Necdet TAŞ
Mersin'deki proje okullarında yaşanan öğretmen kıyımı ve siyasi atama iddiaları kentte büyük yankı uyandırdı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarının açıklanmasıyla, Mersin'in köklü liselerinde çok sayıda deneyimli öğretmen kadro dışı kaldı. Bu durum, "siyasi kadrolaşma" yönünde ciddi eleştirilere yol açtı. Uygulamanın Mersin ayağında en dikkat çekici olay Yusuf Kalkavan Lisesi'nde yaşandı. Okulda tam 19 öğretmenin görevine son verilmesi, öğrenciler ve veliler arasında büyük bir infiale neden oldu. Öğrenciler, tayini çıkan öğretmenlerine destek olmak amacıyla okul bahçesinde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştı. Öğretmenlerinin isimlerini tek tek okuyan öğrenciler, alkışlarla karara tepkilerini dile getirdiler. Öğrencilerin tepkisi sadece sözlü protestolarla sınırlı kalmadı. Sabah saatlerinde derslere girmeyen öğrenciler, ellerinde Türk bayraklarıyla İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe'yi okuyarak oturma eylemi gerçekleştirdi. Öğrencilerin bu demokratik tepkisine polis ekipleri de şahit oldu. Ancak haberde belirtildiği üzere, polislerin öğrencilere karşı herhangi bir müdahalede bulunmaması takdirle karşılandı. Öğrenci velileri, "Türkiye Cumhuriyeti devletinde her öğretmen kıymetlidir. Öğretmenin yandaşı olmaz. Milli Eğitim Bakanlığı ve yetkililerini öğretmen ve öğrencilerimizi mağdur etmemeleri konusunda uyarıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.
İŞİNİ LİYAKATLA YAPAN ÖĞRETMENDEN NE İSTEDİNİZ?
Eğitim sendikaları da yaşanan bu duruma sert tepki gösterdi. Eğitim-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Öğretmenlerinin kıyım projesiyle ellerinden alınmasına tepki göstermek isteyen 14-17 yaş grubu Proje Okulu öğrencilerini de mi tutuklayacaksınız. Bu ülkede geleceğinden umutsuz olan, üniversite sınavına hazırlanırken, moralleri bozuk öğretmeni elinden alınan lise öğrencilerinin üzerine resmi ve sivil polisleri göndermek ne demek. Haksızlığa karşı demokratik tepkisini gösteren öğrencilerden de mi korkuyorsunuz? Neyin ayrımcılığı bu? Düşman hukuku mu uygulanıyor. Kendi liyakatsız kadrolarını proje okullarına atamak için çırpınanların haksız, hukuksuz çabasının zeminini hazırlayan ve proje okullarına leş kavgası gibi çökenlere soruyorum: İşini liyakatla yapan öğretmenden ne istediniz? 2 ay sonra sınava girecek öğrencilerden ne istediniz? El üstünde tutulması gereken öğrencilerin geleceğini karanlığa sürüklemeye son verin” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
ÖZDENİZ; “ATAMA YERLERİ BELİRSİZ”
Sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine İYİ Parti Mersin İl Başkanı Dr. Ali Rıza Özdeniz, basın açıklamasında bulunarak görevden alma kararlarına tepki gösterdi. Özdeniz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Tüm Türkiye genelinde proje okullarda kadrolaşma amacıyla 20 bin civarında öğretmenin hiçbir kritere bakılmaksızın yer değiştirmesi yapılmaktadır. Daha önce müdürlerini yandaşlardan atadıkları okullarımızda öğretmen kadrosunu da yandaşlardan oluşturma işleminin devamı olan bu girişim Mersin’imizde proje okullarda uygulanmaya konulmuştur. Son olarak Yusuf Kalkavan lisemizde 19 öğretmen hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınmıştır. Atama yerleri bile belirsizdir. Buna tepki veren öğrencilerimiz sabah ilk saatte derse girmeyip Türk Bayrakları ile İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabeyi okudular. Oturma eylemi yaptılar. Polis okula gelmiş ama çocuklarımıza karşı hiçbir müdahalede bulunmamıştır. Nereden haber edildiğini bilmediğimiz polislerimizin çocuklarımıza karşı davranış ve yaklaşımları açısından teşekkür ederiz. Türkiye Cumhuriyeti devletinde her öğretmen kıymetlidir. Öğretmenin yandaşı olmaz. Milli Eğitim Bakanlığı ve yetkililerini öğretmen ve öğrencilerimizi mağdur etmemeleri konusunda uyarıyoruz.”
Öte yandan Sosyal Bilimler Lisesi’nde de öğrenciler, öğretmenleri için eylem yaptı.