Mersin’de asayiş berkemal!


Mersin Valisi Atilla Toros, 2025 yılının ilk 3 aylık dönemi için düzenlediği basın toplantısında, şehirdeki asayiş verilerini paylaştı. Terörle mücadele, organize suçlarla savaş ve asayişe yönelik alınan önlemlerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Vali Toros, suç oranlarının azaldığını ve huzurun korunması için kararlılıkla çalışıldığını belirtti. Ayrıca, dolandırıcılık, uyuşturucu, siber suçlar ve düzensiz göçle mücadeleye de dikkat çekti. Toros, “Huzurumuz için gece gündüz demeden çalışıyoruz” dedi.

 

Tarih : 12 Nisan 2025 Cumartesi 14:34

Necdet TAŞ

Mersin Valisi Atilla Toros, Suphi Öner Öğretmenevi‘nde yılın 3 aylık sürecindeki asayiş verileri ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yılın ilk üç ayında kentteki asayiş verilerini açıklayan Vali Toros, terörle mücadelede 87 operasyonda 63 tutuklama, terörizmin finansmanına yönelik operasyonlarda ise 6,5 milyon TL ele geçirildiğini belirterek, kişilere karşı işlenen önemli suçlarda yüzde 5,7 azalma ve yüzde 97,3 aydınlatma oranına ulaşıldığını kaydetti. Dolandırıcılık suçlarında yüzde 12'lik bir artış yaşandığına dikkat çeken Vali Toros, ruhsatsız silah bulunduranlara yönelik operasyonlarda 631 silah ele geçirildiğini ve organize suç örgütlerine yönelik 16 operasyonda 36 kişinin tutuklandığını ifade etti. Uyuşturucuyla mücadelede 256 operasyonda 232 tutuklama gerçekleşirken, siber suçlarla mücadelede ise 1674 şahıs veya hesapta suç unsuru tespit edildi. Trafik denetimlerinin önemli ölçüde arttırıldığı belirtilirken, düzensiz göçle mücadelede mobil göç noktaları sayesinde önemli başarılar elde edildiği vurgulandı.

“TERÖRÜ KÖKÜNDEN KURUTMAYA KARARLIYIZ”

