BÜYÜKŞEHİR’DEN ATIK UYARISI


Büyükşehir Belediyesi, sanayileşme ve nüfus artışına bağlı olarak artan ve çevre kirliliğinin oluşmasında en büyük etkenlerden biri olan atıklar konusunda Mersinliler’i duyarlı olmaya çağırdı. Hayatın rutin akışı içerisinde her insan atık üreticisi konumunda bulunuyor ve bir insan günde ortalama 1 kilogram civarında atık üretiyor. Atıkların kaynağında ayrıştırılması ve yönetilmesinin çevre kirliğini önlemede en önemli aşama olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, geri dönüştürülebilir atıkların da kaynağında ayrıştırılmasının hem çevre sağlığı ve temizliği açısından hem de ekonomiye sağladığı kazanımlar açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

Tarih : 22 Aralık 2019 Pazar 13:09

Haber Merkezi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sanayileşme ve nüfus artışına bağlı olarak artan ve çevre kirliliğinin oluşmasında en büyük etkenlerden biri olan atıklar konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. Atıkların kaynağında ayrıştırılması ve yönetilmesinin çevre kirliğini önlemede en önemli aşama olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ayrıca geri dönüştürülebilir atıkların da kaynağında ayrıştırılmasının hem çevre sağlığı ve temizliği açısından hem de ekonomiye sağladığı kazanımlar açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Gün geçtikçe küresel bir sorun haline gelen çevre kirliliğinin önüne geçebilmek için toplumsal bilincin ve farkındalığın geliştirilmesi, geliştirilen bu farkındalığın gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor.

ERDAL BİLİCİ: “ATIKLARI KAYNAĞINDA AYRIŞTIRMALIYIZ”

Atıkların yönetilmesi ve kaynağında ayrıştırılması ile ilgili detaylı bilgilendirme yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Ömer Erdal Bilici, “Evlerimizden çıkan katı atıklarla ilgili olarak mümkün olduğu kadar kaynağında ayrıştırma yapmaya çalışmalıyız. Örneğin ambalaj atıklarımızı ayrı poşetlerde, evsel katı atıklarımızı ise ayrı poşetlerle toplayabiliriz. Atık pilleri işyerlerimizde, okullarımızda, büyük alışveriş merkezlerinde bulunan kırmızı renkli atık pil kutularına, atık camları da cam kumbara kutularına, atık kâğıt, karton ve ambalaj malzemelerini bize en yakın ambalaj kutularına atabiliriz” dedi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artan elektronik malzeme atıklarının da çevre kirliliğine neden olan atıklar içerisinde büyük bir orana sahip olduğunu ifade eden Bilici, “Kullanım ömrünü tamamlamış elektronik atıkları ise Büyükşehir Belediyemiz’in koordinesinde Mersin’in farklı noktalarına yerleştirilen atık elektronik toplama kutularına atabilirler” diye konuştu.

“ÇEVRE KORUMA KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ”

Sağlıklı, temiz, yaşanabilir bir çevre ve dünya için çevre koruma kültürü geliştirilmesini ve bu kültürün çocuklara da aşılanması gerektiğini ifade eden Bilici, “İnsan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan atıkların neredeyse tamamı geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir ve ekonomiye tekrar kazandırılabilir. Birey olarak öncelikle kendi sağlığımız için sonra da gelecek kuşaklara sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre bırakmak için çevremizi temiz tutmalı, çevresel bilincimizi artırmalı ve çevre koruma kültürü geliştirmeliyiz. Her şeyden önemlisi de çevre koruma kültürünü çocuklarımıza da aşılamalıyız” diye konuştu. İnsanların sosyal ve ekonomik faaliyetleri sonucunda işe yaramaz hale gelen, kullanım süresi dolmuş yaşanılan ortamdan uzaklaştırılması gereken maddelere genel olarak atık deniliyor. Hayatın rutin akışı içerisinde her insan atık üreticisi konumunda bulunuyor ve bir insan günde ortalama 1 kilogram civarında atık üretiyor.

 

BİLİNÇSİZCE BIRAKILAN ATIKLAR YÜZYILLAR BOYU DOĞADA KALABİLİYOR

Bilinçsizce ve kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakılan atıklar, doğada uzun yıllar boyunca yok olmadan kalıyor ve hem çevre için hem de gelecek nesiller için tehlike oluşturuyor. Çevreye bırakılan atıkların büyük bir kısmını plastik, kağıt, ambalaj atığı, cam, pil gibi doğada bozulmadan uzun süre kalan atıklar oluşturuyor. Atık olarak doğaya bırakılan sigara filtresi 2 yıl, kola kutusu 10 yıl,  pil 300 yıl, plastik 500 yıl ve cam şişe 4 bin yıl boyunca yok olmadan kalıyor ve çevreye zarar veriyor. Atıkların çevre kirliliğine neden olmaması için kaynağında ayrıştırma yapılması, geri dönüştürülebilir atıkların da geri dönüşüm kutularına atılması büyük önem taşıyor.

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA