Necdet TAŞ
Mersin’de yapımı yıllardır süren Çeşmeli-Taşucu Otoyolu projesi kapsamında Çeşmeli-Kızkalesi arasındaki otoyolun Tırtar bağlantı yolu üzerindeki evlerin yıkımı başladı. Mahalle halkının güzergahın değiştirilmesi ya da bağlantı yolunun iptali yönündeki talepleri ise sonuçsuz kaldı. Projeye karşı uzun süredir mücadele veren Tırtar köylüleri, daha önce konuyla ilgili yetkililerle görüşmüş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sorunlarını iletmişti. MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal, bakanla yaptığı görüşmede bölgedeki 121 evin yıkım tehdidi altında olduğunu belirtmiş, ancak bakanın önündeki raporda yalnızca 20 evin yıkılacağı bilgisinin yer aldığını açıklamıştı. Sit alanı ve emlak vergisiyle ilgili belgeleri bakanla paylaşan Uysal, "Bakan raporların düzeltilmesini istedi, evler yıkılmayacak" demişti. Ancak gelinen noktada yıkım süreci başladı ve halk büyük hayal kırıklığı yaşadı.
VATANDAŞLAR SOSYAL MEDYADA İKİYE BÖLÜNDÜ
Tırtar’da yaşanan yıkımlar, büyük bir toplumsal yara ve güven krizi doğurdu. Proje kapsamında yol yapılırken, bölge halkının yaşam alanlarının yok olması ve verilen sözlerin tutulmaması, kamuoyunda tepkilere yol açtı. Evlerin yıkılmasıyla birlikte mahalle halkı sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirdi. Tırtarlılar, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Sosyal medya üzerinden yetkililere sitem eden mahalle sakinleri, verilen sözlerin tutulmamasına ve mağduriyetlerine dikkat çekti. Rahmi Özdemir, "Kısa bir zaman önce iptal oluyor diye söz verenler olmuştu aslı çıkmamış" diyerek yaşanan hayal kırıklığını dile getirdi. Fatoş Sultan Tarım ise, "Çok çabuk unuturlar çadıra geçer otururlar devletimiz başımızdan eksik olmasın bizi düşünüyor bize yol yaptı derler o yollardan araba ile geçilir Arabası bile yok oysa ki" sözleriyle çaresizliklerini ifade etti. Şeyma Topkara, yıkılan evlerinin toplantılarında kendilerine destek sözü verenlerin ortada görünmediğini belirterek sitemlerini dile getirdi. Özlem Çevik ise, "Bir poşet kadar değerimiz yok kimse duymak istemedi. İnşallah bizden beter olurlar Allah belalarını versin inşallah" şeklinde ağır ifadelerle tepkisini gösterdi. Ozan Osman Koç, projenin gerekliliğini sorgulayarak, "Limonlu’da var bağlantı yolu gereksizdi Tırtar’da garibanların yuvasını yıkıyorlar" dedi. Yusuf Küçük ise, "Yazıklar olsun 5 dakika mesafede bağlantı varken boş yere gereksiz şekilde millet evinden barkından oluyor Tırtar diye bir yer kalmıyor köyün yarısı yola gidiyor garibanız sahipsiziz diye olan köylüye oluyor" ifadeleriyle mağduriyetlerini dile getirdi.
"TAPULU OLANA PARA VERİLDİ" TARTIŞMASI
Yıkımlarla ilgili farklı görüşler de sosyal medyada yer aldı. Mehmet Safa isimli bir vatandaş tapu sorunu olanların mağduriyet edebiyatı yapmaması gerektiğini savunurken, tapulu arazisi kamulaştırılanların parasını aldığını belirtti. Ancak aynı zamanda tapusu olmayanların da yeraltı sularının zarar gördüğünü ve emeklerinin karşılığını alamadığını dile getirdi. Hüseyin Hocaoğlu, muhalefet partisi vekillerinin yapamadığını yapacakları yönünde sözler verildiğini ancak garibanların kandırıldığını iddia etti. Hasan Aksay ise projenin boş ormanlık alanlardan geçirilmemesine tepki göstererek, "Bütün vatandaşın düzenini bozdunuz. O kadar insan nereye gidecek ormanları bozmadınız yuvaları yıktınız yazık size" dedi. Evini ve yerini düşük bir bedelle kamulaştırdıklarını söyleyen Hüseyin Aydın ise verilen paranın yeni bir ev almaya yetmediğini belirterek mağduriyetini dile getirdi.