Mersin’de 2 bin 906 jandarma, 7 bin 610 polis ve 654 Sahil Güvenlik mensubuyla toplam 11 bin 170 personelden oluşan çok güçlü ve büyük bir güvenlik ailesi olduklarının altını çizen Vali Toros, “Mersin’in huzuru, güvenliği ve esenliği için tüm güvenlik güçlerimizle gece gündüz demeden, büyük bir azim ve fedakârlıkla çalışıyoruz. “Güvenli Trafik, Huzurlu Şehir” hedefiyle üzerimize düşen her bir sorumluluğu, milletimize hizmet etme şerefiyle yerine getiriyoruz. Huzur ve güvenlikle ilgili çalışma alanlarımızdan ilk olarak terör olaylarıyla ilgili verileri paylaşmak istiyorum: Terör örgütlerine göz açtırmamaya, onları besleyen kaynakları kökünden kurutmaya kararlıyız. 2025 yılının ilk 3 ayında terör örgütlerine karşı 87 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda gözaltına alınan 146 şahıstan 63’ü tutuklandı, 62’sine adli kontrol tedbiri uygulandı. Yine terörizmin finansmanın engellenmesine yönelik bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirdiğimiz 7 operasyonla göz altına alınan 12 şahıstan 6’sı tutuklandı. Bu operasyonlarda geçen yılın tamamından yüzde 50 daha fazla olacak şekilde 6,5 milyon TL ele geçirilerek terörizmin finansmanına büyük darbe vuruldu. Tüm terör yapılarına ve terörizmin finansmanına karşı  amansız bir mücadele veren güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 “ASAYİŞİ, HUZURUN ANAHTARI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Asayişi, huzurun anahtarı olarak gördüklerini kaydeden Vali Toros,  “Sayın İçişleri Bakanımızın tanımıyla, asayiş vizyonumuz, önleyiciliği esas alan bir güvenlik yaklaşımıdır. Bu yaklaşımla birinci önceliğimiz suçun oluşmasını önlemektir. Tüm tedbirlere rağmen suçun işlenmesi halinde ise güvenlik güçlerimiz suçluları en hızlı şekilde yakalamakta ve adalete teslim etmektedir. Sayın İçişleri Bakanımızın öncülüğünde büyük başarılar elde ediyor, suç oranlarını düşürmeye ve aydınlatma oranlarını artırmaya devam ediyoruz. Şimdi sizlerle bu yılın ilk 3 ayını kapsayan süreçte gerçekleşen  asayiş olaylarıyla ilgili verileri paylaşmak istiyorum. Mersinimizin her karışında 7 gün 24 saat fedakârca görev yapan güvenlik güçlerimiz sayesinde kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta yüzde 5,7 oranında bir azalma sağladık. Aynı zamanda kişilere karşı işlenen bu 10 önemli suçta yüzde 97,3 aydınlatma oranlarıyla geçen yılın ilk 3 ayındaki oranın da üzerine çıktık. Bu kapsamdaki suçlardan dikkat çekici şekilde konut dokunulmazlığının ihlalinde yüzde 38,5, hakaret suçunda yüzde 27, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunda yüzde 23 gibi yüksek oranlarda bir azalma başarısı sağladık. Bu konuda özellikle şu hususu da vurgulamak istiyorum. İnancımızda, kültürümüzde, gelenek ve göreneklerimizde asla yeri olmayan ve bir insanlık suçu olarak gördüğümüz kadına karşı şiddet suçunu sıfırlayana kadar kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen KADES uygulamasına gelen çağrılara kolluk birimlerimiz en hızlı şekilde intikal etmektedir. Bir diğer asayiş ana başlığı olan Mal varlığına karşı işlenen en önemli  9 suçta ise yüzde 6,2 oranında azalma sağladık. Bu suçlarda yüzde 88,1 aydınlatma oranına ulaştık. Mal varlığına karşı işlenen bu en önemli 9 suçtan yine dikkat çekici şekilde motosiklet hırsızlığında yüzde 35, evden hırsızlık suçlarında yüzde 35, işyerinden ve kurumdan hırsızlık suçunda ise yüzde 17 bir azalma başarısı elde ettik. Örneğin, 23 Mart tarihinde motosikletlere yönelik İlimiz genelinde 28 farklı noktada yapılan uygulama ile bin 385 motosiklet kontrol edildi. Bu uygulamada 4 çalıntı, 2 yakalamalı/hacizli motosiklet yakalanırken 16 motosiklet trafikten menedildi.  Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki gerek şahsa karşı gerekse de mal varlığına karşı işlenen tüm suçlarda bu düşüşleri kalıcı kılmaya ve düşüşü hızlandırmaya kararlıyız” şeklinde konuştu.

“DOLANDIRICILIK SUÇLARINDA YÜZDE 12 ARTIŞ VAR”

Mersin’de dolandırıcılık suçlarında artış olduğuna dikkat çeken Vali Toros, “Bunun yanında, maalesef geçtiğimiz yılın ilk 3 aylık periyoduna göre dolandırıcılık suçlarında yüzde 12’lik bir artış yaşandığını görmekteyiz. Bu bağlamda dolandırıcılık konusunda hemşehrilerimden özellikle çok daha dikkatli olmalarını rica ediyorum. İnternet veya telefon yoluyla kendilerini polis, hâkim, savcı olarak tanıtan ve kişisel bilgilerini talep eden hiç kimseye itibar etmesinler. Böyle bir durumla karşılaştıklarında en yakın kolluk birimine müracaat etsinler. Çeşitli suçlardan aldıkları hapis cezası nedeniyle aranan şahısların yakalanarak adalete teslim edilmesine yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla ve aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki ne dün ne de bugün, hiçbir suçlunun sokaklarımızda elini kolunu sallayarak gezmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir başka mücadele alanı da ruhsatsız silah konusudur. Mersinli hemşehrilerimiz bilmelidir ki, bu konuda düzenlediğimiz operasyonlarla tavizsiz bir duruş sergiliyoruz. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte ruhsatsız silah bulunduranlar artık 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaktır.  Şehrimizde ruhsatsız silah ve silah kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar sonucunda, geçtiğimiz 3 aylık süreçte toplam 631 silah ele geçirilmiş, 671 kişi hakkında işlem yapılmıştır. Ele geçirilen 631 silahın; 365’i tabanca, 39’u kurusıkı tabanca, 1’i uzun namlulu tüfek ve 226’sı av tüfeğinden oluşmaktadır. 11 Mart tarihinde İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla da duyurduğu, İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından Yasa Dışı Silah İmalatı ve Silah Kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda, 3 şahıs yakalandı ve 353 tabanca ile 913 silah parçası ele geçirildi. Halkımızın huzurunu kaçıranların ve ruhsatsız silah temin eden  silah kaçakçılarının peşini bırakmayacak, tek tek yakalayacağız” dedi.

“ŞEHİR EŞKİYALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Bir diğer önemli mücadele alanlarının Organize Suçlarla Mücadele olduğunun altını çizen Vali Toros, “Suç örgütlerinin, zorbaların, şehir eşkıyalarının Mersinimizin, vatandaşlarımızın huzurunu bozmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir organize suç örgütüne nefes aldırmıyoruz. Onları bir bir çökertiyor, adalete teslim ediyoruz. Suçun oluşmasını beklemeden caydırıcılığı ortaya koyma stratejisi izliyoruz.  Güvenliğin görünür olmasını sağlıyor, suça meyilli insanların istismar edebileceği bir boşluk bırakmamaya gayret gösteriyoruz. Bu yılın ilk 3 ayında düzenlenen 16 operasyonla 4 yerel organize suç örgütünü çökerttik. Bu operasyonlarda 60 şahıs gözaltına alınmıştır. Bu şahıslardan 36’sı tutuklanmış, 12’sine adli kontrol tedbiri uygulanmıştır. Örneğin, 20 Mart tarihinde seyir halinde motosikletle, kasklı vaziyette iş yeri kurşunlayan suç örgütüne yönelik 5 adreste düzenlenen eş zamanlı operasyonla 9 şüpheliyi yakalayarak bu suç örgütünü çökerttik. Hiçbir suç ve suçlunun cezasız kalmaması için suç örgütlerine yönelik yürüttüğümüz mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz. Bunun yanında kaçakçılık suçunu önlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen 277 operasyonla 328 kişi yakalandı. Bu kişilerden 14’ü tutuklandı, 22’sine ise adli kontrol tedbiri uygulandı. Bu operasyonlarla 58 bin 700 litre akaryakıt, Bin 154 litre içki, 26 bin 786 paket sigara, 855 adet elektronik sigara, 20 milyon 200 bin adet makaron ve 3 bin 422 kilogram tütün  ele geçirilmiştir. Düzenlenen bu operasyonlarla 15 milyon 250 bin TL vergi kaybı önlenmiştir. Bunun yanında düzenlenen 23 operasyonla tefeciliğe de büyük bir darbe vurduk. Bu operasyonlarda göz altına alınan 96 kişiden 38’i tutuklandı 17’sine ise adli kontrol tedbiri uygulandı. Bir diğer en önemli başlığımız ise küresel bir sorun olan uyuşturucu ve madde bağımlılığı. Her zaman söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz;  Bu bataklığa bir tek vatandaşımızın bile düşmesine, bu illete bir kişinin bile bağımlı olmasına gönlümüz razı değil. Uyuşturucu ile mücadelede bir babanın yüreği üzüntüden nasıl çarpıyorsa, bir annenin nasıl canı yanıyorsa, bizim de bu konuya bakışımız, tam da bu. Yuvaları yıkan, ocaklar söndüren, gençlerimizin geleceğini karartan bu belaya karşı topyekûn bir mücadele içerisindeyiz. Yaptığımız her bir operasyon, “Geleceğimize sahip çıkma mücadelesidir. Uyuşturucuyla mücadeleyi ‘Vatanî bir görev’ olarak görüyoruz.  Her zaman söylüyoruz; teröristle, zehir tacirlerini eş değer görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ZEHİR TACİRLERİNE GEÇİT YOK”

Bu illetle canla başla mücadele eden güvenlik güçlerinin başarılı çalışmaları sonucunda bu yılın ilk 3 ayında imal ve ticarete yönelik düzenlenen 256 operasyonda 379 şahsı yakaladıklarını kaydeden Vali Toros, “Bu şahıslarından 232’si tutuklanırken 72’si hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı. Bunun yanında kullanıcılık ve diğer alanlardaki bin 576 olayda gözaltına alınan bin 719 şahıstan 10’u tutuklandı, 133’üne adli kontrol tedbiri uygulandı. Düzenlenen bu operasyonlarda çeşitli nitelikteki 137 kg uyuşturucu madde, 44 bin 184 hap, 360 kök kenevir ele geçirildi. İçişleri Bakanlığımızca Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) uygulamasıyla güvenlik güçlerimizle vatandaşlarımız arasında  dijital bir köprü oluşturuldu. NARVAS; 112 Acil Çağrı Merkezi ve “UYUMA” Mobil uygulaması üzerinden vatandaşlardan gelen narkotik ihbar ve bildirimlerini analiz eden bir yazılımdır. Bu yılın ilk 3 ayında Narkotik Vaka Analiz Sistemiyle yani NARVAS’la 3 bin 498 ihbar analiz edilmiştir.  Bu kapsamda yapılan 354 operasyonda 387’si narkotikten 5’i diğer suçlardan olmak üzere 392 şüpheli yakalandı. Hemşehrilerimize bu konudaki duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Uyuşturucu ile mücadelede hedeflediğimiz başarıya ulaşmak için devletin ve milletin, tam bir dayanışma ve seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekmektedir. Çünkü bu büyük mücadeleyi millet olarak el ele vererek kazanabiliriz. Evlerde annelerimiz, bu çabanın en büyük destekçileridir. Annelerimiz; gösterecekleri dikkat ve şefkatle geleceğimizi, çocuklarımızı ve gençlerimizi bu büyük tehditten, korumada önemli bir rol üstlenmektedir. Sakın unutmayın! Çocuklarının yardıma ihtiyacı olduğunu düşünen ailelerimize, devletimizin kapıları sonuna kadar açıktır. Bu mücadelede “Asla Yalnız Değilsiniz!” Bu bağlamda anne ve gençlerimizden başlamak üzere toplumumuzun tüm kesimlerine yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi yani TUBİM koordinasyonunda eğitimler veriyoruz.  Bu kapsamda; NarkoAnne ile annelerimizi, NarkoRehber ile 25 yaş ve üzeri yetişkin vatandaşlarımızı, NarkoGençlik ile üniversite öğrencilerimizi ve NarkoNokta ile şehirdeki vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. TUBİM kapsamında düzenlenen 427 faaliyetle 100 bin 424 kişiye ulaştık.  İl Jandarma Komutanlığımız tarafından madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında düzenlenen faaliyetlere ise toplam 2 bin 892 kişi katılmıştır. Gerek İl Emniyet Müdürlüğümüz gerek İl Jandarma Komutanlığımız tarafından uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında düzenlenen çalışmalarla 103 bin 316 kişiye ulaşılmıştır” dedi.

“SİBER SUÇLAR ÖNEMLİ BİR GÜVENLİK TEHDİDİ”

Teknolojinin getirdiği imkânları kullanmanın yanı sıra siber suçlar ve siber terör gibi yeni suç başlıklarıyla da mücadele etmenin stratejik öncelikleri olduğunu ifade eden Vali Toros, “Siber suçlar sahasını, bugün olduğu gibi geleceğin önemli bir güvenlik tehdidi olarak görüyoruz. Sanal devriyelerimiz iş başında. Biz, bu dünyada da güçlüyüz. Siber Güvenlik ekiplerimiz, internet yoluyla işlenen suçlara karşı 7/24 çevrim içi güvenliğin sağlanması için kararlılıkla mücadele ediyor. Sanal devriyelerimizin bilişim sistemlerinden çocuk istismarına, yasa dışı bahisten ödeme sistemlerine kadar farklı görev alanlarında suçluların dijital ayak izlerini takip ederek operasyonlar düzenliyor. 2025 yılının ilk 3 ayında yapılan siber devriyelerde bin 674 şahıs veya hesapta, suç unsuru tespit edilmiştir. Bu şahıs veya hesapların, 821’inin terörle iltisaklı olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında Bilişim- Ödeme- Yasa dışı Bahis alanında düzenlenen 11 operasyonda gözaltına alınan 80 kişiden 33’ü tutuklanmıştır. Mersinimiz dinamik, gece gündüz, insan ve araç hareketliliğini çok yoğun yaşayan bir şehir. Şehrimizde akıcı ve güvenli bir trafiğin sağlanması için 7/24 çalışıyor ve önlemler alıyoruz. Yapılan uygulamalarda denetlenen araç sayısını bu yılın ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 50,7 artırarak 1 milyon 208 bin 29’a, işlem yapılan araç sayısını da yüzde 34,5 artırarak 211 bin 318’e çıkardık. Denetleme yapılan motosiklet sayısını geçtiğimiz yıla göre 2 kattan fazla yüzde 126,7 artırarak 120 bin 827’ye çıkardık. Yine işlem yapılan motosiklet sayısını yine 2 kattan fazla yüzde 112,9 artırarak 36 bin 354’e çıkardık. Bunun yanında denetim yapılan ticari taksi sayısını yüzde 54 artırarak 6 bin 752’ye, işlem yapılan ticari taksi sayısını da yüzde 78 artırarak Bin 974’e çıkardık. Tüm denetim ve tedbirlerimize rağmen maalesef, 17'si ölümlü ve  Bin 961’i yaralanmalı olmak üzere meydana gelen bin 978 trafik kazasında 23 vatandaşımızı kaybettik, 2 bin 674 vatandaşımız ise yaralandı. Oysa bizim tek hedefimiz var, o da;  bir insanımızı dahi kaybetmemek. Kurallara harfiyen uyarak, bu acıları hep birlikte azaltabiliriz. Bu nedenle tüm hemşehrilerimden bir kez daha istirham ediyorum. Lütfen ama lütfen trafik kurallarına uyalım. Trafikte dikkati, tedbiri elden bırakmayalım. Gözümüzün aydınlığı evlatlarımızın, okul yolundaki güvenlikleri için de denetimlerimize aralıksız devam ediyoruz. Bu kapsamda, bu yılın ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre denetim yapılan okul servis araç sayısını yüzde 29 artırarak 4 bin 934’e, işlem yapılan okul servis sayısını da yüzde 24,3 artırarak 409’a çıkardık. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde günlük olarak 3 bin 870 personelimiz görev almıştır. Bu bayram süresince geçtiğimiz yılın 9 günlük Kurban Bayramı tatiline göre denetlenen araç sayımızı yüzde 50 artırarak 149 bin 491 çıkarttık. İçişleri Bakanlığımızca hayata geçirilen hız, emniyet kemeri, alkollü araç kullanımı, yaya önceliği gibi birçok hususta denetim ve uygulamalarımızı kararlılıkla sürüyoruz.

 “MERSİN’DE 222 BİN YABANCI BULUNUYOR”

Düzensiz göçle de mücadelelerinin sürdüğünü kaydeden Vali Toros, “Mersinimizde, 177 bin 536’sı Geçici Koruma altındaki Suriyeliler, 43 bin 483’ü ikamet izinli ve 1.563’ü uluslararası koruma kapsamında olmak üzere toplam 222 bin 582 yasal kalış hakkı olan yabancı bulunmaktadır. Düzensiz göçle mücadelede inovatif bir yaklaşımla geliştirilen: Mobil Göç Noktasında tercümanlar eşliğinde göç uzmanlarımızca yabancının biyometrik sorgulaması yapılmaktadır. Bu sayede, düzensiz göçmenlerin tespiti noktasında, devrim niteliğinde başarılara imza atılmıştır. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde mobil göç noktaları aracılığıyla 23 bin 7 kimlik denetimi yapılmış, 290 düzensiz göçmen tespit edilmiş, düzensiz göçmen ön kabul sevk merkezine gönderilmiştir. Düzensiz göç ile mücadelenin ayrılmaz parçası olan göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında bu yılın ilk 3 ayında 12 operasyon düzenlenmiştir. Bu operasyonlarda yakalanan şahıslardan 6’sı tutuklanırken 4’ü hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmış ve 3 araca el konulmuştur. Mersin ilinin huzur ve güvenliği için düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik mücadelemiz aralıksız sürüyor. Suç ve suçluyla mücadelemizi en kararlı ve en etkili yöntemlerle ancak hukuk ve insan hakları çerçevesinde sürdürüyoruz. Kentimizin huzurunu bozmak isteyen her yapı, karşısında güvenlik güçlerimizin çelik iradesini görecektir. Bu ülke için, bu millet için can vermeyi şeref sayan kahramanlarla çalışıyoruz. Tüm mesai arkadaşlarım büyük fedakârlıklarla bu mücadeleye omuz veriyor. Bu kutsal görevde büyük bir özveriyle aziz milletimize ve devletimize hizmet eden güvenlik ailemizin her bir ferdine teşekkür ediyorum. Bu vesileyle 10 Nisan Türk Polis Teşkilatımızın 180. Kuruluş Yıl Dönümünü ve Polis Haftasını en içten duygularımla kutluyorum” dedi.  

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!








 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA