Necdet TAŞ
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi 4. Bölge Parsel Tahsis Töreni Mersin Divan Otel’de gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen törene Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, MESİAD Başkanı Hasan Engin, MTOSB Yönetim Kurulu Üyeleri Seyfetullah Işık, Hasan Yıldırım, Mehmet Orgun, Zeynep Şemsi Aysalar, Mehmet Atilla, MTOSB Müteşebbis Heyet Üyesi Alpay Seyhan, MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz, MTOSB Bölge Müdür Yardımcıları Pınar Özal Kanık, Hasan Çay ve sanayiciler katıldı.
TEKLİ, “SÜREÇ 2019 YILINDA BAŞLADI”
Törenin açılış konuşmasını yapan MTOSB Başkanı Sabri Tekli, 4. Bölge ile ilgili bilgiler vererek, bölgenin Mersin’e kazandırılması noktasında emekleri olan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Tekli, “4. Bölge içerisinde yer alan Adalet Bakanlığına ait Cezaevi olarak planlanan 150 dönümlük alan, OSB olarak yaptığımız girişimler ve Adalet Bakanlığı ile görüşmelerimiz neticesinde, 18.02.2019 tarihinde cezaevi tahsisi kaldırılarak Maliye ve Hazine adına tescil edilmiştir. Bu sürecin ardından 05.12.2019 tarihinde yer seçim komisyon toplantısı yapılarak Kültür Varlıklarını Koruma Kurumu dışında tüm kurumların olumlu görüşü alınmış ve 4. Bölge olarak planlanan alanda 1800’lü yıllarda 150 dönümlük belli bir kısmı taş kesim sahası olarak kullanıldığından ilgili alan önce 3. Derece sit alanı olarak ilan edilmiş daha sonra ise tarafımızca yapılan gerekçeli rapor ve görüşmeler neticesinde 10 dönümlük bir kısmın 4. Bölge içerisinde Müze alanı olarak ayrılmasına karar verilerek, bölgenin yer seçimi 16.08.2022 tarihinde kesinleşmiştir. 4. Bölge ilk etapta şu MTOSB’nin katılımcısı olan Şişecam A.Ş.’nin dünyanın en büyük düz cam flat hattı kurulması amacıyla Sn. Cumhurbaşkanımızın izin ve talimatları ile ilgili firmaya tahsis edilmek üzere onaylanmıştır. Ancak sonrasında düz cam fabrikasının daha büyük bir alana ihtiyacı olması sebebiyle ilgili yatırım şuan altyapı aşamasında olan Tarsus Organize Sanayi Bölgesine kaydırılmıştır” ifadelerini kullandı.
“BİZE 1-2 MÜSAADE EDİN”
“4. Bölgenin diğer bölgelerimize nazaran daha küçük bir alan olması sebebiyle tahsislerin yapılması amacıyla 8 kişilik bir komisyon kurularak, belirlenen kriterleri sağlayan MTOSB firmalarına öncelik vermek kaydıyla, tahsislerimize başladık. Bu komisyonun başında Mersin Valimiz Sn. Ali Hamza Pehlivan 1 gün bile yanımızdan ayrılmayarak bizlere değerli desteklerini sundu. Mersin için, ülkemiz için önemli bir kazanım oldu” şeklinde konuşan Tekli, “Özellikle göreve geldiğim süreçten itibaren 2,3,4, ve değerlendirmelerden sonra 5. Bölgeyi de önümüze koyarak yaklaşık 260 hektar olan bölgeyi 2 yıla kadar hayata geçirmeyi hedefliyoruz. 4. Bölgede kamulaştırmada 100 dönüm kadar bir eksiğimiz var. Buradan yatırımcılara seslenmek istiyorum; Bize 1-2 ay müsaade etmelerini rica ediyorum. Sanayicilerimiz ile birlikte başlayacağımız yatırımlara, alt yapı ve üst yapı çalışmaları hayata geçirildiğinde önümüzdeki 1 yıl içerisinde tesislerin yükseldiğini hep birlikte göreceğiz. Hedefimiz 6 bin kişinin çalışacağı bölgeyi Mersin’e kazandırmak. Bölgemizde sanayi parsellerine yönelik talebin çok olması sebebiyle 5. Bölge’nin de yer seçim toplantısını 09.05.2023 tarihinde gerçekleştirdik. En hızlı şekilde 5. bölgemizin de tahsislerine başlayıp, bu bölgemizi de hayata geçireceğiz” dedi.
