Necdet TAŞ
Mersin'in coğrafi işaretli ürünlerinin konu alındığı karma resim sergisi, İçel Sanat Kulübü'nde düzenlenen bir törenle sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Açılış törenine Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah Selçuk Şahutoğlu, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar ve çok sayıda davetli katıldı. Sergide, Mersin'in coğrafi işaretli ürünleri olan narenciye, cezerye, fındık lahmacun, tantuni, humus, muz, sıkma, hamur işleri, şalgam gibi ürünlerin resimleri yer alıyor.
KERVAN; “SANAT EVRENSELDİR”
Serginin açılış konuşmasını yapan Sergini Küratörü Güldem Kervan, “Sanat evrenseldir ve farklı kültürlerde, farklı etkileşimlerde topluma doğrudan yansıma özelliği olan bir kavramdır. Bu kavram düşünce durumunun ötesine geçip bir sanat nesnesine dönüştüğünde, bizler aynı anda sanatın birleştirici gücünü gözlemleyebiliriz. Şu an bizler bir amaç uğruna burada toplanıp bir araya gelmişsek, bu sanatın birleştirici gücü sayesindedir. Sergimizde Mersin ve yöresine ait coğrafi işaretler ürünlerinin her biri birer sanat nesnesine dönüştü” dedi.
ALKAR; “SANAT BÜYÜK BİR EMEKTİR”
İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar ise, “Elbette yine çok heyecanlıyız, yine çok mutluyuz, keyifliyiz. Çünkü sizler bizimle birliktesiniz. Ve çok değerli ressamlarımız, biraz önce kuratörümüz ve yönetim kurulu üyemiz Gülden Kervan'ın da söylediği gibi, gerçekten 3 aydır Yoğun bir emekle bu talebimizi içerisi sanat kulübünün gerçekten önem verdiği ve bizlerin önem verdiği bir konu üzerinde çalışarak bir karma sergi oluşturduk. İnanın sabaha kadar çalışan sanatçılarımız var şu anda aramızda. Neden bunu söylüyoruz? Çünkü emek çok önemli bir emektir. Ressamın Mersin’in coğrafi işaretli ürünlerini tuale yansıtması, düşünmesi, hayallerini tuvale yansıtarak bizlere mesajlar vermesi çok önemli bir emektir. Dolayısıyla biz 24 coğrafi işaret almış ürünümüzü, elbette hepsini yetiştiremedik ama burada hem tantuni, hem kerebiç, hem Tarsus lahmacununu göreceksiniz. Tabi bunlar sembolik ama istiyoruz ki sanatta da bunların iz düşümü olsun. Ve bizler geleceğe evlatlarımıza çok daha güzel bir Mersin bırakalım. Bütün çabamız budur” dedi.
ŞAHUTOĞLU; “KİŞNİŞ ÜZÜMÜNÜN DE TESCİL ETTİRDİK”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah Selçuk Şahutoğlu, “Son zamanlarda aslında tüketicilerin farkındalığının artmasıyla beraber ürünlerin etiketlerine, içindeki kısma hatta menşee kısmına kadar incelemeye, onları irdelemeye başladık. Tabi yöresel ürünler aslında çok kıymetli ve bu yöresel ürünler o bölgelerin, o şehirlere özgü ve onların kültürünü yansıtan ürünler. Bunların korunması amacıyla da devletler, hükümetler, idareler Bunların korunmasına yönelik bazı çalışmalar yapacağız. Bu çalışmaların da aslında en önemli kısmı da coğrafi işaretli ürünler olmasıdır. Mersin gibi coğrafyası geniş, aynı zamanda hem iklimin müsaade ettiği, tarihsel ürünlerin yetişebildiği, Sıfır rakımdan T3000 rakıma kadar tarımın yapılabildiği, birçok üründe, hatta az önce Fatih Bey de bahsetti, 9 üründe il birinciliğinin olduğu, 20 üründe ise üretimde ilk 5'te olduğu bir tarım. Bu değerlerin de korunması ve bölgelerin niş ürünlerinin coğrafi işaretle buluşması aslında elde edilen değerlerin ve o ürünlerin değerinin öneminin ortaya çıkması açısından coğrafi işaretleri son derece önemsiyor ve bu menvalde de belediyemiz olarak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Biz de 24 tane Mersin’imizde Almış olduğumuz coğrafi işaretlerinin yanında da Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da geçen yılının Ocak ayında biz de günlerin kişniş üzümünün coğrafi işaretini almıştık” ifadelerini kullandı.
ÖZDEMİR; “BİR ŞEHRİN KİMLİĞİ, SANATIYLA ŞEKİLLENİR”
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ise, “İçel Sanat Kulübü tarafından düzenlenen "Mersin Coğrafi İşaretli Ürünleri Karma Sergisi’nin açılışında sizlerle olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu özel serginin en büyük anlamı, Mersin’imizin çok değerli kültürel miraslarından olan ürünlerimizi sanat ile buluşturmasıdır. Bir şehrin kimliği, sanatıyla şekillenir. Coğrafi işaretli ürünlerimiz de bu şekillenmeye katkı sağlayan unsurlardandır. 17’nci yüzyıldan itibaren, bu tür yerel ürünler sanatın içinde, özellikle natürmort resimlerde, sıkça kendine yer bulmuştur. 18’inci yüzyılın ikinci yarısından itibaren ise Osmanlı İmparatorluğu’na geçerek zamanla yaygınlaşmaya başlamıştır. Van Gogh, Cezanne, Picasso, Gauguin, Salvador Dali, Velazquez, Renoir gibi birçok ünlü sanatçının, ülkemizin üretiminin yarısını gerçekleştiği limona ilişkin tabloları bulunmaktadır. Bugün burada olmaktan büyük bir mutluluk duyarken, beni üzen bir noktaya da değinmek istiyorum. Mersin ekonomisi büyük ölçüde tarım ve gıda sektörüne dayanmakta olup, sektörümüz Mersin’in ekonomik gelişiminde başrol oynamaktadır” şeklinde konuştu.
“MERSİN, 12 TARIMSAL ÜRÜNÜN ÜRETİMİNDE BİRİNCİ”
Mersin’in, 12 tarımsal ürünün üretiminde Türkiye’de birinci, 12 üründe ise ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Özdemir, “Ülkemizde 1500’ü aşkın ürün coğrafi işaret tescili almışken, Mersin’imiz bu zenginliğe sadece 24 ürünle katkı sunabilmektedir. Mersin’in merkez ilçeleri için bu sayı 4’tür. Daha da önemlisi, bu ürünlerin uluslararası düzeyde tanıtımı için AB tescili büyük bir fırsattır. AB tescili almış ürün sayısı 3500’den fazla iken, bu sayı ülkemiz için 30’dur. Mersin’den ise “Silifke Yoğurdu”, AB tarafından uygun görülerek geçtiğimiz ocak ayında tescil alan tek üründür. Bu tablo, Mersin’in eşsiz lezzetlerini, el emeğini ve doğasından gelen değerlerini daha geniş kitlelere tanıtmanın gerekliliğini göstermektedir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu serginin, bu hedefe katkı sunacağını düşünüyorum. Sanat, bir toplumun kimliğini ve değerlerini anlatmanın en güçlü araçlarından biridir. Sergimizde, 34 kıymetli sanatçımız eserleriyle, coğrafi işaretli ürünlerimizi kültürel mirasımızın bir parçası olarak yorumluyorlar. Sergilenen her tablo, kentimizin coğrafi işaretli ürünlerini, sanatçılarımızın özgün tarzı ve hayal gücüyle harmanlayarak etkileyici bir şekilde yansıtmaktadır. Her bir eser, Mersin’in doğasını, tarihini, mutfağını ve bu değerleri şekillendiren emeği yansıtıyor. Sergimiz, geçmişten miras aldığımız bu değerleri gelecek nesillere aktarmanın ne denli önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Emeği geçen tüm sanatçılarımıza, İçel Sanat Kulübü’ne ve katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Sergimizin, Mersin’in coğrafi işaretli ürünlerin önemi konusunda farkındalık yaratmasını, bu değerlerin korunmasına ve yaygınlaşmasına katkı sağlamasını diliyorum” diye konuştu.
21 ŞUBAT’A KADAR AÇIK
Sergiyi gezen davetliler, resimlerdeki detaylara ve renklerin canlılığına hayran kaldı. Mersin'in yöresel ürünlerinin bu şekilde tanıtılmasının önemine dikkat çeken davetliler, sergide emeği geçen sanatçıları tebrik etti. Sergi, 21 Şubat tarihine kadar İçel Sanat Kulübü'nde ziyaret edilebilir. Sanatseverler, bu sergide Mersin'in coğrafi işaretli ürünlerini farklı bir bakış açısıyla görme fırsatı bulacaklar.
MERSİN’İN COĞRAFİ İŞARETLİ 24 ÜRÜNÜ BULUNUYOR
İşte o ürünler; Mersin Coğrafi işaretli ürünleri; Anamur Batırığı, Anamur Muzu, Bozyazı, Lamas Limonu, Erdemli Muzu, Gezende Eriği, Gülnar Kuş Üzümü, Cezerye, Kan Portakalı, Kerebiç, Tantuni, Mut Kayısısı, Mut Zeytinyağı, Silifke Yoğurdu, Silifke Çileği, Tarsus Beyazı Üzüm (Topacık), Tarsus, Tarsus Fındık Lahmacunu, Tarsus Humusu, Tarsus Kebabı, Tarsus Sarıulak Zeytini, Tarsus Sarıulak Zeytinyağı, Tarsus Yayla Bandırması, Tarsus Şalgamı…