Mecliste gündem Mersin Limanı!


Yıllardır Mersin’e yapılacağı duyurulan Ana Konteyner Limanı’nın Adana’nın Yumurtalık ilçesine kaydırılmasına Mersin milletvekillerinin tepkisi sürüyor. Konuyla ilgili mecliste konuşan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Tüm Mersin kamuoyu AKP’li yetkililerden bir açıklama bekliyor” ifadelerini kullanırken, CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer ise, “Mersini birbirine karıştırdılar şu an, bütün Mersin şiddetle ayakta ve bu kararı şiddetle reddediyor” dedi. DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de projenin Adana’ya kaydırılması nedeniyle Mersin iş dünyasının diken üstünde olduğunun altını çizerken, İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz ise, kararın Mersin’de büyük bir hayal kırıklığı yarattığına dikkat çekti. konuyla ilgili konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı ise projede iptalin söz konusu olmadığını iddia ederek, projeyle ilgili fizibilite çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

 

Tarih : 18 Temmuz 2024 Perşembe 17:14

Necdet TAŞ

Yıllardır Mersin'e yapılacağı duyurulan Ana Konteyner Limanı'nın Adana’nın Yumurtalık ilçesine kaydırılmasına tepkiler dinmiyor. Konuyu meclis gündemine getiren CHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi Mersin Milletvekilleri iktidara sert sözlerle yüklenirken, konuyla ilgili konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı ise projede iptalin söz konusu olmadığını iddia ederek, projeyle ilgili fizibilite çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

KIŞ; “MERSİNLİLER AÇIKLAMA BEKLİYOR

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “AKP Sözcüsü Ömer Çelik Adana ana konteyner limanı tahsisinin onaylandığını açıkladı. Tüm Mersin kamuoyu AKP'li yetkililerden bir açıklama bekliyor. Mersin’e yapılması planlanan, Cumhurbaşkanlığı yatırım programlarında yer alan, imar planlarına işlenen, projelendirmesi, ön fizibilitesi ve ÇED çalışmaları tamamlanan Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi iptal mi edilmiştir? Mersin’e gelen AKP'li bakanlar Ana Konteyner Limanı’nın kentimize yapılacağı sözünü vermişlerdi. Bir ay önce Ulaştırma Komisyonunda Başkan Karaismailoğlu “Ana Konteyner Limanı Mersin’e yapılacak. Mersin dışında bir planlama yok.” dedi; işte tutanaklar. Yıllardır Mersinlilerin beklediği bu proje hakkında yetkilileri açıklama yapmaya davet ediyorum. Ben Mersin Milletvekili olarak Mersinlilerle beraber kentimizin hakkı olan projeyi Mersin’e kazandırmak için mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz” şeklinde konuştu.

DİNÇER, “ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ”

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de, “Mersine yapılan bütün yatırımlar bugüne kadar sonuçlanmadı, bütün yatırımları yarım kaldı. Ve son olarak da Mersin Türkiye'ye bu kadar kucak açarken, kaç yıldır ana konteyner limanının Mersin’e yapılacağı ifade edilmesine rağmen, özellikle dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından Mersin’de kürsüde ilan edilmesine rağmen, bütçe görüşmelerinde Ulaştırma Bakanının Mersin’e yapılacağını söylemesine rağmen, dün bir açıklama yapıyor AKP Sözcüsü Sayın Ömer Çelik “Ana konteyner limanı Adana'ya hayırlı olsun.” diyor. Mersini birbirine karıştırdılar şu an, bütün Mersin şiddetle ayakta ve bu kararı şiddetle reddediyor. Şimdi, bir konteyner limanı yapılacakken o kentin altyapısına bakılır, limanına bakılır, gümrüğüne bakılır, otel kapasitesine bakılır, restorantına bakılır; her yönüyle incelenir, yatırım yapılır. Ama maalesef, bunların hiçbiri dikkate alınmadan, tamamen siyasi bir kararla Adana'ya kaydırıldığı ifade edilmektedir. Bunu Mersin olarak şiddetle reddediyoruz” dedi.

 KOCAMAZ; “MERSİN’DE BÜYÜK BİR İNFİALE VE HAYAL KIRIKLIĞINA YOL AÇMIŞTIR”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz da,  AK Parti, 2018 seçim beyannamesinde Mersin’e konteyner limanı sözü vermiş, ardından açıklanan Onuncu Kalkınma Planı’nda da konteyner limanının Mersin’e yapılacağını net bir şekilde ifade etmişti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in dün yaptığı açıklamalardan anlıyoruz ki Mersin Konteyner Limanı Projesi, Adana'ya kaydırılmış. Bu durum, Mersin’de büyük bir infiale ve hayal kırıklığına yol açmıştır. Oysa benim Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde 1/100.000’lik çevre düzeni planında da yer alan konteyner limanı Bakanlıkça onaylanmıştı. Şimdi ne değişmiştir de konteyner limanı Adana'ya kaydırılmaktadır? Dünkü bu açıklamayla Mersin’in hakkı açıkça gasp edilmekte, komşu iki il arasına resmen nifak sokulmaktadır. Böyle bir oldubittiye kesinlikle izin vermeyeceğiz. Hükûmete buradan soruyorum: Daha önce Mersin’de yapılması planlanan konteyner limanının Adana'ya kaydırılmasının sebebi nedir?” diye sordu.

DEVA PARTİLİ EKMEN; “MERSİN İŞ VE STK DÜNYASI DİKEN ÜSTÜNDEDİR”

Konuyla ilgili son olarak konuşan DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de, “Sayın Başkan, dün, önce Çevre Bakanı Sayın Murat Kurum, sonra Sayın Ömer Çelik’in açıklamaları nedeniyle Mersin iş ve STK dünyası diken üstündedir. Bu büyük hassasiyetin nedeni 2004 yılında fizibilitesi yapılan, 2006 yılında yatırım programına giren, 2009 yılında ÇED raporu yayınlanan, 10 ve 11'inci Kalkınma Planları’nda yer verilen ve Bakanlığın 2024 yatırım programında anılan Mersin Ana Konteyner Limanı’nın iptali ihtimalidir. Yapılan açıklamada “Adana Ana Konteyner Limanı’nın tahsisi sağlandı.” denilmiş ve yetkililere teşekkür edilmiştir. 100 kilometre arayla 12 milyon TEU kapasitede 2 ayrı ana konteyner limanının yapılamayacağı açıktır. Bakanlık yetkililerinden talebimiz, bir an önce Mersin Ana Konteyner Limanı’nın süresi dolan ÇED raporunu yenileyerek işlemlerinin hızlandırıldığını kamuoyuna açıklamaları ve bu yöndeki kaygıların giderilmesidir” ifadelerini kullandı.

KIRATLI; “FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Muhalefet parti Mersin Milletvekillerinin konuyla ilgili serzenişine yanıt veren AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı ise, “Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; sosyal medyalarda “Mersin Lojistik Limanı iptal oldu.” şeklinde söylemler dile getirilmektedir. Açıkça ifade etmeliyim ki, Mersin Lojistik Limanı Projemiz iptal olmamış, çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda ülkemizi bölgesinin lojistik üs hâline getirecek çalışmalar sadece Mersin’de değil, tüm ülkemizde tüm hızıyla devam etmektedir. Bu kapsamda Lojistik Performans Endeksinde ülkemizi ilk 10’a sokacak deniz yolu taşımacılığı ve onun en önemli bileşeni olan limanların altyapılarının tamamlanma çalışmaları hızla devam etmektedir. Mersin Lojistik Limanı’yla ilgili olarak ilk etap projeli çalışmalarımız Bakanlığımız uzmanlarınca tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda liman kapasitesinin 10 milyon TEU olması planlanmaktadır. İlk etüt çalışmaları tamamlanan limanın ikinci aşamasına geçilmiş olup bu aşama için hizmet alımı amacıyla etüt proje ihalesi gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda genel vaziyet planı kesitler, yaklaşık maliyet hazırlanması, fizibilite raporu hazırlanması işleriyle ilgili süreçler devam etmektedir” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA