Haber Merkezi
Arama kurtarma operasyonlarında kullanılan ekipmanların da sergilendiği etkinlikte ziyaretçilere ayrıca ilkyardım ve başta AKUT Güvendeyim uygulaması olmak üzere afetlere karşı geliştirilen dijital uygulamalar hakkında ziyaretçilere kısa bilgilendirmeler yapıldı.
“MERSİN’DE 50 BİN İNSANIMIZI DEPREMLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİK”
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) olarak Türkiye’de yaşanan son Elazığ, Manisa depremleri ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini etkileyen İran depreminin ardından sosyal ve eğitim çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ifade eden AKUT Mersin Ekip Lideri Doğan Göktekin, “İnsanlara deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşamanın gerçekleri ve bu yaşanabilecek bir deprem sırasında ve sonrasında nasıl ayakta kalmaları gerektiğine ilişkin bilgiler veriyoruz. Çünkü afet sırasında ve sonrasında en fazla ihtiyaç duyduğumuz etken hızlı kriz ve risk yönetimi yapabilen insanlardır. Bu kapsamda AKUT’un Mersin ekibinin kuruluşundan bugüne kadar düzenlediğimiz sosyal eğitim etkinlikleriyle Mersin’de yaklaşık 50 bin insanımızı depremler konusunda bilgilendirdik. Özellikle okul çağındaki öğrencilerin eğitimine büyük önem veriyoruz. Düzenlediğimiz eğitim seminerleri ile hayatının başlangıcında olan çocuklarımızı ileriki yaşlarında maruz kalabilecekleri afetlere karşı hazırlanmalarını sağlıyoruz” diye konuştu.
“AFET BİLİNCİ OLAN BİR YURTTAŞ ÖNCE KENDİSİNİ SONRA ÇEVRESİNDEKİLERİ KURTARIR”
Afet öncesinde yapılacak 1 birimlik bir yatırımın afet sonrasında yapılan 26 birimlik masrafa eşit olduğuna dikkat çeken Göktekin, yaşanabilecek bir deprem öncesinde alınacak tedbirlerin deprem sırasında ve sonrasında yaşanabilecek can kayıplarını ve maddi kayıpları azaltacağını vurguladı. Afetlere hazırlıkta en önemli etkenin ise afet bilinci yüksek yurttaşlar olduğunu belirten Göktekin, “Herhangi bir afet anında bilinçli bir vatandaşın ilk önce kendine sonra birlikte yaşadığı ailesine sonra komşularına faydası olacaktır. Bilinçli insanlar binaları deprem esnasında yıkılmasa bile doğalgaz, elektrik gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkabilecek kazaların önüne geçecek ve riskleri en aza indirecektir. Afet toplanma bölgelerini öğrenecek, bir kargaşa yaşanmasına engel olacak ve çevresindeki insanları bilgilendirecektir. Deprem sonrasında telefonlara yüklenmeyerek sağlıklı bir haberleşme sisteminin oluşmasını sağlayacaktır. Bizim bu konuda ‘Afetler öncesinde yapılan bir birim yatırımın afetler sonrasında yapılan 26 birim masrafa kadar kurtarır” diye bir sloganımız var. Bu yüzde kent olarak afet öncesinde hazırlıklarımızı her alanda tamamlamamız gerektiğini belirtiyoruz” diye konuştu. Sayapark AVM Zemin katında yer alan sergi alanında devam eden fotoğraf sergisi 7 Mart 2020 Cumartesi gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.