Haber Merkezi
ATHİB Başkanı Fatih Doğan, Avustralya’nın Brisbane şehrinde “Küresel Liderlik: Pamuğun Sınırlarını Zorlama” ana temasıyla gerçekleştirilen Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu 78. Genel Kurulu’na 23 üye ülke, 5 uluslararası organizasyon ile üye olmayan 5 ülke temsilcileri olmak üzere toplam 307 kişinin katıldığını, Türkiye’yi Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir’in başkanlığındaki heyetin temsil ettiğini belirtti.
PAMUK HER YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLDİ
1939’da kurulan Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi’nin pamuk ve tekstil paydaşlarına tanıtım, bilgi paylaşımı, yenilikçilik ve ortaklık hizmeti sağladığını, uluslararası tartışma platformu oluşturduğunu kaydeden Başkan Doğan, Avustralya’daki Genel Kurul’da pamuk üretiminde küresel zorluklar, iklim değişikliği, su kullanımı, sürdürülebilirlik, izlenebilirlik ve sentetik lifler konularının değerlendirildiğini söyledi. Doğan, toplantıda ayrıca pamuk üretiminin geleceğine yönelik global mega trendler, pamuk izlenebilirlik teknolojileri, bitki ıslahı, üretimde verimlilik ve yüksek kaliteyi sağlama, yıkıcı teknolojiler, sanal gerçeklikle pamuk eğitimi, toprak ve bitki sağlığı dijital uygulaması gibi konuları kapsayan oturumlar yapıldığını belirtti.
‘DEĞİŞİM VE SÜREKLİ YENİLİĞE İHTİYAÇ VAR’
Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana hammaddesi olan pamuk üretiminde dünya genelinde 6’ncı, ithalatta 5’inci ülke konumunda olduğunu, yıllık 750-950 bin ton aralığındaki pamuk üretiminin ihtiyacı karşılayabilmesi için 1,5 milyon tona çıkarılması gerektiğini vurgulayan Başkan Doğan, “Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi Genel Kurulu’nda alınan kararlar Türkiye’nin pamuk tarımındaki politikasını, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin geleceğini de yakından ilgilendiriyor. Bu toplantıda pamuk sektörünün geleceği açısından önemli olan mega eğilimler belirlendi. Tarımı, bilhassa iklim değişikliğini, jeopolitik gerçekleri ve tüketici tercihlerini şekillendiren bu eğilimleri ele alabilmek için değişim ve sürekli yenilik gerekecek. Zorluklar, yoğun araştırma gerektiren fırsatlar olduğu kadar tüketici anlayışı ve sorumluluğu olarak görülmelidir” diye konuştu.
TÜKETİCİ, PAMUKTA İZLENEBİLİRLİK İSTİYOR
Genel kurulda pamukta izlenebilirlik teknolojilerinin öne çıkan bir başka konu olduğunu dile getiren Doğan, şunları söyledi: “Katılımcılar, tüketicilerin artan şekilde ürünlerin menşei ve geçmişi hakkında bilgi talep ederek perakendecilere şeffaflık temini konusunda baskı yaptıkları üzerinde durdular. İzlenebilirlik teknolojileriyle elyaf kalitesinin gerçekliğinin belirlenmesi, elyafın menşeinin ortaya çıkarabilmesi, elyafın saflık miktarının ölçülebilmesi ve elyaftan kumaşa kadar uzanan işlenme yolunun izlenebilmesi bekleniyor. Genel Kurul, hükümetlerin izlenebilirliği düzenleme konusunda etkin rol alması gerektiği, biyogüvenliğin ve tüketicilerin tam olarak bilgilendirilmesinin önemini not etmiştir.”