SEÇER “MERSİN’DE ARAZİ AÇMAYA MÜSAİT TOPRAKLAR YOK”
Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, 4. Bölge’yi hazırlayan ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Mersin’in geniş bir hinterlantta olmasına rağmen geniş arazi açmaya müsait toprakları olmadığına dikkat çeken Seçer, “Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) en büyük sorununun yeni arazi yerlerini açmak olduğunu düşünüyorum. Keşke bol miktarda sanayi açabileceğimiz hazine arazileri olsa ve bunların tahsisini yapabilsek. Neticede oraya bir tesis kuruluyor. Bunun bir maliyeti var. Orada istihdam yaratılacak, ekonomiye katkı sunulacak ama ilk yatırım maliyetlerinin yüksekliği yatırım hızını düşürebilir. Oysaki arazi maliyetlerini düşük seviyede tutarsak daha fazla yatırımcı yeni fabrikalar kurar ve yeni istihdam alanları açmaya çalışır” dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında olan imar çalışmaları hakkında bilgi veren Seçer, Mersin’in uzun süredir beklediği 1/5000’lik planların artık sonuna geldiklerini belirterek, “Mezitli, Yenişehir ve Toroslar’da önemli bir kısmı tamamlandı. Ancak buralar zaten konut bölgeleri. Akdeniz bölgesi ile ilgili 2 etapta da 1/5000’likleri tamamladık. İtiraz süresi şu anda askıda ve kısa süre sonra o da gerçekleşecek ve ilçe belediyesi 1/1000’lik planları yaptıktan sonra orada depolama, sanayi ve lojistik alanları için çok sayıda araziye kavuşabileceksiniz. Bu arazilerin imara açılması doğal olarak hem arzı artıracak hem de fiyatlarda bir denge oluşturacaktır” ifadelerini kullandı. OSB ile ilgili zaman zaman suda kısıtlamaya gittiklerini ve bunun sebebinin kuraklık olduğunu vurgulayan Seçer, “Mersin’in içme suyunun yüzde 85’ini Berdan Havzası’ndan sağlıyoruz, Oradan buraya terfi istasyonlarımız vasıtasıyla elektrik enerjisiyle su basıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir maliyet demektir ve şu anda oradaki hatlar yüzde 100 kapasite ile geliyor. Biz bunun tedbirini almazsak, bu sistemle bir müddet sonra Mersin’de bölgesel olarak artık suyu kısıtlayarak vermek zorunda kalırız” dedi. Bu konuda önceki dönemlerde önlemler alınmaya başlandığını ancak bazı sebeplerden dolayı gecikmeler yaşandığını hatırlatan Seçer, Berdan Havzası’ndan çok daha yüksek su tutma kapasitesine sahip olan Pamukluk Barajı’nın devreye girdiği zaman artık Mersin’in içme suyunu buradan karşılayacaklarını belirtti.
“PAMUKLUK BARAJI İLE MERSİN’İN SU SORUNU ORTADAN KALKACAK”
Yönetime gelmeleriyle beraber Devlet Su İşleri (DSİ) ile bir protokol yaptıklarını söyleyen Seçer, barajın isale hattını DSİ’nin, arıtma tesisini ise Büyükşehir’in yapması konusunda anlaştıklarını kaydetti. Seçer, “Arıtma tesisi için 80 milyon Euro’luk bir yatırımı biz yapacağız. Bunun 40 milyon Euro’luk bölümünü hibe şeklinde finansmanını sağladık. Çok yeni bir haber bu. Bu da bizi son derece mutlu etti ve kısa süre içerisinde hem DSİ’nin hem Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersin merkeze ve merkez dışındaki yerleşim yerlerine dair artık Pamukluk Havzası’ndan cazibeyle su sağlama fırsatı olacak. Bu da maliyetlerimizi düşürdüğü için Mersin halkı hem suyu daha ucuz fiyatlarla kullanacak ve artık Mersin’in çok uzun yıllara sâri su sorunu da ortadan kalkmış olacak” ifadelerini kullandı. Otoyoldan OSB’ye bağlantı sorunu olduğuna dikkat çeken Seçer, “Otoyolda Mersin Büyükşehir’e ait grup yolu var. Şu anda da kullanıyorsunuz. Bir de karayollarının yeni açacağı bir yol var. Tabi karayollarının uhdesinde, o konuda bir değerlendirme yapamam. Ancak biz mevcut yolu mümkün olduğunca araçların konforlu ulaşımını sağlayacak bir nitelikte tutmaya çalışıyoruz. Ama yolun dar olduğunu da biliyoruz. Bizim oralarda genişletme imkanımız var ama kamulaştırma imkanımız yok. Eğer karayolları bizim kamulaştırmamıza katkı sunarsa biz o genişlemeleri de yaparak grup yolunu size diğer yol yapılana kadar daha konforlu hale getirebiliriz diye bir çalışmamız oldu” dedi. Mersin’in sürekli olarak büyüyen ve gelişen bir kent olduğuna dikkat çeken Seçer, “Sanayi ve tarım üretiyor, lojistik ürünleri taşıyor; hizmet sektörü ve turizm sektörü çalışıyor. Mersin her geçen gün daha değerli bir kent haline geliyor. Başka şehirlere gittiğim zaman Mersin ile ilgili yapılan olumlu değerlendirmeler beni gururlandırıyor. Mersin 10 yıl önce diğer şehirlerde konuşulan Mersin değil, artık o algı yok” diye konuştu. Mersin’in huzur kenti odluğunun altını çizen Seçer, “Mersin bir arada yaşayan, birbirini seven, çalışan, üreten, gelişmek isteyen, daha güzel bir yaşam için, çocuklarına rızk kazanmak için alın teri döken insanların kenti. Bu da bana onur veriyor. Limanımızla, verimli ovamızla, topraklarımızla, dağımızla, her şeyimizle mükemmel bir şehirde yaşadığımızın farkında olup bu şehre hep beraber sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.
