Tarsus’a tramvay müjdesi!


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve Müşterek Komite Toplantısı’na katıldı. Başkan Seçer, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın 145. Kuruluş Yıl Dönümünü de kutladı. Tarsus’ta olduğu gibi Mersin’in pek çok ilçesinde Mersin’in ‘Sosyal Konut’ ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Seçer, “Tarsus Belediyesi ile ortaklaşa yürüteceğimiz bir ‘Sosyal Konut’ projesini Tarsus’ta mutlaka düşünüyoruz” dedi. Geçtiğimiz dönemde 3 tramvay projesinin hazırlandığı bunun ikisinin Ulaştırma Bakanlığı’ndan onay aldığını söyleyen Seçer, “Alt Yapı Genel Müdürlüğü Tarsus’un petrol çıkışına kadar olan bölgeye yolcu yoğunluğunun uygun olduğu raporunu verdi ama kesin bir onay henüz gelmedi. Diğerleri gibi kesin onayını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Tarih : 26 Eylül 2024 Perşembe 11:24

Haber Merkezi

 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve Müşterek Komite Toplantısı’na katılım sağladı. Başkan Seçer, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın 145. Kuruluş Yıl Dönümünü de kutladı. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Meclis Toplantısı’na; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, TTSO Meclis Başkanı Hüsnü Yağcı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Selahattin Şahin, TTSO Meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi Meclis üyeleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi bürokratları, iş insanları, STK temsilcileri, kooperatif başkanları, oda, dernek başkan ve yöneticileri katılım sağladı.

SEÇER: “TARSUS’TA BİRÇOK HİZMET GÖREVE GELDİĞİMDE YAPILDI”

Konuşmasına gerçekleştirilen toplantıdan dolayı TTSO yönetimi, meclisi ve üyelerine teşekkür ederek başlayan Başkan Vahap Seçer, bu tür bir araya gelişlerin daha sık olması gerektiğini belirterek, diyalog ve istişarelerin Tarsus’ta artık gelenek haline gelmesi gerektiğine işaret etti. Tarsus’ta yıllardır hizmete alınmamış birçok icraatın 2019 yılında kendisinin göreve gelmesinin ardından gerçekleştirildiğini belirten Seçer, Tarsus ve Tarsuslular için hizmet üretmekten asla geri durmadığını kaydetti. Değişimlerin zorlu ve sancılı süreçler olduğunu ifade eden Seçer, “Değişim zordur, sancılıdır, komplikasyonları olur. Bakın biz 5 yıldır hiç bunları gündemimize bile almadık. Geçtik oturduk, olması gerektiği şekliyle ama kırmadan, dökmeden ve dağıtmadan yaptık” dedi. Göreve geldikten sonra Büyükşehir Belediyesi’nde mali disiplini sağladıklarını belirten Seçer, geçmiş dönemde kalan borçlarda da çok fazla azalma yaşandığına dikkat çekti. Seçer, “Büyükşehir Belediyesi, o günden bugüne 530 milyon dolar olan borcunu şu anda 245 milyon dolar azaltmış. Bu çerçevede bir mali disiplin sağlamış, bunun yanında insan kaynağını yenilemiş, bütün bu zorluklara rağmen hizmetlerini yapmış” ifadelerini kullandı.

“HANGİ SİYASİ GÖRÜŞTEN OLURSA OLSUN HER 3 KİŞİDEN İKİSİNİN OYUNU ALDIK”

