Akdeniz kıyısı yeni üretim üssü oluyor


Suriye’deki gelişmeleri değerlendirip gelecek perspektifi çizen Çağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Koç, “Ekonomik değerler konusunda Akdeniz kıyısında yeni bir üretim üssü gündeme geliyor, Enerjisi, kısmi hammaddesi, ucuz işgücü ve ticaret yolları üzerindeki coğrafi konumuyla Suriye yeni bir ekonomik etkileşim alanı haline geliyor” dedi.

 

Tarih : 13 Ocak 2025 Pazartesi 16:02

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 36 No’lu Yurtdışı Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi, ‘Suriye’deki Gelişmeler ve Türkiye’nin Güvenliği’ konulu sektör toplantısı düzenledi. Komite Üyesi Canan Sunay moderatörlüğünde gerçekleşip Çağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Koç’un konuşmacı olduğu toplantıda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da sektör temsilcilerini yalnız bırakmadı. Toplantının açılışında konuşan Başkan Çakır, Suriye’nin gündemdeki önemli konular arasında yer aldığını hatırlatarak, yapılacak değerlendirmelerin Mersin için önemine değindi. Türkiye ve Mersin’in önümüzdeki süreçte bölgede söz sahibi olmasının önemini vurgulayan Çakır, Mersin, Adana ve Antakya’nın birlikte hareket edip yeniden yapılanmada ön saflarda yer alması gerektiğini söyledi. Suriye’de güvenli ticaret için nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktarmak adına böylesi bir toplantı düzenlediklerini kaydeden 36 No’lu Komite Üyesi Canan Sunay ise açılış konuşmasında şunları söyledi: “Geçmişte Irak’ta yaptığımız hataları Suriye’de yapmamak adına böyle bir bilgilendirme toplantısı düzenlemek istedik. Suriye’deki Ticaret Odaları ile Odamızı kardeş oda protokollerine hazırlayacak altyapıyı hazırlamak da komitemizin görevi olacak. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum.”

‘SURİYE’DE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR’

Toplantıda ekonomik ve siyasi açıdan dünyadaki değişim ve dönüşümü özetleyen Prof. Dr. Murat Koç, yeni dünya düzeninde küresel yapıyı etkileyen güç değişimleri olduğunu söyledi. Suriye’nin de bu dönüşümde önemli bir rotada yer aldığına değinen Koç, 3 önemli ticaret koridorunun geçiş noktasında yer alacağını bu durumun da ülkenin önemini artıracağını ifade etti. Suriye’nin yanı sıra Güneydoğu Asya ve Afrika ülkelerini de geleceğin önemli pazarları arasında gösteren Koç, “Dünya nüfusunun 3’te birinin toplanacağı alanlar buralar olacak. Buralarla ticaret yapılması için alan oluşturulmalı” dedi. Irak, Libya, Mısır’da yapılan hataların Suriye’de yapılmaması gerektiğini de kaydeden Koç, “Aksi halde 50 sene bu pazara girmek mümkün olmaz” değerlendirmesini yaptı. Suriye’de yeni bir dönem başladığını dile getiren Koç, “Şam’da, Humus’ta ticaret net şekilde sürecek. Muhtemel bir Federal Suriye ile karşı karşıya kalacağız. Halep Üniversitesi halen çalışıyor. Birçok bilimsel araştırmacı bölgeye gitmeye başladı. Bilimsel anlamda da eksikliği giderilecek bir coğrafya etkileşimi söz konusu” dedi. Bu süreçte güç boşluklarının ortasında yer alan Türkiye’nin ilişkilerini yeniden tanımlaması gerektiğini dile getiren Koç, “Türkiye; Irak konusunu çözmek, buradaki siyasetini dengeli bir çizgiye oturtmak zorunda. Ermenistan’ın mutlaka ticaret rotasında kullanılması gerekiyor. Karabağ’da çözümün bir parçası olmalıyız. Gürcistan’daki gelişmeleri iyi takip etmeliyiz” gibi öneriler sıraladı. Bölgede yeni bir oldubittiye kapı açılabileceğine dikkat çeken Koç, “Bu nedenle tarım, sanayi, teknoloji politikasını Türkiye geliştirmeli. Bundan sonra chip teknolojisi dahil olmak üzere geliştireceğimiz yeni teknolojiler gelecek ilişkileri tanımlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!








 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA