Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ‘Mersin Eğitim ve Rehberlik Sempozyumu’ düzenlendi. MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, 28 No’lu Komite Üyeleri, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Şube Müdürleri ve eğitimcilerin katıldığı sempozyumun konuşmacıları Ankara Bilim Üniversitesi Eğitim ve Kariyer Uzmanı İsmail Yolcu ile Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş oldu. Açılış konuşmaları sonrasında İsmail Yolcu; “Geleceğin Mesleği mi Geleceğin İnsanı mı?” konulu sunumunu gerçekleştirirken Prof. Dr. Acar Baltaş, ‘Hayatın Hakkını Veren Çocuklar’ başlıklı sunumunu paylaştı. Sempozyum Baltaş’ın kitap imza töreniyle son buldu.
GÜNER: “MERSİN’DE YENİ UFUKLAR AÇMAK İÇİN BURADAYIZ”
Sempozyum MTSO 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Tamer Güner’in selamlama konuşmasıyla başladı. Bireyin kendisini tanıyıp mesleğini seçmesinde yaşam yolculuğuna sağlıklı adımlar atabilmesinde rehberliğin kritik önemine dikkat çektiği konuşmasında Güner, “Bugün böylesi önemli bir alan olan rehberlik konusunda bilgi alışverişi yapmak için bir araya geldik” dedi. “Mersin için yeni ufuklar açmak için buradayız” diyen Güner, sempozyumun sadece öğrencilerin akademik başarılarına yön vermeyle kalmayıp psikolojik ve sosyal gelişimi de desteklemesi yönüyle önemli olduğunu söyledi.
GÖKBULUT: “YENİ ÇAĞIN MENTÖR ÖĞRETMENLERİNE İHTİYAÇ VAR”
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut konuşmasına eğitimden ne beklendiğini özetleyerek başladı. Dört duvar arasında yalnızca anlatanın aktif olduğu, ezbere dayalı, diploma sunulan bir eğitim istemediklerini belirten Gökbulut, 21’inci yüzyılın eğitimden öğrenmeyi öğreten bir eğitim yapısı beklediğini aktardı. Her çocuğun biricik olduğunu ve aynı şekilde öğrenmesinin beklenemeyeceğini vurgulayan Gökbulut, farklı öğrenme yollarına duyulan ihtiyaca değindi. Dünyanın hızla değiştiğini ve mesleklerinse bu değişimin önünde koştuğunu ifade eden Gökbulut sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilim, teknoloji, dijitalleşme özellikle internet, yazılım ve yapay zekâyla şekillenen bilgi teknolojileri, bu dönüşümün merkezinde yer alıyor. Bu değişim sadece okul sıralarında edinilecek bilgilerle de sınırlı değil. Artık hepimiz ama en çok da gençlerimiz, hayat boyu öğrenmenin aktif ve bilinçli bir parçası olmak zorundayız. Onun için tekrar söylüyorum dğitim, öğrenmek için aklın eğitilmesidir. Ezberle değil, merakla, dikteyle değil, keşifle yürüyen bir eğitim anlayışına ihtiyacımız var. Bu anlayışla klasik kalıpları kırmalıyız, merakı teşvik etmeli, soru sormayı cesaretlendirmeli, yeni fikirlerin filizlenebileceği ortamlar sunmalıyız. Gençlerimizi, kendi yolunu çizebilen, kendi göbek bağını kesebilen bireyler olarak yetiştirmeliyiz.” Artık bilgi aktaran öğretmenlere değil potansiyeli açığa çıkaran, yaratıcılığı destekleyen, motivasyon sağlayan, çocuğun dünyasına rehberlik eden yeni çağın mentör eğitmenlerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gökbulut, “Böylesi bir anlayışla kurgulanan bir sistemde, mesleki beceriler çok daha güçlü şekilde kazanılır” dedi.
“MERKEZİMİZDE İNSAN VAR”
Bu bakış açısıyla MTSO ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan DAHİ Mersin Projesi’ne de değinen Gökbulut, bu projenin mesleki eğitimle çağın yeniliklerinin buluşturulduğunu vurguladı. DAHİ Mersin’i sadece meslek edindirme ya da istihdam sağlama amacıyla sınırlı görmediklerine de işaret eden Gökbulut, “Biz bu projeyi gençlerimizi çağın yetkinlikleriyle donanarak, kentine, ülkesine ve insanlığa katkı sunduğu, etik değerlere bağlı, güçlü bir öğrenme ve gelişim ekosistemi olarak görüyoruz. Bunun merkezinde insan var. Bu vizyonun kalbinde gençlerimiz var” dedi.
DURMUŞ: “HER ÖĞRETMEN BİR ÖĞRENCİYE DOKUNMALI”
Milli Eğitim İl Müdürü Fazilet Durmuş, “Öğretmenlik öğrenme becerisidir öğrenme heyecanını kaybetmemektir” diyerek eğitime dair heyecan ve umudu yitirmeden yürümenin önemini vurguladı. Eğitimde değişimin sürekli olduğuna da değinip, 2023’e kadar STEM grupları öne çıkarken şimdi ekip çalışmalarının, analitik düşünebilmenin temele alındığını söyledi. Bireyin öneminin daha çok arttığını belirten Durmuş, Türkiye 100 yılı Maarif Modelinin de bunu önceleyip bireye özgü eğitim modellerinin öne çıkarılmaya başladığını aktardı. Bu noktada öğretmenlere önemli görevler düştüğünü kaydeden Durmuş, her öğretmenin bir çocuğa dokunarak hayatını değiştirebileceğini hatırlattı. Mersin’de 30 bin öğretmen bulunduğunu ifade eden Durmuş, “Her öğretmenimiz bir öğrenciye dokunsa her yıl en az 30 bin öğrencinin hayatı değişir, ülkemiz kazanır” ifadelerini kullandı.