Yaşatırken ölmek istemiyoruz!


Mersin’de aile sağlığı merkezinde görevli hemşire ve doktor hasta yakını tarafından darp edildi. Şikayet üzerine gözaltına alınan zanlı tutuklanırken, sağlık görevlilerine yönelik saldırı sağlık çalışanları tarafından protesto edildi. Sağlık Bakanlığı yetkililerine seslenen sağlık çalışanları, “Yaşatırken ölmek istemiyoruz. Sağlıkta şiddet sona ersin. Şiddetsiz, güvenli ve güvenceli ortamda çalışmak istiyoruz” dedi.

 

Tarih : 23 Eylül 2024 Pazartesi 15:46

Necdet TAŞ

Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Yalınayak Mahallesi'nde bulunan aile sağlığı merkezinde görevli hemşire Ayşegül Yasemin Bayram, 20 Eylül'de gebe izleme odasında hasta muayene ederken, hasta yakını Süleyman K.'den dışarı çıkmasını istedi. Odadan çıkmamakta direnen Süleyman K., tartıştığı hemşire Bayram'ın boğazını sıktı, araya girmeye çalışan aile hekimi Bayram Yılmaz'ı da darp etti. 'Beyaz kod' verilmesi üzerine olay yerine yönlendirilen polis ekipleri, hasta yakınını gözaltına aldı. Darp raporu alan doktor ve hemşire, Süleyman K.'den şikayetçi oldu. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı. Mersin Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip-Sen üyeleri Yalınayak Aile Sağlık Merkezi önünde toplanarak olayı protesto etti.

“ŞİDDETSİZ, GÜVENLİ VE GÜVENCELİ ORTAMDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”

Sağlık çalışanları adına konuşan Uzm. Dr. Çağlar Özen, yaşanan olaya değinerek, “Geçtiğimiz Cuma günü bu Aile Sağlığa Merkezi’nde bir hemşire ve bir hekim arkadaşımızın canına kastedildi. Ben de bu Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışıyorum. Yaşadığımız üzüntü ve travma çok büyük. Hepimize geçmiş olsun.  Şiddet dolu bir dünya ile kuşatıldık. Sağlıkta şiddet, çocuğa şiddet, hayvanlara şiddet ve niceleri. Cuma günü, bir hemşire arkadaşımız görevini yapmak için, halkın sağlığı için çabalarken bir zalim tarafından yere yatırılıp boğazı sıkıldı. Tek neden gebe bir vatandaşımızın izlemini yaparken o gebenin mahremiyetini sağlamaya çalışmaktı. Odada bulunan bir erkeğe “Lütfen dışarı çıkar mısınız?” dedi. Sonrasında nefesi kesilene dek boğazı sıkıldı. Kurtarmaya giden hekim arkadaşımız yine aynı kişi tarafından tekme tokat darp edildi. Yetmedi; küfür, hakaret ve ölüm tehditleri yağdı üzerlerine. Bu kaçıncı? Bizi korumakla görevli yetkililer yıllardır sadece izliyor, aldırmıyor ve gerekli somut, caydırıcı önlemleri almıyor.  Neyi bekliyorsunuz sayın yetkililer; son hekimin, son sağlık çalışanının öldürülmesini mi?” diye sordu.

“ARTIK YETER”

“Sizlerin yanlış algı oluşturması ve yanlış yönlendirmesiyle insanlar, sağlık sistemindeki her aksaklıktan bizim sorumlu olduğumuzu düşünüp bize patlıyorlar, çünkü biz kolay ulaşılan ve korunmasız çalışanlarız. Oysa sorumlu sizsiniz. Sorunları çözmeyen sizsiniz. Siz idari ve siyasi yetkililer, siz Sağlık Bakanlığı yıllardır izleyip bozuk sağlık sisteminizi düzeltmeyerek hem hastaları hem de bizi sorunlar yumağıyla baş başa bırakıp vatandaşı bize karşı kışkırttınız” şeklinde konuşan Dr. Özen, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yine Cuma günü Eskişehir’de usulsüz rapor istemi ve bu isteğin reddedilmesi nedeniyle darp edilen meslektaşımız buna örnektir. Buradan kendisine de geçmiş olsun diyoruz. Sizler bol güvenlik önlemli, korunaklı ortamlarınızda çalışırken bizler bir başımızayız. Ne yapalım biz de birbirimize tutunuyoruz. Ne bu şiddet uygulayanlara pabuç bırakacağız, ne de sizin bizi boşverip korumamanıza boyun eğeceğiz. Yasaların emrettiği şekilde ve meslek etiğini gözeterek görevlerimizi olması gerektiği gibi yapmaya devam edeceğiz. Sizin oy kaygınız yasa ve etiğin önüne geçemez. Bizler dayanışma içinde birbirimiz için hep beraber toplum sağlığı ve kendimiz için mücadeleye devam edeceğiz. Bu da sizin ayıbınız olarak tarihe not düşülecek. Önerimiz; bir an önce gerekli yasal düzenlemeleri yaparak ve caydırıcı önlemleri alarak bu şiddete son vermeniz. Artık yeter! Şiddetsiz, güvenli ve güvenceli ortamda çalışmak istiyoruz. Sağlıkta şiddet son bulana dek mücadelemiz sürecek.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA