Gökdelenlerin kıyıda ne işi var?


Mersin’de incelemelerde bulunan deprem uzmanı yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mersin ve Adana’da yapılan yüksek katlı binalara tepki göstererek, “Gökdelenlerin kıyıda ne işi var? Ey yer-yapı denetim kuruluşları, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Bakanlığı, Afet İşleri siz bunlara nasıl izin verirsiniz? Yazık bu ülkeye, yazık Çukurova’ya, yazık kişi yaşamına. Mersin, sarsıntı duyarlı sulu, gevşek çökeller üzerinde çarpık yerleşmiş rezonans ile sıvılaşma sorunlu büyük bir kenttir. Deprem için yer-yapı güvenlik belgesi olmadan ev satılıp, kiralanmamalıdır. İvedi kentsel dönüşüm gerekli” dedi.

 

Tarih : 25 Eylül 2024 Çarşamba 14:32

DEPREM UZMANINDAN KORKUTAN AÇIKLAMA

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) konuya dikkat çekmek için bugün “Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı” düzenleyecek. Kentteki kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırmak, dirençli ve sürdürülebilir şehirler konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenecek olan etkinliğe katılım sağlayacak deprem uzmanı yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan konferans öncesi kente gelerek incelemelerde bulundu. Deprem konusunda Mersin için bir kez daha uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ercan, “Mersin, Ölüdeniz, Kıbrıs Yayı, Doğu Anadolu Kırığının I=VI yıkım gücündeki etkisindedir. Özellikle Yenişehir ilçesi tümüyle gevşek yapı üzerindedir. 2-9 metre yeraltı sulu tortullar üzerinde yer alıyor. Rezonans ile sıvılaşma sakıncası, Toroslar’dan deniz kıyısına gittikçe oldukça artıyor. Gökdelenlerin kıyıda ne işi var? Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir'deki Soli Pompeipolis antik kentinde deprem ile kırık izi araştırması yaptım. Eski kent, Mersin değil uzak odaklı başka sarsıntının rezonansıyla yıkılmış olabilir. Çukurova’yı örten 16-21 katlı tüm yapılarda ivedi rezonans ölçümü alınmalı. Durum çok önemli” dedi.

“BUNLARA NASIL İZİN VERİRSİNİZ?”

Türkiye'nin Bahamaları olarak tanımladığı Mersin'deki yapılaşmaya dikkat çeken Ercan, bölgedeki gökdelenlerin jeofiziğe, jeolojiye ve depremlere meydan okuduğunu belirtti ve yetkili kurumlara seslenerek, “Ey yer-yapı denetim kuruluşları, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Bakanlığı, Afet İşleri siz bunlara nasıl izin verirsiniz? Yazık bu ülkeye, yazık Çukurova’ya, yazık kişi yaşamına. Mersin, sarsıntı duyarlı sulu, gevşek çökeller üzerinde çarpık yerleşmiş rezonans ile sıvılaşma sorunlu büyük bir kenttir. Deprem için yer-yapı güvenlik belgesi olmadan ev satılıp, kiralanmamalıdır. İvedi kentsel dönüşüm gerekli. Bu yapılaşma suçuna kişi yaşamı, deprem için dur de! Bu bir intihardır! İnanılır gibi değil. Mersin odaklı büyük bir deprem beklenmese de dolay kırıkları Mersin’i Mercalli VI yıkım gücünde sarsar. Yapı çalkalanmaları, batma, yıkım beklenir. İvedi incelikli (microzonation) çalışması yapılmalı” dedi. NECDET TAŞ’IN HABERİ

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA