İklim değişikliği Yörükleri vurdu


İklim değişikliğinin tarım ve hayvancılığa büyük darbeler vurduğunun altını çizen MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Çukurova’da Yörüklerimiz var. İklim değişikliği Yörüklerimizin fakirleşmesine hayvanlarımızın telefine neden oluyor. Ürün deseni çalışmamız lazım. Geçimi tarımla yapıyoruz. Narenciye üretimimiz azalmadan uyum sağlamalıyız” dedi.

 

Tarih : 10 Temmuz 2024 Çarşamba 12:35

Neşet TORUN

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır TRT Çukurova Radyosu’nda ‘Bölge Gündemi’ Programında Seda Uslu Sarıoğlu’nun Mersin iş dünyası ve iklim değişikliğine uyumuna yönelik sorularını yanıtladı. Program Mersin’de yapılan iklim değişikliğine uyum çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Çakır, “Dünyamız sayısız sorunlarla uğraşıyor. Bazı sorunlar bir grup insanı veya sınırlı bir bölgeyi ilgilendirirken, iklim değişikliği konusu etki alanının tüm dünyayı ve tüm insanlığı kapsadığı için var olma meselemiz haline geldi. Son yılların en önemli sorunu olarak görüyoruz. Dünya var olduğundan bu yana var olan bir olgu. Ancak günümüzde insan etkisi ile aşırı derece hızlandığı ve olumsuz etkililerinin arttığı bir gerçek. İklim değişikliğini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“AZALTIM VE UYUM ÇOK ÖNEMLİ”

Bu süreci azaltmak ve uyum sağlayarak için MTSO olarak, birçok projeyi paralel yürüttüklerini kaydeden Çakır, “MTSO olarak neler yapıyoruz? ODTÜ Deniz Bilimleri ile denizlerimizin temizliğini amaçlayan ve deniz ekonomisinin sağlıklı şekilde gelişmesini sağlayan çalışmalar içerisindeyiz. Bu noktada deniz kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefleyen ‘Akdeniz HUB’ yani bir merkez kurma çalışmasının içerisindeyiz. İkinci en önemli proje, İklim Değişikliği Adaptasyon Merkezi’ni kuruyoruz. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Agropark işbirliğinde. Bu adaptasyon merkezi bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapacak. Orta ve uzun dönemde üretim deseni hazırlayacak. Tarımsal yönden iklimden oluşan haşerelere karşı nasıl üretim yapacağımızın yöntemlerini hazırlayacak. Bir de, ‘İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Hareket Geç’ projemiz var. Mersin Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Akdeniz Kentleri Birliği MedCities ile beraber yaptığımız bir çalışma. Bu program kapsamında geçtiğimiz hafta Mersin’de ‘İklim Mersin’ toplantısı yapıldı. Uygulama yeri Mersin ve Barselona olan projenin 18 ayda tamamlanması planlanıyor. Mersin’de yerel aktörlerin iklim değişikliğinde azatlım ve uyuma yönelik kapasitelerinin arttırılması hedefleniyor.  Burada iki kilit ve önemli kelime var: Azaltım ve uyum. Küresel iklim değişikliği yeni bir serüven değil. Değişime uyum sağlayanlar yaşıyor. Bundan dolayı ilk amaç, bu süreci yavaşlatacak önlemleri almak. İkinci aşamaysa bu sürece uyum sağlamak. Bir kentin ve ülkenin yapacağı şey değil. Dünya olarak hareket etmeliyiz. Güçlü olan değil, değişimlere hızlı uyum sağlayanlar, adapte olanlar kazanacak.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YÖRÜKLERİ VURDU”

İklim değişikliğinin tarım ve hayvancılığa büyük darbeler vurduğunun altını çizen Çakır, “Çukurova’da Yörüklerimiz var. İklim değişikliği Yörüklerimizin fakirleşmesine hayvanlarımızın telefine neden oluyor. Ürün deseni çalışmamız lazım. Geçimi tarımla yapıyoruz. Narenciye üretimimiz azalmadan uyum sağlamalıyız.  İklim değişikliğine uyum sürecinde ayrıca yeşil dönüşüm var. AB karbon vergisini koymaya başlayacak. Bunu keyfi ya da para kazanma çabasıyla değil kendi sağlığımız için yapmalıyız. Yurtdışı ihracatımız olmadığında zaten KOBİ’lerimizin çoğunu kaybediyoruz. Şimdiden firmalarımıza karbon ayak izleriyle ilgili sorular sormak gerekiyor. Artık AB ile çalışan sanayicilerimiz bununla karşılaşacak. Önümüzdeki dönem, yeşil ve dijital dönüşümlerin, enerji verimliliğinin, iklim değişikliğine uyum çalışmalarının dönemi olacaktır. İklim değişikliği uyum sürecinde MTSO olarak her yatırıma tamam demiyoruz. Çevreye,  iklim değişikliğine uyumlu olmayan yatırımlara itirazımız var. Doğal kaynaklarımız sınırlı. Başka Mersin yok, başka dünya da yok” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA