Haber Merkezi
Tarihi İpek Yolu'nun ana arterleri olan Asya, Kafkaslar ve Orta Doğu’da iş birliğini ve ticareti teşvik etmeyi amaçlayan CNR Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı; tedarik zincirinin tüm paydaşlarını buluşturdu. CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Türkiye Nakliyeciler Derneği Başkanı Hakkı Başman, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Şerafettin Aras, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve sektör temsilcilerinin katıldığı fuarda sektöre ilişkin rakamsal veriler paylaşılıp değerlendirmeler yapıldı. 100’ün üzerinde firmanın katıldığı fuar 3 holde 12 bin metrekare alanda düzenlendi. Kara, hava, deniz, demiryolu ve kombine taşımacılığın yanı sıra liman işletmeciliği, antrepo ve depo hizmetleri, hızlı kargo, paket taşımacılığı ve gümrük müşavirliği firmalarını aynı çatı altında toplayan Fuar, Türk lojistik sektörünün önde gelen temsilcilerine ev sahipliği yaptı.
ÇAKIR: “MERSİN, LOJİSTİKTE NADİR İMKANLARA SAHİP BİR KENT”
Fuarın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, tarihi çok eski medeniyetlere dayanan Mersin’in modern anlamda gelişimi demiryolu ve iskelesiyle yakaladığını hatırlattı. “Yani Mersin, hem doğal hem de tarihi anlamda bir lojistik kentidir” diyen Çakır, Cumhuriyet öncesi başlayıp son 100 yılda hızlanan atılımlarla Türkiye’nin en büyük ikinci limanına, ilk serbest bölgesine, Türkiye’nin en büyük ikinci kara taşıma filosuna, İstanbul’dan sonra en büyük dış ticaret gücüne sahip bir kent ortaya çıktığını söyledi. Mersin’i depoculuktan kara taşımasına deniz yolundan demir yoluna yeni açılacak havalimanın da eklenmesiyle dört taşıma moduna sahip nadir bir lojistik kent olarak tanımlayan Çakır, 20 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmiyle değerli bir ekonomi kentinin ortaya çıktığını vurguladı. Mersin’de bugün tarım, sanayi, dış ticaret gibi gelişim gösteren her sektörün arkasında kentin lojistik gücü bulunduğuna işaret eden Çakır, şunları söyledi: “Dünyanın değişen ve gelişen lojistik rotalarında, yine Mersin var. ‘Orta koridor’ denen Avrupa’nın en batısı ile Çin arasında, yine Mersin var. Tarihi İpek Yolu'nun ana arterinde, yine Mersin var. Mersin’in olmadığı bir tedarik zinciri, küresel anlamda eksik bir rotadır. Artık gecikmelere tahammülü olmayan Mersin Lojistik Merkezi Projesi ve Mersin Ana Konteyner Limanı yatırımı işte bunun için hayatidir ve geciktirilmemelidir.”
“FIRSATLARIN TELAFİSİ YOKTUR”
Fırsatların telafisinin olmayacağına dikkat çeken Başkan Çakır, Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine kısa sürede ulaşmak istiyorsa bu rakamın yaratacağı taşıma yükünü nasıl etkin, hızlı ve az maliyetle taşıyacağını da düşünmek gerektiğini söyledi. Lojistik olmadan rekabetçi olunamayacağını vurgulayan Çakır, “Bu vesileyle, Mersin’in bu beklentisini tekrar dile getirmek istiyorum. Pandemi sonrası tekrar eski, coşkulu fuar günlerine döndüğümüzü hissettiğimiz bu fuarın önce sektöre, sonra kentimiz ve ülkemiz ekonomisine hayırlar getirmesini diliyorum” dedi. Hep birlikte kurdelenin kesilmesiyle gerçekleştirilen açılış töreni sonrasında Protokol Üyeleri fuara katılan firmaların stantlarını ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı.