Hüseyin KIRKGÖZ
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Tarsus’a geldi. Başkan Karaca beraberinde TGF Basın Vakfı Başkan Yardımcısı Oğuzhan Bayrak ve TGF Genel Başkan Yardımcısı Levent Altun ile birlikte bölge ziyaretleri yaptı. Çukurova ziyaretleri kapsamında Pazar günü Adana Çukurova Gazeteciler Cemiyeti kongresine katılacak olan Karaca, ilk ziyaretini Tarsus’ta MEDYAD’a yaptı. Medyad’da başkan Okan Çalışkan,yönetim kurulu üyeleri ve diğer gazeteci üyeler karşılamada hazır bulundu. Karaca, bazı yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Tarsus’ta MEDYAD’a konuk oldu. MEDYAD’da kendisini başkan Okan Çalışkan ve bazı gazeteci arkadaşları karşıladı. Karaca ve beraberindekiler, Tarsus’un çok büyük bir ilçe olduğunu belirterek il hakkının verilmesini talep etti.
TARSUS İL OLACAK İLK 3 İLÇE İÇİNDE
TGF Başkanı Yılmaz Karaca, Türkiye’de yeni iller yapılması gerektiğini, bunun için birçok ilçede şartların oluştuğunun altını çizerek “Tarsus 40 ilden büyük bir ilçe. Nüfusu, yerleşimi ve potansiyeli ile il olacak ilk üç ilçe arasında Tarsus’u sayabilirim. İş siyasetçilere kalıyor. Temennim, ilçe demeye dilimizin varmadığı Tarsus il statüsüne alınır ve hakkını da böylece almış olur.” diye konuştu. Ziyaret sonrası MEDYAD Başkanı Okan Çalışkan, TGF Başkanı Karaca ve Oğuzhan Bayrak ile Levent Altun’a Tarsus’u simgeleyen hediyeler verdi. Karaca, Mersin ve Adana’da, sonra da Ceyhan’da bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunarak bölgemizdeki gezilerini sürdürdü.
İNTERNET YASASI
Yeni çıkan İnternet yasası konusunda görüşlerini açıklayan Başkan Karaca, “Gazete sahipleri arkadaşlarımızın çoğu kendi sorununa sahip çıkmıyor. Basın ilan kurumuna temsilci seçilirken mesleğin sorunlarını bilen kişileri seçmemiz lazım. Biz meslektaşlarımızın sorunlarının çözümünden yanayız. Mecliste kabul edilen Basın Yasasının Basın İlan Kurumu tarafından hazırlanan taslak yönetmeliğini değerlendirdik. Hem kadro sayıları hem de bekleme süreleri Anadolu basını için çok yüksek mutlaka aşağı çekilmeli. Birçok internet sitesi sahibi bu yasanın, yönetmeliğin çıkmasından itibaren çok güç durumda kalacak. İllerde kadro 4, ilçelerde 2 gibi olmalı. Hatta nüfusu 10 bin civarında olan ilçelerde kadro 1 kişi olabilir. Mesleğin içinden gelen Yazı işleri müdürüyle 1 kadro yeterli olabilir. Biz basında naylon kadrolaşmaya da karşıyız. İnternet Sitelerine 24 ay gibi bekleme süresi ile yeni kurumların resmi ilana girmesi de çok zor. 24 ay boyunca hiçbir ilan hiçbir destek almadan yayın hayatını sürdürmesi son derece zor. Anadolu’da bazı gazetelere zulmedilmesine de karşıyız. Basın İlan Kurumu (BİK) zaten her gün yapılan işlemleri, faturaları internet vasıtasıyla görüyor. Bir de sık sık yapılan denetimlere gerek yok. Biz yine de BİK ile iyi geçinmek durumundayız. Kavgadan yana değil, Basın emekçilerinin sorunlarının çözümünden ve şartların iyileştirilmesinden yanayız” dedi.