İLK DERS: KADINA ŞİDDETE HAYIR!


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin gençleri ücretsiz olarak üniversiteye hazırladığı Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’ndeki öğretmenler örnek bir derse imza attı. Öğretmenler, günün ilk ders saatinde rutin derslerin dışına çıktı ve “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanet” bildirisini, 8 ilçedeki 217 derslikte eş zamanlı olarak okudu. Şiddetin sadece fiziksel şiddetle sınırlı olmadığının vurgulandığı bildiride, 4 bin 200 öğrenciye psikolojik, ekonomik, cinsel, sosyal şiddetin ne olduğu anlatıldı ve şiddet mağdurlarının nerelere başvurabilecekleri konusunda bilgi verildi.

 

Tarih : 18 Aralık 2019 Çarşamba 14:08

Haber Merkezi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde kadına şiddete karşı adımlar atmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin gençleri ücretsiz olarak üniversiteye hazırladığı Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’ndeki öğretmenler, bu doğrultuda örnek bir derse imza attı. 8 ilçedeki 217 derslikte eğitim alan toplam 4 bin 200 öğrenciye öğretmenleri tarafından eş zamanlı olarak “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanet” bildirisi okundu.

 

ŞİDDET MAĞDURLARININ NERELERE BAŞVURACAĞI ANLATILDI

 

Göreve geldikten kısa süre sonra Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nı oluşturan ve istihdamda kadınlara öncelik tanıyan Başkan Seçer, işçilerle yaptığı toplu iş sözleşmesine, aile içi şiddet uygulayan personelin iş sözleşmesinin feshedileceği hükmünü koymuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadına karşı şiddetle mücadele için attığı bu adımlara anlamlı bir katkı da belediyenin Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi’ndeki öğretmenlerden geldi. Üniversite sınavlarına hazırlık kursunun ücretsiz olarak verildiği eğitim merkezinde öğretmenler, kadına yönelik şiddete karşı bir bildiri hazırladı ve 8 ilçedeki 217 derslikte eş zamanlı olarak bildiriyi okudu. Bildiride, “Dünya çapında yaygınlaşan ve tüm toplumları derinden etkileyen bir konu haline gelen kadına şiddet, özellikle son yıllarda ülkemizde de sıklıkla gündem olmaktadır. Aslında kadına yönelik şiddet meselesi toplumun sadece bir kesimini ilgilendiriyor gibi görünse de bireylerin şiddet eğilimleri genel olarak bütün toplumla ilgili bir meseledir” denildi. Şiddetin fiziksel olabileceği gibi psikolojik, cinsel,  ekonomik, sözel, sosyal şiddet şeklinde de görülebileceğinin belirtildiği bildiride, şiddet türlerinin tanımlarına yer verildi. Bildiride, ayrıca toplumda şiddet hakkında yanlış bilinenlerle ilgili bilgi verilirken, şiddet mağdurlarının hangi kurumlara, nasıl başvurabilecekleri anlatıldı.

 

OKAN ASLAN: “AMACIMIZ FARKINDALIK YARATMAK”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri Koordinatörü Okan Aslan, “Bugün 8 ilçemizde aynı anda kadına şiddete farkındalık yaratmak adına bir etkinlik gerçekleştirdik. Bunu tüm ilçelerimizde aynı anda ve aynı saatte yaptık. Buradaki amacımız özellikle ülkemizde son dönemlerde artan kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak, bu konuda öğrencilerimizi bilgilendirmek” dedi. Rehber Öğretmen Özlem Özkan da konunun uzun uzadıya konuşulacak bir sorun olduğunu,  bildiriyle genel bir çerçeve çizerek öğrencilerin dikkatini çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Özkan, “Öncelikle Türkiye’de şiddetin sebepleri, sonuçları, hangi noktalarda ortaya çıkıyor, bunlara dikkat etmeye çalıştık. Sonrasındaysa hangi kurumlardan destek alınabilir, nasıl önlenebilir şeklinde noktaları belirttik. İleride ayakları üzerinde sağlam durabilen, çevresini, dünyasını tanıyan, ne olup bittiğinden haberdar olan, toplumun sorunlarına değinebilen gençler görmek istiyoruz karşımızda. O noktada da bu tür çalışmaların içinde biz her zaman yer almak isteriz” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri öğretmenlerinin kadına yönelik şiddete karşı hazırladığı bildiri, birçok öğrencinin yeni şeyler öğrenmesine de vesile oldu. Kurs merkezi öğrencilerinden Helin Saitoğlu, şunları söyledi: “Benim gibi genç kız arkadaşlarım ve dışarıdaki birçok insan bu durumdan çok etkileniyor. Kadına şiddet son zamanlarda ülkemizde diğer ülkelere göre çok artış gösterdi. Bu durum bizi üzüyor ve farkındalık yaratmamız gerek. Belediyenin kurs merkezi de bizi bu konuda bilgilendiriyor. Bu bizi çok mutlu ediyor. Farkındalık yaratmak istiyoruz ve kadına şiddete dur demek istiyoruz artık. Ben kadına şiddet denince sadece fiziksel şiddet olduğunu düşünüyordum ama bunun psikolojik, sosyal, ekonomik şiddet boyutlarından da bahsettiler. Bu konuda bizi bilinçlendirdiler ve bu bizi çok mutlu etti. Artık kadına şiddete dur demek istiyorum, susmamalarını istiyorum.”

 

ŞİDDET SADECE DAYAK DEĞİL

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi öğretmenlerinin hazırladığı ve öğrencilere ders olarak anlattığı “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanet” bildirisinde öğrencileri bilgilendiren, uyaran, farkındalık yaratan bilgiler yer alıyor. Bildiride şiddet türleri şöyle anlatılıyor:

Psikolojik şiddet: Kişiliğini ve fikirlerini önemsememe, bağırma, lakap takma, surat asma, sürekli olarak emir yağdırma, davranışlarını sürekli kontrol etme, iş hayatında ve sosyal hayatta karşısına çıkan fırsatlara engel olma.

Cinsel şiddet: Kadını istemediği ve riskli, utanç verici şekilde cinsel ilişkiye zorlama, tecavüz, başkalarıyla birlikte cinsel ilişkiye zorlama, çocuk yaşta evlendirme, telefon, mektup, sosyal medya aracılığıyla cinsel içerikli davranışlara maruz kalma.

Sözel şiddet: Onur kırıcı, kaba ve küfürlü konuşma.

Ekonomik şiddet: Maddi kaynakları kadın için tehdit ya da yaptırım aracı olarak kullanma.

Sosyal şiddet: Bireyin kadın olduğu için ikinci sınıf görülmesi, toplumsal rollerinin kısıtlanması.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA