Mersin’de acı tablo


Mersin’de meydana gelen orman yangınlarında felaketin boyutu giderek artıyor. Mersin’in Silifke, Aydıncık ve Bozyazı ilçesinde çıkan orman yangınları devam ederken, rüzgar nedeniyle ekipler yangınlara müdahalede güçlük çekiyor. Aydıncık’taki yangın yerleşim yerlerini tehdit etmeye başlarken, tedbir amacıyla Durağan ve Yenikaş mahallelerinde yangın nedeniyle tedbir amaçlı 52 ev boşaltılırken, 157 kişi güvenli alana götürüldü. Silifke’nin Boğsak beldesinde ise Işıklı Mahallesi’ndeki vatandaşlar tedbir amaçlı evlerinden tahliye edildi. Tahliye edilen vatandaşlar Yeşilovacık’taki okullara yerleştirildi. Hayvanlarını ve evlerini terk etmek zorunda kalan köylü kadınlar, sığındıkları okulda gözyaşı döktü. Yangın nedeniyle Mersin-Antalya yolu da trafiğe kapatıldı.

 

Tarih : 29 Temmuz 2021 Perşembe 15:47

Necdet TAŞ


Türkiye'nin Akdeniz ve Ege Kıyıları cayır cayır yanıyor. Dün Antalya'nnı Manavgat ilçesindeki felaketin ardından akşamüstü Mersin yanmaya başladı. Mersin'in Aydıncık, Bozyazı ve Silifke ilçesine bağlı Boğsak beldesindeki yangınlarda yüzlerce hektar alan yandı.  Türkiye’nin birçok bölgesinde başlayan orman yangınlarından biri de Mersin’in Aydıncık ilçesi Pembecik mevkinde meydana geldi. Aydıncık’ta başlayan orman yangın haberi daha sonra kentin farklı noktalarından gelmeye başladı. Tarsus, Aydıncık, Silifke Boğsak olmak üzere farklı alanlarda nedeni henüz belli olmayan dumanlar yükselmeye başladı. İtfaiye ekipleri ve helikopterler bölgelerde gece boyunca havadan ve karadan müdahale etti. Yangın söndürme çalışmalarına devam ederken sabah saatleri itibari ile rüzgar ile birlikte büyüyen yangın sebebiyle birçok yerleşim yeri boşaltıldı. 


AYDINCIK'TA YANGIN İLÇE MERKEZİNE İNDİ 52 EV BOŞALTILDI


Aydıncık’ta 15 Temmuz’da çıkan ve iki günde söndürülen yangının ardından yine orman yangını çıktı. Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik ve Bozyazı ilçesinin Kötekler mahallelerindeki ormanlık alanlarda, dün öğle saatlerinde, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Mersin Valisi Ali İhsan Su, Aydıncık ilçesinde devam eden orman yangını bölgesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Durağan ve Yenikaş mahallelerinde yangın nedeniyle tedbir amaçlı 52 ev boşaltılırken, 157 kişi güvenli alana götürüldü. Yangında şu ana kadar yaklaşık 20 hektar alanın zarar gördüğü bildirildi. Öte yandan Aydıncık’ın Pembecik Mahallesi’nde 15 Temmuz’da çıkan orman yangını, 3 günde söndürülmüş, bin 500 hektara yakın alan zarar görmüştü. Bozyazı ilçesindeki yangınının ise kontrol altına alındığı bildirildi. Bozyazı’nın Narince ile Kömürler mahallerinin bulunduğu bölgede çıkan orman yangının ise kontrol altına alındığı ve bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Buradaki söndürme çalışmalarına Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya ve vatandaşların da destek verdiği ifade edildi.


SABAH DA BOĞSAK YANDI


Aydıncık ilçesinde çıkan orman yangını devam ederken, Silifke ilçesinde bu sabah başlayan orman yangını da farklı noktalarda büyüyerek etkisini arttırdı. Yeşilovacık Mahallesi'ndeki Boğsak koyunda başlayan orman yangını, bölgenin farklı noktalarında sürüyor. İlçedeki yangın Işıklı Mahallesi'ndeki ormanlık alana da sıçrarken, bölgedeki oteller, moteller, evler ve kamp alanları boşaltıldı. Mersin-Antalya yolu ise trafiğe kapatıldı. Yangına karadan ve havadan müdahaleler sürüyor. Söndürme çalışmalarına vatandaşların yanı sıra jandarma ve polis ekipleri ile çevik kuvvete ait TOMA araçları da destek veriyor. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürerken, rüzgar nedeniyle çalışmaların güçlükle yürütüldüğü ifade edildi. Yangın dolayısıyla evlerinden tahliye edilenler okullara yerleştiriliyor. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın dolayısıyla, Işıklı Mahallesi'ndeki vatandaşlar tedbir amaçlı evlerinden tahliye edildi. Tahliye edilen vatandaşlar Yeşilovacık'taki okullara yerleştirildi. Hayvanlarını ve evlerini terk etmek zorunda kalan köylü kadınlar, sığındıkları okulda gözyaşı döktü. Yangın nedeniyle Mersin-Antalya arasındaki Akdeniz sahil yolu da trafiğe kapatılırken, söndürme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.


NİĞDE BELEDİYESİ TAKVİYE DESTEK GÖNDERDİ


Mersin’de çıkan orman yangının söndürme çalışmalarına destek olmak için Niğde Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından 3 araç gönderildi. Mersin’e doğru yola çıkan Niğde Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri çevre illerden gelen itfaiye ekipleri ile birlikte yangının söndürülmesi için yapılan çalışmalarda görev alacak. Niğde Belediyesi olarak Mersin’de çıkan yangına müdahale etmek için üç araç ve personel desteği gönderdiklerini ve talep gelmesi durumunda personel ve araç sayısını arttıracaklarını söyleyen Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taciroğlu, “İki gündür ülkemizin çeşitli yerlerinde çıkan yangınlar yüreğimizi kasıp kavurdu. Yangının en kısa zamanda, can ve mal kaybı yaşanmadan söndürülmesi için Niğde Belediyesi olarak İtfaiye desteğinde bulunduk. Bölge’de çalışan tüm ekiplere güç ve kuvvet diliyorum, geçmiş olsun” dedi. Niğde İtfaiye Müdürü Bayram Özmen ise, 3 araç ile ekiplerinin yola çıktığını ve diğer çalışanların da nöbetlerinden çağrıldıklarını ve görev başında hazır olduklarını söyledi.


MANAVGAT’TAKİ YANGINDA 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ


İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Antalya’nın Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda çıkan yangında 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 58 vatandaşın tedavilerinin ise devam ettiğini açıkladı. AFAD’dan yapılan açıklamada, Antalya’nın Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde çıkan yangında 3 vatandaşın hayatını kaybettiği, 122 vatandaşın etkilendiği belirtilerek, yangından etkilenen 58 vatandaşın tedavilerinin devam ettiği aktarıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından bölgeye 19 ambulans, 6 UMKE ve 1 mobil komuta aracının sevk edildiği ifade edildi. Antalya AFAD Genel Müdürlüğünden 4 araç ve 14 personelin bölgede görevlendirildiği belirtilen açıklamada, Isparta, Burdur, Konya, Karaman ve Mersin’den Antalya Valiliği ile eşgüdüm halinde 19 arazöz, 5 itfaiye aracı ve 1 su tankerinin bölgeye sevk edildiği kaydedildi. Yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evlerin tahliye edildiği aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera ve araç zarar görmüştür. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden 24 personel, 12 ekip halinde hasar tespit çalışmalarına başlamıştır. Orman Bölge Müdürlüğüne ait bir arazözün devrilmesi sonucunda sürücüsü yaralanmış ve tedavi altına alınmıştır. Tedbir amaçlı toplam bin 300 kişi kapasiteli 2 KYK yurdu ve 4 MEB pansiyonu hazır hale getirilmiştir. Türk Kızılay tarafından bir sahra mutfak kiti ve 5 ikram aracı ile 20 bin 400 kişi/öğün kapasiteli beslenme üniteleri, 25 personel ile bölgeye sevk edilmiştir.” Öte yandan Manavgat'taki yangında vatandaşlar ve ekipler mahallelerde mahsur kalan hayvanları kurtarmak için seferber oldu. 


YANGINLAR SÜRÜYOR


Mersin'deki yangınlarla ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Mersin Aydıncık ilçesinde bir yangın devam ediyor. Mersin'de yeni aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde de bir yangın devam ediyor. Silifke'de devam eden yangının yüksek gerilim hattından dolayı olduğu düşünülmekte. Yangınları kontrol altına almak için 3 uçak, 29 helikopter, 458 arazöz ve 1832 personel bu alanda görev yapmakta. Maalesef bir kaybımız var" dedi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA