Emekliler pahalılıkla baş edemiyor


Emeklilerin zam taleplerine ilişkin konuşan TÜED Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz, Temmuz ayında aldıkları yüzde 8,45’lik artışın çok yetersiz kaldığının altını çizerek, "Eekliler olarak hayat pahalılığıyla artık baş edemiyoruz. TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar emeklilerin yaşam maliyetlerinde yaşanan artışları karşılamakta çok yetersiz kalıyor. Emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine seyyanen zamlar yapılmalıdır" dedi.

 

Tarih : 29 Temmuz 2021 Perşembe 15:20


Hüseyin KIRKGÖZ


Memurlar, memur emeklileri ve kamu işçilerinin beklediği 6.Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlayacak. Memur sendikaları zam taleplerini hükümete ilettiler. Memurların talepleri gündemde tartışılırken Türkiye Emekliler Derneği Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz da emeklilerin taleplerine dair bir açıklama yaptı. Temmuz ayında aldıkları yüzde 8,45’lik artışın çok yetersiz kaldığını belirten Kurnaz, emeklilerin hayat pahalılığıyla artık baş edemediklerini söyledi. TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçek enflasyonu yansıtmadığını ve bu artış sistemine göre emeklilerin hak ettikleri artışları alamadıklarını ifade eden Kurnaz, "TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar emeklilerin yaşam maliyetlerinde yaşanan artışları karşılamakta çok yetersiz kalıyor. Emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine seyyanen zamlar yapılmalıdır” dedi.


"EMEKLİLER MAĞDUR DURUMDA"


“TÜİK’in açıkladığı ile yaşadığımız enflasyon birbirinden çok farklı. TÜİK yıllık yüze 17,53 enflasyon açıklarken yıllık gıda enflasyonu yüzde 35’i geçti. Elektriğe, doğalgaza gelen zam ise yüzde 40’ı buldu. Emeklilerin mutfak ve fatura giderlerindeki yüksek artışların emekli aylıklarına yansıması sağlanmalı, enflasyon sepetinin emeklilerin harcama kalemlerine göre güncellenmesi gerekmektedir. Emeklinin gıdası var, evi yoksa kirası var ve faturaları var. Emeklinin enflasyonunu bunlar oluşturuyor. Bunlara baktığımızda TÜİK’in açıkladığı enflasyonun 2 katı enflasyonu var emeklinin" ifadelerini kullanan Kurnaz, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: "Emeklilerin alım gücünün her geçen gün gerilediği ortadadır ve aylıklarında iyileştirmeler yapılması şarttır. Taban emekli aylıkların yetersiz kalması ve 2000 sonrasında emekli olanların intibakının yapılmaması, emeklilerimizi korumasız bırakmıştır. Bugün en düşük emekli aylığı yapılan zamlara rağmen hala 1.500 TL seviyesinde kalmıştır. Türk-İş, Temmuz ayında açlık sınırını 2 Bin 903 TL olarak açıkladı. Asgari ücret açlık sınırının da altında kaldı. Emeklilerin yüzde 70’inin asgari ücretin altında aylık aldığı düşünüldüğünde durum daha net anlaşılıyor. Bu yüzden en düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır. Temmuz’da yapılan artışa ilave olarak 1000 TL seyyanen zam verilmesi emeklileri bir nebze olsun dengeleyecektir. Tüfe’ye endeksli yüzdeli artışlar aylıkları düşük olan emeklileri mağdur ediyor. 5510 sayılı Kanunun 55.maddesi değiştirilmeli ve emekli aylıklarına seyyanen zamlar ile birlikte refahtan pay verilmelidir." 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA