilgili konuşan İSK Başkanı Fatih Alkar, “İçel Sanat Kulübü kurulduğu 1989 yılından itibaren çeşitli uygarlıklardan günümüze kalmış kültürel mirasın, tarihi zenginliğin tanınmasına, tanıtılmasına, korunmasına yönelik çalışmalar yapmaktadır. Araştırma, inceleme, kazı çalışmaları yapmak için bölgemize gelen yerli, yabancı birçok bilim heyetine yardımcı olmakta, onlarla bilimsel veya kamuoyu duyarlılığını arttırıcı etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin en önemlisi; 1995 yılından bu yana ve bu yıl 28’ncisi yapılacak olan İçel Sanat Kulübü Mersin Arkeoloji Günleri’dir. İçel Sanat Kulübü aralıksız ve uzun yıllardan beri artık gelenekselleştirdiği Mersin Arkeoloji Günleri’ni her yıl; Mersin ve çevresinde birçok antik alanda arkeolojik kazı yapan ekiplerimiz ve kazı başkanlarını konuk ettiğimiz yurtiçi ve yurtdışından birçok değerli bilim ve kültür insanı ile kentin birçok kişi ve kurumunun da desteğini alarak sürdürmektedir. Bu etkinliğin önemli bir halkası haline gelen; Ülkemizdeki zengin kültür mirasının ortaya çıkartılmasına, bilinmesine, tanınmasına, tanıtılmasına, değerlendirilmesine, korunmasına önemli katkılar sağlamış kişi veya kurumlara 2003 yılından bu yana kulübümüz; ‘Kültürel Mirasa Katkı Ödülü’ ve 2010 yılından bu yana da; kentimize değerler, eserler, projeler üreten, aidiyet duyan, Ödülü vermektedir. Bugüne kadar 200’ün üstünde konuşmacının o yıl Mersin ve çevresinde yürüttükleri kazılardaki bulgularını paylaştığı ve artık bir marka haline gelen etkinliğimizin bu yıl 06-07-08 Ekim 2023 tarihlerinde Mersin Arkeoloji Müzesi’nde yapılacaktır. Tüm basın mensubu dostlarımızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
PROF. DR. AYDINOĞLU; “UZUNCABURÇ’U 62 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ”
Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu ise, “Mersin açık hava müzesi olmayı hak eden bir coğrafya. Bölgenin her santimetrekaresinden tarih fışkırıyor. Medeniyetler bize göz kırpıyor. Mersin, Türkiye'nin en zengin arkeolojik alanlarına sahip yerlerinden bir tanesi. Mersin'de yaklaşık 20 kadar kazı ve araştırma var. Bunların bazıları müze kazıları, bazıları cumhurbaşkanlığı kazıları ve bazıları ise yüzeysel olarak yapılıyor. Mersin Türkiye'nin en çok kazı yapılan yerlerinin başında geliyor. Gerek sit alanlarıyla, Gerek ise ören yerleriyle başı çekiyor. Bu kadar önemli ve arkeolojik anlamda zengin bir kentte arkeologlar çok büyük bir fedakarlıkla çalışmalar yapıyor. Bir yandan da İçel Sanat Kulübü gibi sivil toplum örgütleri de bu çalışmaları sahiplenip, öne çıkarması çok değerli. Bu durum aslında sadece arkeologlara veya arkeolojiye verilen bir destek değil, geleceğe yapılan bir yatırımdır. Dolayısıyla bu sene İçel Sanat Kulübü, bölgede kazı yapan ekiplere yoğunlaştı ve bunları öne çıkarmayı planladı. Bu çalışmanın önemini vurgulamak için bir program hazırladı. Ben Fatih beyin şahsında kulübün bütün çalışanlarına ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Biz de bu çalışmalara arkeoloji bölümü olarak destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yıl Mersin Müzesi'nde yapılacak etkinlikler. İçel Sanat Kulübü, kentin arkeolojik dinamiklerinin hepsini bir araya getirmeyi planladı. Bu seneki program tamamen kazılar üzerine yoğunlaştı. Mersin'de 2000 - 2023'te yapılan bütün araştırmalar bu programda aktarılacak. İçel Sanat Kulübü'ne gündem olarak Uzuncaburç'u seçtikleri için de teşekkür ederim. Uzuncaburç son dönemlerde bakanlık tarafından çok destekleniyor ve birçok yapı ayağa kaldırılıyor. Bunun İçel Sanat Kulübü aracılığıyla gündeme getirilmesi üniversitemiz ve kentimiz için çok sevindirici. Bu yüzden tekrardan teşekkür ederim. Mersin’e kültür turizmi bakımından çok ciddi bir rağbet var. Mesela 2022 yılında sadece Uzuncaburç’u 62 bin kişi bilet alarak ziyarette bulundu. Özellikle Ruslar ve Ukraynalılar çok büyük bir merakla ören yerlerini ziyaret ediyor” dedi.
ARKEOLOJİ GÜNLER PROGRAMI
1.GÜN: 06 EKİM 2023, CUMA
Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu 17:00 İSK XXVIII. Mersin Arkeoloji Günleri Açılışı ve Mini Dinleti 17:30 Etkinlik Açılış Konuşmaları: Toplantı Yönetmeni: Fatih Alkar İSK Ynt. Krl. Bşk. Fatih Alkar Açılış Konuşması Protokol Açılış Konuşmaları, Organizasyona Hayat Verenler 18:00 Kültürel Mirasa Katkı Ödül Töreni: Yerelde; Kent Kültürüne Katkı Ödülü: Atilla Toroğlu, Vahap Kokulu, Zuhal Karamehmet Ulusalda; Kültürel Mirasa Katkı Ödülü: Prof. Dr. Bilal Söğüt 18:30 Bilal Söğüt - Prof. Dr. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Stratonikeia ve Lagina Kazı Bşk. Sunum: “Stratonikeia’da Koruma ve Kullanma Uygulamalarından Örnekler” Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Galerisi 19:00 Sergi, Açılış Kokteyli “Tanrı-İmparator Kenti Diocaesarea (Uzuncaburç)” 20:00 Geleneksel Tanışma ve Dostluk Yemeği
2.GÜN: 07 EKİM 2023, CUMARTESİ
Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu
11:00 - 12:20 Oturum I:
Oturum Başkanı: Asena Kızılarslanoğlu
11:00 Orkun Hamza Kaycı - Dr. Öğretim Üyesi Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Orta Toroslar Tarih Öncesi Araştırmaları 2023 Yılı Çalışmaları”
11:20 Isabella Caneva - Prof. Dr. Università del Salento Department of Cultural Heritage “Yumuktepe 2022 Kazıları”
11:40 Deniz Kaplan - Doç. Dr. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Tarsus Hinterlandı Yüzey Araştırmaları”
12:00 Ulus Tepebaş - Öğr. Gör. Dr. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Mersin İli Toroslar ve Akdeniz İlçelerindeki Kültür Varlıkları”
12:30 – 13:30 Öğle Yemeği Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Kafe
13.30 - 14.50 Oturum II: Oturum Başkanı: Ümit Aydınoğlu
13:30 Deniz Kaplan - Doç. Dr. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Soloi-Pompeiopolis Limanı”
13:50 Asena Kızılarslanoğlu - Dr. Öğretim Üyesi Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Elaiussa Sebaste 2023 Sezonu ve Dijital Belgeleme Çalışmaları”
14:10 Şener Yıldırım - Doç. Dr. Mersin Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü “Korykos Kalesi Kazısı 2022”
14:30 Mehmet Tekocak - Prof. Dr. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Anemurium 2023 Yılı Kazı, Araştırma ve Restorasyon Çalışmaları”
14.50 Hakan Öniz - Doç. Dr. Akdeniz Üniv. Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Böl. “2023 Yılı Mersin Sualtı Araştırmaları ve Dana Adası Tersanesi”
15:10 – 15:30 Çay Molası Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Kafe
15:30 - 16:50 Oturum III: Oturum Başkanı: Mehmet Tekocak
15:30 Yavuz Yeğin - Doç. Dr. Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Cilicia Mimari Plastik Sanatına Yeni Katkılar: Olba Nymphaeum’u Buluntuları”
15:50 Ali Boran - Prof. Dr. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü “Silifke Kalesi Kazıları 2022 Yılı Kazı Çalışmaları”
16:10 Umut Almaç - Dr. Öğretim Üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü “Ayatekla (Meryemlik) Yüzey Araştırması: Güncel Çalışmaları”
16:30 Ümit Aydınoğlu - Prof. Dr. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Uzuncaburç Ayağa Kalkıyor: Kazılar, Projeler”
17:00-17:15 Kapanış Konuşması Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu - Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı “Mersin’de Arkeoloji: Problemler ve Çözümler”
3. GÜN: 08 EKİM 2023 PAZAR
Arkeolojik Çevre Gezisi “Uzuncaburç” Hareket:08.30 (MKM -Kilise önü) – Gezi Rehberi Ali Murat Merzeci Rezervasyon zorunludur. 0 324 238 10 88 – 0 533 720 14 84