VALİ PEHLİVAN; “OSB’DE FİRMA VE İSTİHDAM SAYIMIZI ARTTIRACAĞIZ”
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da; “MTOSB'nin 1993 yılında başlayan bir serüveni ve gelişim yolculuğu var. Bugün, bu gelişim yolculuğu içerisinde 4. etabı da İlimize ve sanayicimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sanayi, genel olarak ülkelerin kalkınmasında, gelişmesinde lokomotif sektörlerden birisidir. Bu bağlamda düzenli sanayileşmenin elbette ki ayrı bir önemi ve değeri var. Nitekim OSB'ler bu maksatla tesis edilmiş ve sanayileşirken; düzenli yapılaşmayı, çevreyi korumayı, bilimi ve teknolojiyi etkin şekilde kullanmayı, altyapı, üstyapı hizmetlerinden müştereken yararlanmak suretiyle orada bir fayda üretmeyi, kümeleşmeyi de dikkate alarak profesyonel anlamda bir yapılanmayı gözetmesi açısından çok önemli bir işlev görmektedir. İlimizde 1993 yılında 380 hektarla ve 30 girişimciyle çıkılan yolculukta bugün eklenen 41 parselle birlikte 312 parsel ve 823 hektara ulaşıyoruz. MTOSB’nin özellikle 1, 2 ve 3. etaptaki parsellerin tamamı yatırıma dönüşmüş durumdadır. Bugün 4. etabın, yakın bir zamanda kazma vurulmak üzere, tahsis belgelerini veriyoruz. 4. bölge yatırım yapacak olan firmaların işletmelerinin faaliyete geçmesiyle toplam istihdamın 25 bin kişiden 31 bin kişiye yükselmesi hedeflenmektedir. MTOSB'miz bir yandan yeni yerler ve parsel oluşturma gayreti içerisinde olurken, bir yandan da adeta yaşam alanına dönüşmesiyle ilgili de adımlar atılıyor. Orada sosyal donatılarımız, inovasyona ve teknolojiye yatırım yapılmasını teşvik etmek ve firmaların dijital- teknolojik kapasitesinin arttırılmasına yönelik yapılarımız da var. Nitekim Model Fabrika bunun önemli bir örneğidir. Teknik eleman yetiştirme, ara eleman yetiştirme hususunda da Meslek Lisemiz yıllardan beri eğitim veriyor. Tarsus Üniversitesi'ne bağlı Yüksekokulumuz da OSB içinde faaliyetini sürdürüyor. Üreterek, istihdam oluşturarak, çarkları döndürerek ve özellikle de son yıllarda dünyada ve ülkemizde ekonomik parametrelerde yaşanan birtakım darboğazlar, olumsuzlukları da çalışarak emek sarf ederek yatırım yaparak ve istihdam oluşturarak üstesinden geleceğimizi hepimiz biliyoruz. Sanayi yatırımı yapmanın girişimcilik ruhu ve cesaret gerektirdiğini, beraberinde de elbette çok çalışmak ve emek gerektirdiğini de biliyoruz. Bütün bu yapıcı anlayışı sanayicilerimizde görüyor olmanın da ayrıca mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu tahsisle birlikte, 5. bölgenin bu yıl itibariyle yer tespitinin yapılması da yer bekleyen yatırımcılarımız için bir kapı ve bir alternatiftir. 5. etapla birlikte toplam alanımızı 1.100 hektarlara çıkartarak yatırımcı firma ve istihdam sayımızı arttıracağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve ilgili bütün Bakanlıklarımıza, Devletimizin bütün kurum ve kuruluşlarına, İlimizde de ilgili bütün kurum, kuruluşlara, MTOSB Müteşebbis Heyet Üyelerimize, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerimize, elbette ki işin odağında olan sanayicilerimize ve bu fabrikalarda çalışan emektar işçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu parsellerin hem yatırım yapan girişimcilerimize hem orada çalışacak olan işçi kardeşlerimize hem OSB’mize hem güzel Mersinimize hem de güzel Türkiye'mize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından MTOSB 4. Bölge’ye yatırım yapan 28 firmaya tahsis belgeleri verildi. Sanayiciler tahsis belgelerini Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve MTOSB Başkanı Sabri Tekli’nin elinden aldı.