Mersin’in her ilçesinde farklı siyasi kültür, inanç ve etnik gruptan insanların olduğunu kaydeden Seçer, her kesime ulaştıklarını vurgulayarak; “Çalıştık, didindik ve yaptık. Hangi siyasi görüşten olursa olsun her 3 kişiden ikisinin oyunu aldık” dedi. Görev süresi boyunca daima iş insanları ile bir araya gelmeye çalıştığını vurgulayan Seçer, “Beni sürekli toplantılara çağıran, saatlerce dinleyen iş insanları var. Ben MTSO’da onların davetleri üzerine defaatle toplantılar yaptım. Ulaşımın, minibüsçünün, ihracatçının, esnafın; herkesin bir sorunu var. Doğal olarak herkes belediye başkanından sorunlarına çözüm ister” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin her ilçede olduğu gibi Tarsus’ta da en iyi hizmeti sunma gayreti gösterdiğinin altını çizen Seçer, Tarsusluların bu gayreti gördüğünü ve desteklerini esirgemediğini de belirtti. Seçer, “Büyükşehir Belediyesi’ni de Tarsus Belediyesi’ni de kazandık. Tarsus halkı bize daha fazla destek verdi, güven sundu. Sorumluluğumuzun ve yükümüzün farkındayız. Geçen dönem de Tarsus’ta çok güzel şeyler yaptık ama bu dönem çok daha fazlasını yaparız” dedi. Tarsus’un geçmiş dönemlerde başka siyasi partiler tarafından yönetildiğini hatırlatan Seçer, “Tarsus için kadim kent, kültür kenti, sanat kenti deniliyor ama; ‘Bugüne kadar neredeymiş bu yöneticiler?’ diye adama sorarlar. Geçtiğimiz dönem bir 5 yıl biz yönettik ama bu süreçte elimizden gelen gayreti gösterdik. Şimdi ikinci 5 yılda bizler bu eksikleri tamamlama peşindeyiz” diyerek, Tarsus’ta çok daha güzel hizmetler hayata geçirecekleri dile getirdi.

“İLMEK İLMEK ÖRÜLMESİ GEREKEN ÇALIŞMALAR VAR”

Geçtiğimiz 5 yılda hizmet noktasında ellerinden gelenin en iyisi yaptıklarını ifade eden Başkan Seçer, ikinci dönemde eksikleri tamamlayacaklarını kaydetti. Tarsus’un 2014 Bütünşehir Yasası’ndan önce Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde olmadığını söyleyen Başkan Seçer, “Tarsus planları ile ilgili de çalışıyoruz. Şu anda merkezde koruma amaçlı nazım imar planı çalışmaları var. Burada ilçe belediyesi ve üniversite ile beraber çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Burası Tarsus’un eski merkezi, kadim yeri, sit alanlarının ve tarihi alanların yoğun olduğu; yani bir çivi dahi çakamayacağınız alanlar. Şimdi burada bir çalışma başlattık ki sonra eyleme geçelim. Biz bunu Mersin’de yaptık” dedi ve İstiklal Caddesi, Uray Caddesi, Kasaplar Çarşısı, Zafer Çarşısı, Kırmızı Lacivet İş Hanı gibi alanlarda yapılan ve süren çalışmalardan örnekler verdi. Başkan Seçer, “Bir şehir böyle gelişir. Bunlar ilmek ilmek örülmesi gereken çalışmalar” diye konuştu. Tarsus’un kent merkezinin kültürel birikim anlamında bir derya olduğunu söyleyen Başkan Seçer,  “Her şey var ama aynı zamanda hiçbir şey yok. Ne olmuş, ne yapılmış? Yıllarca niye bir şey yapılmamış? Biz de girişimler yapıyoruz, bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bunlar zaman alıyor ama olacak. Devlette devamlılık esastır. Bizden sonrası devam edecek ama birileri bir yerden başlamak durumunda. Biz bunu başlattık” ifadelerini kullandı.

“BİZ KURUM GÖRÜŞLERİ OLMADAN İMARA YER AÇAMAYIZ”

Bölgesel revize planlar istendiğini ancak sorunun Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklanmadığını belirten Başkan Seçer, “Biz kurum görüşleri olmadan imara yer açamayız. Örneğin Keloğlu Köprüsü’nün orada depolama alanları var. İnsanlar, esnaf bireysel olarak da beni arıyor, ‘Biz burada inşaat yapacağız ama izin alamıyoruz’ diyorlar. Biz de şu anda yapılaşmaya izin vermiyoruz. Çünkü imar çalışması yapacağız. Aksaklık kurum görüşlerinin gecikmesinde. En fazla da tarım görüşlerinde. Tarım Bakanlığı kolay kolay olumlu görüş vermiyor. İlçelerde imar olmazsa kanalizasyon, içme suyu şebekesi, yol, bina ve iş yeri yapamazsın. Yapamazsın ve gelişemezsin” dedi. Başkan Seçer, imar planlarıyla alakalı 5 yılda önemli gelişmeler kaydettiklerini sözlerine ekleyerek, “20-25 senedir belediye başkanları Mersin’de o imar planlarında kavga ediyordu. Bilen bilir. Geldik, 5 yılda bitirdik. Çünkü kafamızın arkasında bir şey yok. İmarda kalemi oynattın mı ranttır ama böyle bir derdimiz olmadığı için kalemi çok rahat oynattık. Kimse de bir şey demedi. Binlerce itiraz olmadı, iş gecikmedi” diyerek, 4 merkez ilçenin imar planlarını bitirdiklerini söyledi. Esnafın en mustarip olduğu konunun kümelenme olayı olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Bunun için arazi lazım, Hazine tahsisi ya da para verip alacaksınız. OSB modeli. Bunlar için alanlar açtık. Açtığımız yeri söylüyorum; 3 bin 500 hektar, 2 bin 500 hektar arsa çıkar oradan. Akdeniz İlçesi kapsamında olan Tarsus sınırına kadar. Hızlı tren hattına paralel 50 metre genişliğinde yeni bir alternatif yol açtık; 100 yıl sonrayı düşünelim, 50 yıl değil” dedi. Tarsus’a Mersin merkezde yapılan hizmetler kalitesinde hizmetler yaptıklarını ifade eden Başkan Seçer, “Biz bugüne kadar ilçe belediyesi vizyonunda hizmet almışız. Büyükşehir Belediyesi vizyonunda hizmet farklıdır, kaynak farklıdır, insan kaynağı farklıdır, daha liyakatli kadroların vardır. Daha güzel vizyon ortaya koyabilirsin. Bizim dönemimizle beraber daha farklı bir hizmet kalitesine büründü. Tarsus da bunu görmeye başladı. Hep ‘il olalım, imkanlarımız daha iyi olur’  diyorduk, iyi hizmet eden Büyükşehir varsa Tarsus ilden geri kalmaz” ifadelerine yer verdi.

 

“HALKIN SOSYALLEŞECEK YER İHTİYACI VARKEN BEN OTEL YAPAMAM”

Tarsus’ta Şelale Otel yerine çok güzel bir sosyal tesis yapacaklarını aktaran Seçer, belediye başkanı olarak vatandaşların ihtiyacını gözettiklerini söyleyerek, “Ben otelci, turizmci değilim, belediye başkanıyım. Oteli otelciler, yatırımcılar ve parası olanlar yapacak. Belediye yer tahsis eder, bir protokol yapar, onu anlarım ama ben Belediye Başkanıyım. Halkın sosyalleşecek yer ihtiyacı varken ben oraya otel yapamam. Özel idare o vizyonla o zamanlar onu yapmış ama bitti. Şimdi orası yıkıldı ve tertemiz oldu. Biz herkese hitap edebilecek bir proje hazırladık ve bitirdik” dedi. Tarsus’ta olduğu gibi Mersin’in pek çok ilçesinde sosyal konut ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Seçer, “Üst gelir grupları için sorun yok yok ama orta ve alt gelir grupları için Mersin merkezde de var, Silifke’ye gidin orada da var. Sosyal Konut sözümüz var. Bunu yine Tarsus Belediyesi ile iş birliği halinde yapacağız ve araziyi Tarsus Belediyesi sağlayacak. Bunun üzerine çalışıyoruz. Modellemesini bizim yapacağımız ama Tarsus Belediyesi ile ortaklaşa yürüteceğimiz bir ‘Sosyal Konut’ projesini Tarsus’ta mutlaka düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Tarsus’ta Karboğazı Kayak Merkezi ile ilgili de çalışmaları hızlandırdıklarını dile getiren Seçer, “Orası çok muazzam bir yer. Orada şu anda biz kış sporları merkezi için bir çalışma başlattık. 1/5000’lik planlarını da bitirdik. Orada hem ormanın hem de Hazine’nin alanları var. Adana sınırına kadar gidiyor. Turizm Bakanlığı olmazsa olmuyor. Onlarla beraber proje çalışmasını sürdürüyoruz. Tahsis talepleri yapıldı. Kentsel tasarım projesi ve Master Planı’nın ihalesini yaptık. O çalışmalar da devam ediyor. O bölgeyi bir turizm cenneti haline getirebiliriz” sözlerine yer verdi. Devamında hayata geçirecekleri bu projenin kente değer katan önemli bir çalışma olacağını da söyleyen Seçer, “Bizim bahsettiğimiz günübirlik bir mesire alanı, birkaç milyon harcayalım ve küçük bir proje yapalım değil. Bu bahsettiğim gerçekten büyük bir vizyon. Milyarlar harcamamız gereken büyük bir proje. Bunlar zaman alır ama kente değer katan önemli projeler olur. Bunları gerçekleştireceğiz” diye ekledi.

“3 TRAMVAY PROJESİNDEN 1 TANESİ TARSUS’TA YER ALACAK”

Geçtiğimiz dönemde 3 tramvay projesinin hazırlandığı bunun ikisinin Ulaştırma Bakanlığı’ndan onay aldığını söyleyen Seçer, “Bunlardan 1 tanesi yaklaşık 10-12 kilometre, 34. Cadde dediğimiz bölgede, bir diğeri de Eski Otogar’dan Yeni Otogar’a kadar. Temelini attığımız yeraltı metrosu hariç, o başka bir proje. Ciddi bir finansal yükü olan bir proje. Bunlar daha hızlı gerçekleştirebileceğimiz projeler. Bir de Tarsus travmayı; biz Adana istikameti girişi, Adana Caddesi, Atatürk Caddesi, Cetvel, Çamlıyayla çıkışı zaten Tarsus Üniversitesi’ne kadar giden bir güzergah çizdik. Alt Yapı Genel Müdürlüğü Tarsus’un petrol çıkışına kadar olan bölgeye yolcu yoğunluğunun uygun olduğu raporunu verdi. Buraya kadar bir etap başlanabilir diye ama kesin bir onay henüz gelmedi. Diğerleri gibi kesin onayını bekliyoruz. Diğerlerinin işlemleri bitti” dedi. Bu projelerin Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nda yatırım programına alınmasını beklediklerini dile getiren Seçer, projelerin oldukça yüksek maliyet gerektiğini de sözlerine ekledi. Seçer, “Her bir projenin bize maliyeti 100-120 milyon Euro arası olacak. Büyükşehir Belediyesi bunun altından kalkabilir. Açıkçası öncelediğimiz, şu anda merkezde bir güzergah var ama buranın izni, teknik oluru alınır alınmaz burayı yapacağız. Yapılan projelerden en uygun yer burası. Topoğrafik, bölge olarak ve yolcu yoğunluğu olarak Tarsus’u kesen bir eksen. Güneydoğu’dan gelip Kuzey’e doğru çıkan muazzam bir güzergah. Bunun üzerinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz”  diye konuştu.

“BEN BELEDİYEMLE VE BELEDİYEMİN GÜCÜYLE ÖVÜNÜYORUM”

Tüm bu çalışmaları planlı ve programlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini aktaran Seçer, “Biz programlı çalışmak zorundayız ki bütçe, yatırım bütçesi, gelir bütçesi bu dengeleri tutturalım. Bir belediyenin yüzde 99,5 bütçe gerçekleşmesi olur mu? Bizde olur. Çünkü hayali bir şey yazmıyoruz yatırım programına. Nereye ne yapacağımızı biliyoruz. Böylelikle bugünlere geldik. Bundan sonra çok daha fazla hizmetler olur. Ben belediyemle, belediyemin gücüyle övünüyorum. Bizde; ‘Öldük, bittik, bizim gelirimiz yok, borcumuz çok, ne yapalım asfaltımız yok’ diye bir anlayış yok. Türkiye’nin gelirde ilk 7 belediyesi arasındayız” diye konuştu. “Biz belediyeler içerisinde güçlü bir belediyeyiz. Mersin halkının hiçbir endişesi olmasın. Daha güzel işler olacak” diyerek sözlerini sürdüren Seçer, gerçekleştirilecek hizmetlerin de bilinçli ve tecrübeli bir şekilde hayata geçeceğini belirterek, “Bir ulus, bir devlet yapısı için en büyük tehlike; çürüme, israf, gösteriş, yolsuzluklar, 1 liralık işi 5 liraya yaptırma, liyakatsiz kadrolardır. Bunlar bir toplumu çürütür, devlet mekanizmasını çökertir. Bizler bunun bilincinde yöneticileriz” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda gerçekleştirilen toplantının daha sık olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Seçer, “Çok daha iyi işler çıkacağını hep beraber göreceğiz. STK’lar bizim için son derece önemli. Ticaret ve Sanayi Odası gibi bir çatı kuruluş, bütün ekonomi dernekleri, odaların birleştiği yer burası. Doğal olarak sizin siyasete yön vermeniz gerekiyor. Siz kamuoyu yaratabilecek çok önemli bir kurumsunuz. Fikir verebilirsiniz, güç verebilirsiniz. Gücünüzün farkında olun lütfen. Merkez ile iletişimi kesmeyin, Tarsus’a çok büyük yarar getirecektir, bundan eminim. Hemşehriniz olarak ben de Ali Başkan da her zaman yanınızdayız. Biz her şeyin en güzelini yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

BOLTAÇ: “TARSUS, GELECEKTE YILDIZI PARLAYACAK BİR KENT HALİNE GELİYOR”

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise belediye olarak Tarsus’u kimliğine kavuşturmak adına, tarım, turizm ve sanayiyi canlandırmak için anında çalışmalara başladıklarını belirtirken, süren çalışmaları anlattı. Boltaç,  “Biz Tarsus’un çok kadim bir kent olduğunu ve artık Türkiye’nin ve Türkiye’deki devlet erkanının yönünün Tarsus’a döndüğünü, bundan dolayı da yatırımların bu tarafa geleceğini öngörüyoruz. Limanı, havalimanı, OSB’leri, Agropark’ı, Lojistik Merkez üssü ile burası artık gelecekte yıldızı parlayacak bir kent haline geliyor” dedi. Bu noktada yerel yöneticilerin önemli olduğuna vurgu yapan Boltaç, kent paydaşlarının olduğu toplantıyı önemsediğini belirtti. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile uyum içerisinde çalıştıklarına da değinen Boltaç, “Uyumla, huzurla, memnuniyetle sizler için çalışmaya devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi’nin güç birliği yaparak bu kente katacağı çok büyük eserler ve hizmetler vardır” dedi.

KOÇAK: “TARSUS’TA DÖNÜŞÜMÜN BAŞLADIĞINA TANIKLIK EDİYORUZ”

Tarsus TSO Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, Tarsus için birlikte neler yapılabileceğini konuşmak için bir araya gelmek istediklerini ifade ederek, “Kent için güzel günlerin başladığına inanıyorum. Tarsus’un yıllardır bekleyen projelerinin sırayla hizmete girdiği, tekrar tarihi günlerine dönüş yaptığına, dönüşümün başladığına hep beraber tanıklık ediyoruz. Eski başkent Tarsus gibi, Çukurova’nın başkenti gibi bugünleri yaşamaya başladık. Açılan OSB’lerimiz, açılacak olan OSB’lerimiz, açılan Agroparkımızla, havalimanımızla Tarsus’un hem Mersin’in hem de ülkenin bir lokomotifi rolünü tekrar üstlenmeye başladığını gururla izliyoruz” dedi. Toplantıda konuşan TTSO Meclis Başkanı Hüsnü Yağcı ise Başkan Seçer’in Tarsus’a değer kattığını belirtip teşekkürlerini iletti. Konuşmaların ardından, Başkan Seçer ve Büyükşehir bürokratları ile Başkan Boltaç tarafından da katılımcıların kent hakkında yönlendirdikleri sorulara yanıt verildi. Son olarak ise Koçak tarafından Başkan Seçer ve Başkan Boltaç’a hediye takdimi yapıldı.

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA