Necdet TAŞ
Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (Mobese) ve elektronik sistem uygulamaları hemen tüm şehirlerde kural tanımaz sürücüleri tespit ederken özellikle Büyükşehirlerde kırmızı ışık ve hız kontrolü yapan kameraların bulunduğu yerden sürücüler ayaklarını gaz pedalından çekiyor. Ancak kamera bulunmayan bölgelerde ise devreye giren fahri trafik müfettişleri, kural çiğneyen sürücüleri af etmiyor. Resmi verilere göre her yıl 7-8 bin kişinin kazalarda öldüğü Türkiye'de 20 bin 853 fahri trafik müfettişi gönüllük esasına göre görev yapıyor. Kırk yaşını tamamlamak ve üniversite mezunu olmak gibi bir dizi şartları taşıyan sürücülerden seçilen ve herhangi bir ücret almayan fahri trafik müfettişleri, en çok; 'kırmızı ışıkta geçmek, trafiği aksatacak şekilde şerit değiştirmek, ters yola girmek, dönüş kurallarına uymamak, trafiği aksatacak şekilde park etmek, güvenli takip mesafesini korumamak, gereksiz yere korna çalma' gibi kural ihlallerinden ceza yazıyor.
KÖYDE DURAN MOTOSİKLETE CEZA KESİLMİŞ
Sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan ve yetkililere yardımcı olmak üzere görev yapan fahri trafik müfettişlerine sosyal medyadan tepki yağdı. Sosyal medyada fahri trafik müfettişliği iptal edilsin çağrısı yapan sürücüler, kesilen cezalara itiraz etmek istediklerini ancak aldıkları cevap karşısında cezayı mecburen ödemek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Son günlerde fahri trafik müfettişleri tarafından Mersin’de birçok sürücüye kesilen trafik cezaları sosyal medyada gündem olurken sürücüler cezaların rastgele kesildiğini öne sürüyor. Evinin önünde duran motosikletine ceza kesildiğini iddia eden Kerim Sekizgeçili isimli vatandaş, “Evden çıkmayan motosiklete gelen cezaya nasıl itiraz edebilirim bilgisi olan var mı? Mezitli’de oturuyorum köyde duran motora nasıl ceza gelebiliyor” diyerek isyan etti.
“MADEM CEZA KESİYORLAR O ZAMAN İDDİALARINI İSPAT ETSİNLER”
Mehmet Zeki Deymez isimli vatandaş ise, “Ben makas atan herkese küfür ediyorum bu iftara ben bu kişiyi Allaha havale ediyorum bunu yazan gerçekten dürüst bir insansan ispat eder yoksa Allahından bulsun” dedi. Ahmet Dilmaç de, “Bu ceza bana bugün tebliğ edildi cezam 74/A yaya yol vermeme kesen vatandas da fahri trafik müfettişi ya arkadaş sizde hiç mi vicdan yok” dedi. Fırat Akgül isimli sürücü de, “Resmi trafik memurları ceza kestikleri aracın fotoğraf ve kamera görüntüsünü alıp, vatandaşa kanıt sunarken, fahri trafik müfettişlerinin böyle bir zorunluluğu bulunmuyor. Durum böyle olunca ciddi bir hukuk boşluğu doğuyor. Hukukta bir kural vardır, 'İddia eden makam iddiasını ispatlamakla yükümlüdür.' İlgili kurumlar bu tür haksız ceza işlemi yapılan durumlarda vatandaşa yardımcı olmalıdır. Asla vatandaşın huzur ve sükununu bozacak hukuk dışı olaylara izin vermemelidir. Fahri trafik müfettişleri kendilerine emanet edilen görevi vicdana ve belgeye dayalı yapmalıdır" diye konuştu.
BİRAZ VİCDAN!
Gülçin Fedakar Alper isimli vatandaş ise, “Herkes yolda yer cezayı ben Pirireis Mahallesi’nde evimin önünde. Fakat saçmalık şu ki bu mahallede bir tane trafik polisi mi müfettiş mi artık her neyse hiç işi gücü yok gelen geçene balkonda oturduğu yerden ceza yazıyor sanırım. Ayrıca bayan arabası ses sitemi yok nasıl oluyor da bu cezayı yazıyorsun diye sorarlar insana. Burdan umarım görürsünüz memure hanım biz senin gibi oturarak kolay kazanmıyoruz parayı. Helal etmiyorum. Her kimsen gel arabamın başına bak ses sitemi var mı yok mu? diye biraz vicdan” ifadelerini kullandı. Deniz Saruhanoğlu da, “Aynı yerde ben de ceza yedim hem de saygısızca araç kullanmaktan. Nasıl saygısızca araç kullanılıyorsa evet oralarda oturan balkondan ceza yazan bir müfettiş var demek ki saygısızca araç kullanmak numarası eskiyince buna dönmüş” dedi.